» Spanyolország

» Spanyolország » Baszkföld » Baszkföld


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Rendszeresen európai tengerpart-toplisták élén végez San Sebastián és a Kagyló-öböl (Playa de la Concha).


San Sebastian a Vizcayai-öböl partján fekvő város Spanyolországban, Baszkföldön. A 2016-os év kulturális fővárosa a francia határ közelében található, és a "Playa de la Concha" és a "Playa de Ondarreta" strandjai híresek.

A macskaköves óvárosban luxus butikok szegélyezik a népszerű pintxos-bárokat, ahol helyi borok és regionális tapasok csábítanak. A város további látnivalói közé tartozik a városháza, a Buen Pastor katedrális és a Palacio Miramar. San Sebastián minden év szeptemberében a filmvilág színpadává válik, amikor a Nemzetközi Filmfesztiválra kerül sor. A város fesztiválmetropoliszként és a szörfözés Mekkájaként is hírnevet szerzett magának.

Spanyolország királynője, Izabella II. (1830-1904) herpeszben szenvedett. A madridi orvosok éghajlatváltoztatást javasoltak, és San Sebastiánra esett a választás. Hamarosan a nemesség San Sebastiánba áramlott, és az egykori halászfalu Spanyolország legelegánsabb tengerparti városává nőtte ki magát. 

Baszkföldön San Sebastian ma területileg és idegenforgalmilag is az egyik legnagyobb város az óceánparton. A filmfesztiváljáról híres várost a baszkok Donostia-nak nevezik.

Látnivalók

Monte Igueldo. A hegyről fantasztikus kilátás nyílik az öbölre. Feljutni egy meredek hegyoldalon gyalog vagy siklóval lehet. A sikló naponta délelőtt 11 és este 8 között félóránként közlekedik. A hegy tetején egy kisebb vidámpark található, többek közt egy hullámvasút is, amely körbeviszi a látogatót és így a kilátás minden oldalról megtekinthető. Felmehetünk a csúcson lévő kilátótoronyba, ahonnan a körpanoráma felejthetetlen élmény. (részletek)

Monte Urgull. A hegy tetején egy erőd és egy hatalmas Krisztus szobor (12,5 m) áll, kicsit Rio de Janeiro-ra emlékeztetve. A hegyen a 12. század óta egy vár (Castillo de la Mota) állt, de a sok háború szétrombolta.

La Concha part. A világ egyik legszebb tengerpartja. A La Concha-öböl közepén fekszik a festői Santa Clara-sziget. A környék legszebb strandjait itt találjuk, de az árapály váltakozása miatt csak a nap egy részében lehet itt élvezni a fürdőzés örömeit. A szigetre hajóval lehet átjutni, de akár csatlakozhatunk a helyiekhez is, akik egyszerűen átúsznak a szárazföldről.

Az öböl található fehér vasöntvény korlátsor a város egyik szimbólumának számít. 1916-ban avatta fel XIII. Alfonz spanyol király. A századfordulós eleganciát tükröző korlát visszaköszön a legtöbb helyi képeslapon, képe ott van a városról szóló útikalauzokban, megidézik turistáknak árusított emléktárgyak, kulcstartók, hűtőmágnesek.

Peine del Viento. A Szélfésű a viharos La Concha öbölben található, San Sebastián egyik jelképe. Eduardo Chillida (1924. január 10. – 2002. augusztus 19.) spanyolországi baszk szobrász alkotása, akit monumentális absztrakt szobrai tettek híressé. Akit mélyebben érdekelnek a szobrász alkotásai, látogasson el a San Sebastiánhoz közel, Hernani-ban található a műveit kiállító Chillida-Leku Múzeum. Ezt a birtokot Chillida 1984-ben még csak műteremként vásárolta, de az idő előrehaladtával egyre kevésbé foglalkoztatta a műveinek eladása és inkább szoborparkot alakított ki a birtokán. A múzeum 2000-ben nyílt meg.

Playa de La Zurriola. A La Concha-nál kicsit viharosabb, a szörfözők részére kitűnő partszakasz.

Playa de Ondarreta. 

Óváros (Parte Vieja). A látnivalók egy kis területen fekszenek. 1813-ban hatalmas tűzvész pusztított a városban, így ami épségben megmaradt az mindössze egy utca, a Calle 31 de Augusto. Santa Maria del Coro templom. Mercado de la Bratxa.

Jó Pásztor katedrális. San Sebastian talán legmonumentálisabb épülete. A 19. század végén, historizáló stílusban épült.

Boulevard. Az egyik legforgalmasabb, éttermekkel, kávézókkal tarkított főút.

Zurriola-híd. Az 1915-ben épült Zurriola-híd vagy másnéven Kursaal-híd nevezetességei a futurisztikus, expresszionista stílusú lámpák, melyek bevilágítják az Urumea-folyó torkolatát.

Városháza. San Sebastian egyik jelképe a Városháza épülete, amit 1897-ben kaszinóként adtak át, de a szerencsejátékot tiltó törvények miatt 1924-ben bezárták. Később felújították és azóta is a város központi épületeként működik.

Aquarium de San Sebastián.Tartomány:Baszkföld
Cím:San Sebastián
GPS: 43° 19′ 6.0024″, -1° 58′ 52.43268″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward