Spanyolország
» Spanyolország

» Spanyolország » Navarra » Navarra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Navarra régió fővárosa, Pamplona az évente, július közepén megrendezésre kerülő bikafuttatásáról híres, amit a „Fiesta de San Fermín” fesztivál alatt tartanak meg.

A marhákat - 6 felajzott bikát és ugyanennyi békésebb ökröt - 8 napon át minden nap reggel 8-kor hajtják rá a 825 méter hosszú útszakaszra, amely a Santo Domingónál lévő karámtól az arénáig tart, a keresztutcákat erre az időszakra lezárják. A táv 825 méter, amelyen a bikák és futók tömege körülbelül 3 perc alatt robog végig. A bikák élete az este folyamán az arénában ér véget, ahol a hagyományos spanyol bikaviadalokhoz hasonló corrida zajlik.

A pamplonai bikafuttatások időrekordja 2 perc 5 másodperces idővel. A nem veszélytelen program 2016-os mérlege nyolc nap alatt 64 sérült volt, akik közül 12 embert szúrtak meg a bikák, két esetben súlyosabb sebeket okozva.

A minden év július 7-14. között, a város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett ünnepség rendszerint hagyományos, rendkívül látványos tűzijátékkal ér véget.

A baszk kisvárost és magát a San Fermin-ünnepet 1926-ban megjelent "Fiesta, a nap is felkel" - The Sun Also Rises című regényével Ernest Hemingway tette világhírűvé. Hemingway először 1923-ban járt a fesztivál ideje alatt Pamplonában, majd később többször is részt vett az eseményen.

Pamplonán át vezet a híres Szent Jakab-zarándokút. A zarándokok az Arga folyón a középkori Puente Magdalena hídon átkelve érkeznek Pamplona óvárosába.

Látnivalók

Pamplona a Navarrai Királyság egykori fő- és koronázó városa. A történelmi óváros a folyó jobb partján helyezkedik el, a városképet az itt található citadella és a katedrális határozza meg leginkább. A várost több hegy öleli körül, a legmagasabb ezek közül az 1 353 méter magas Pena Izaga.

A városnak számos középkori nevezetessége van:

Gótikus stílusú Santa Maria la Real katedrális

Városháza barokk homlokzattal (18. század)

Puente Magdalena híd az Arga folyón

Citadella (1571)

Pamplona falai (Murallas de Pamplona)

Plaza de Toros de Pamplona. Az 1922-ben épült Plaza de Toros de Pamplona a legnagyobb bikaviadal-aréna Navarrában, a 19 000 néző befogadására alkalmas létesítmény világviszonylatban a harmadik legnagyobb.

Monumento al Encierro de Pamplona (2007). Rafael Huerta bronzszobra a bikafuttatásnak állít emléket.

 

 

Tartomány:Navarra
Cím:Pamplona
GPS: 42° 48′ 45.0936″, -1° 38′ 44.7882″
Honlap: http://www.pamplona.es/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward