» Spanyolország

» Spanyolország » Katalónia » Katalónia


Értékeld Te is:

Európában Antoni Gaudí (1852-1926) katalán építész a szecesszió egyik legérdekesebb, legeredetibb egyénisége. Fantasztikus épületei - a Sagrada Família, a Güell park, a Casa Mila és a Casa Batlló Barcelonában - ma is csodálatra késztetik az embereket. A Casa Milá és a Casa Batlló Barcelona lakóépületnek tervezett, ma már múzeumként működő jellegzetes épületei.


A Casa Milá a természet és az építészet találkozása, szintjei kerámia virágmotívumot formáznak, Katalónia hegyeit és tengerpartjait idéző stílusa itt valósult meg leginkább. Gaudínak életében jobbára csak gúnyban volt része, kortársai a Casa Milát csak kőbányaként emlegették. 

A Casa Batlló szecessziós stílusának talán legharmonikusabb darabja, szintén a világörökség része. Gaudínak jelentős szerepe volt a katalán művészek és kézművesek spanyolellenes mozgalmában, a Renaixensában: a madridi kormány által elnyomott katalán életformát akarták felújítani.

Látogatható a La Casa Vicens, az első a világhírű építész által tervezett lakóépületek közül. A Barcelona belvárosában található ingatlan építésével Manuel Vicens bróker bízta meg a még pályája elején álló Gaudít 1883-ban. A család nyári rezidenciájának szánt négyszintes, keleties motívumokkal gazdagon díszített ház két évvel később készült el. Az épület 1899-ben gazdát cserélt, a Jover-család tulajdonába került, amely 1925-ben Joan Baptista Serra de Martínez építészt, Gaudí barátját bízta meg a ház bővítésével, hogy az addigi egy helyett három lakást alakítson ki benne. A La Casa Vicens 2014 óta a MoraBanc andorrai pénzintézet tulajdona, amely úgy döntött, hogy múzeumot hoz létre az épületben. Az épület az UNESCO világörökségi listáján 2005 óta szerepel.

Legismertebb műve a Barcelona jelképévé magasodott Sagrada Família, Szent Család-templom. Az építkezés 1882-ben kezdődött meg Francisco de Paula del Villar y Lozano tervei alapján, aki hagyományos neogótikus templomot képzelt el. A munkálatok irányítását egy év múlva vette át Gaudí, aki újra meg újra áttervezett mindent. 1910-ben minden más munkájával felhagyott, remeteként élt az építkezésen, és maga gyűjtött pénzt a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig. Az építészt június 7-én elütötte egy villamos, és mivel nem voltak nála azonosításra alkalmas iratok, ráadásul ruhája is rongyos volt, sokáig senki sem segített neki. Végül egy rendőr vitte be a kórházba, de három nappal később belehalt sérüléseibe. A temploma kriptájában temették el. Az épületnek még csak negyede, egy torony és a keleti homlokzat készült el. A lassú munkát Gaudí így kommentálta: "Megbízómnak nem sürgős." A munkák azóta is az ő tervei és modellje alapján folytatódnak adományokból és a belépődíjakból, ez a világ egyetlen épülő műemléke. A befejezést 2026-ra, Gaudí halálának centenáriumára tervezik, a bazilikát 2010-ben szentelte fel XVI. Benedek pápa.Tartomány:Katalónia
Település:Barcelona
GPS: 41° 23′ 6.23004″, 2° 10′ 24.2526″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward