» Spanyolország

» Spanyolország » Galicia » Galicia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A spanyolországi Santiago de Compostela, a nyugati kereszténység egyik legismertebb zarándokhelye. A hagyomány szerint itt találhatók idősebb Szent Jakab apostol ereklyéi, illetve sírja.


Santiago egy nyüzsgő diákváros, sok kávézóval és kocsmával, ahol az élet éjfél utánig tart. És ízletes és megfizethető éttermekkel, amelyek a hús- és halételek mellett főként a Galícia több mint 1600 kilométeres partvonaláról származó, frissen kifogott tenger gyümölcseivel készülnek. A Mercado de Abastos piaccsarnok, amely hétfőnként zárva van, mert a halászok vasárnap nem mennek ki a tengerre, megmutatja, milyen nagy a tenger gyümölcseinek választéka.

Lucia Freitas séf is itt vásárol. A piaccsarnokkal szemben található a Lume nevű tapas-étterme, néhány lépésre pedig az "A Tafona", amellyel Freitas egy Michelin-csillagot érdemelt ki.

A sikátorokkal teli óváros a reggeli teherautókat leszámítva autómentes.

Santiago állítólag Spanyolország legesősebb városa, de a város számos árkádja az eső ellen is védelmet nyújt.

Szent Jakab-katedrális

A szenthez kapcsolódó legenda magyarázatot ad a név keletkezésére is, ezen a helyen egy csillag jelezte a földi maradványokat (Campus stellae), amelyet a 9. század elején találtak meg. A sír fölé 829 körül templomot és kolostort emeltek. A jelenleg is álló katedrális 1078-1122 között épült, s a 16-18. században alakították át barokk formájúra.

Az épület Santiago de Compostela óvárosának részeként 1985-ben felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára.

A katedrálisban látható a Kallixtusz-kódex a 12. században keletkezett pszeudoepigráf könyv. Írója a zarándok Aymeric Picaud francia tudós-szerzetes volt. A mű lejegyzésének dátuma 1138–1145 lehet. A Szent Jakab-út zarándokai számára írt kódex az egyetlen forrása a Szent Jakab spanyolországi liturgiának. Az írat útmutatót ad a zarándokoknak, a Szent Jakab-út leírása, valamint próféciákat és Szent Jakab csodáinak leírását tartalmazza. A történelmi leírást is magába foglaló, öt könyvből álló monumentális kézirathoz később hozzácsatoltak függeléket is, így az összesen 225 – mindkét oldalán megírt – pergamen fóliót tartalmaz.

Jelentősége nemcsak annak tudható, hogy a világ első útikönyve, és bepillantást nyújt a 12. századi zarándokélet mindennapjaiba, de ez a kódex a legkorábbi baszk nyelvemlék. Zenei anyagának zenetörténeti jelentősége egyedülálló, mivel ezek a darabok a legrégebben lejegyzett többszólamú kottaanyagok közé tartoznak, valamint a legkorábbi háromszólamban lejegyzett művet tartalmazza.

Szent Jakab-út

Szent Jakabot a spanyolok nemzeti védőszentjükké választották, aki nagyon sokszor segítette ki őket a mórok elleni küzdelemben. A kultuszhelyhez Európa minden részéből érkeztek ide hívek, akik zarándokkagylóval bizonyították jelenlétüket. A helyszínt több útvonalon (Via, illetve Camino) lehetett megközelíteni: Toulouse-ból, Le Puy-ből, Limoges-ból, vagy Tours-ból.

Amennyiben a szent ünnepe vasárnapra esik - mint ahogy ez 2010-ben is volt - a keresztények szent évet (Xacobeo) ünnepelnek. Legközelebb 2021-ben nyílik erre lehetőség. Egyházi hagyományok szerint azok a katolikusok, akik szent évben zarándokolnak el az apostol sírjához a város katedrálisába, és meggyónnak, teljes bűnbocsánatot nyernek. 2010-ben XVI. Benedek pápa is ellátogatott Santiago de Compostelába.

A Szent Jakab-út a spanyol-francia határ közelében ered, és 800 kilométer hosszú. A zarándokok egyfajta igazolvánnyal járják végig az utat, amely alatt a szálláshelyeken és a templomokban pecséteket kapnak papírjukra.

Sok a turista a zarándokúton

Még soha annyian nem zarándokoltak a spanyolországi Szent Jakab-úton, vagyis az El Caminón, mint 2019-ben. A teljes tavalyi évben pedig több mint 350 ezren járták végig az utat vagy annak egy szakaszát. A legtöbb zarándok amerikai, német, olasz, portugál és francia nemzetiségű volt.

Szent Jakabot július 25-én ünneplik a keresztények, ha ez a nap vasárnapra esik, az adott év szent évnek számít. A legutóbbi ilyen 2010-ben volt, a következő pedig 2021-ben lesz, ebben az évben még több zarándokra számítanak a spanyol hatóságok.

Idegenforgalmi adót vezethet be az El Camino híres városa

A zsúfoltság mérséklése céljából idegenforgalmi adót készül bevezetni az El Camino végpontjaként ismert Santiago de Compostela.

Idegenforgalmi adó bevezetését tervezi a híres spanyolországi zarándokhely, Santiago de Compostela.

A Szent Jakab-út (Camino de Santiago) végpontjaként ismert város 2022-ben közel 440 ezer zarándokot fogadott, átlagos éves látogatószáma pedig meghaladja a 300 ezer főt.

Az El Camino Spanyolországból, Portugáliából és Franciaországból induló zarándokútvonalai mind Santiago de Compostela 9. századi katedrálisánál érnek véget. A keresztények úgy tartják, hogy a román stílusú székesegyházban temették el Idősebb Szent Jakabot, Jézus egyik apostolát.

A város polgármestere, Goretti Sanmartín olyan terveket jelentett be, amelyek a fenntartható turizmust, valamint azt szolgálják, hogy Santiago de Compostela élhetőbb legyen a helyiek számára.

Az előző polgármester még áprilisban a város szállodaüzemeltetői elé terjesztett egy javaslatot, amelyben idegenforgalmi adó bevezetése szerepelt. A javaslat szerint 2025-től kellene fizetni a szálláshely típusától függően 0,50 és 2,50 euró közötti összeget. A város évi 2,5-3 millió euróhoz jutna hozzá az adóból, amit a történelmi városközpontra fordítanának.

Az új polgármester beiktatási beszédében ugyancsak felvetette az adó ötletét, mint a „tudatos turizmus” eszközét. Mint elmondta, azt szeretné, ha Santiago de Compostela „nemcsak turisztikai desztináció és vidámpark” lenne, és a lakosoknak nem kellene elmenekülniük a városból az ellenőrizetlen turizmus miatt. Hozzátette: arra törekszenek, hogy élvezzék a virágzó turisztikai ágazat előnyeit, de egy olyan várost is, amely kényelmes, és ahol levegőt is lehet venni.

Spanyolországban nem ismeretlen az idegenforgalmi adó. Barcelonában 2012-ben vezették be a díjat, amely jövő áprilistól már 3,25 euró lesz éjszakánként. Valencia jövőre tervez bevezetni 0,50 és 2 euró közötti összegű idegenforgalmi adót, a Baleár-szigeteken pedig akár a 4 eurót is elérheti a díj éjszakánként.Tartomány:Galicia
Cím:Santiago de Compostela
GPS: 42° 52′ 41.56752″, -8° 32′ 41.4402″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward