» Spanyolország

» Spanyolország » » Baleár-szigetek

Mallorca: Tudnivalók, látnivalók, események


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mallorca kedvelt turistacélpont.


Mallorca Spanyolország legnagyobb szigete, a Baleár-szigetek tagja, amely a Földközi-tengerben, az Ibériai-félszigettől keletre található. A szigetcsoport többi tagjához (Ibiza, Formentera, és Menorca) hasonlóan kedvelt turistacélpont., a 90-es évek második felében a szigetre látogató turisták száma megközelítette az évi hétmilliót, 2007-ben pedig már 9,91 millióra növekedett. 

LÁTNIVALÓK

A spanyol királyi család nyári rezidenciája

Látogatható a spanyol királyi család mallorcai nyári rezidenciájának több mint kilencezer négyzetméteres kertje. A Palma városában található Marivent-palota az elmúlt több mint negyven évben csak kiváltságos vendégek járhattak. 

A palotát övező kertben mintegy negyvenféle, a mediterrán térségben őshonos növény, például füge-, citrom- és pálmafák szegélyezte sétányokon, rózsabokrok között barangolhatnak a látogatók. A lugasokban elhelyezték a világhírű képzőművész, Joan Miró tizenkét bronzszobrát, így a park egyben kiállítótérré is vált. A kert ingyenesen látogatható.

A palotakert az év kilenc és fél hónapjában fogad látogatókat, a fennmaradó időben a királyi család használja az ingatlant. Hagyományosan itt töltik a húsvéti nagyhetet, valamint július 15. és szeptember 15. között a nyári vakáció jelentős részét.
    
A spanyol királyi család 1973 óta tölti a nyarakat a Marivent-palotában, amelyet egy görög mecénás, Juan de Saridakis építtetett 1923-ban. Az ingatlanhoz teniszpálya, úszómedence is tartozik, valamint közvetlen lejárata van a tengerpartra.

A palotában több európai nemesi család vendégeskedett már, például 1986-ban Károly herceg, brit trónörökös feleségével Dianával és fiaival.

La Seu katedrális: Lenyűgöző fényjátékok

Palmában található a világ egyik legimpozánsabb gótikus katedrálisa, a La Seu katedrális. A hivatalosan Santa Maria névre keresztelt szent épület építése 1230-ban kezdődött. Az építkezés 350 évig tartott. 110 méter hosszú, 33 méter széles, a templomhajó 44 méter magas - a hatalmas méretek lenyűgözőek, és messziről láthatóvá teszik az épületet Palma nevezetességévé. A La Seu, ahogy a helyiek a katedrálist nevezik, katalánul püspöki székhelyet jelent.

A helyreállítási munkálatok során egyébként a barcelonai Sagrada Famíliáról híres katalán sztárépítész, Antoni Gaudí is nyomot hagyott. A színes ablakokon keresztül beeső fény lenyűgöző színárnyalatokban fürdeti a belső teret. A "gótika szeme" látványos: a nagy rózsaablak 12 méter átmérőjű, 1200 színes üvegmozaikkal.

Tipp: A tetőteraszt nem szabad kihagyni. A kilátás fenomenális.

Castell de Bellver

A 14. századi erőd Mallorca egyik legnépszerűbb látnivalója. Különösen alkonyatkor szinte varázslatos a hangulat: a kilátás Palma öblére, a kikötőre, a város tornyaira és tetőire, a Tramuntana-hegység, Mallorca 90 kilométer hosszú hegyvonulatának csúcsaira nyílik.

A Castell de Bellver erődítmény Spanyolországban egyedülállóan kerek formájú, a román és gótikus építészet jól megőrzött ékköve. A hegymászás megéri - már a kikötői sétányról a várba vezető út is élményt jelent.

Cap de Formentor: szerpentinek sokasága

A Cap de Formentor Mallorca egyik legnépszerűbb látnivalója, feltétlenül érdemes megnézni.

A Mallorca északi részén található Formentor-félsziget festői világítótornyával a sziget egyik legnépszerűbb kirándulóhelye és fotózási lehetősége. A kanyargós út mellett egy festői szikla omlik le a tengerbe, és a Playa de Formentorban is csodálatosan lehet úszni. A még működő világítótorony felé vezető úton több kilátó is található az útvonalon. A Mirador del Mal Pas kilátópontról, amely több, lépcsőkkel összekötött teraszból áll, remek kilátás nyílik a vad sziklákra.

A kanyargós út Puerto Pollençából indul. A nyári hónapokban is korlátozott a Cap Formentor bekötőútjának megközelíthetősége. Június közepe és szeptember közepe között – a pontos dátumokat minden évben újra meghatározzák – a magángépkocsik csak 22:30 és 10:00 között hajthatnak be a világítótoronynál található népszerű kilátóhoz. Napközben viszont Cap Formentor csak transzferbusszal érhető el. Az intézkedés oka a főszezoni nagy járműforgalom miatt a tartósan lezárt utcák és a sok helytelenül parkoló autó miatt megszenvedett lakosok védelme.

Tipp: Playa Formentor romantikus öble a fenyőerdők szélén fekszik, és fantasztikus hegyi panorámát kínál. A kirándulóhajók az Illa de Formentorhoz hajóznak.

Valldemossa: A szerelmesek kolostora

A Tramuntana-hegységben található Valldemossa kisváros híres egykori karthauzi kolostoráról.

Mallorca északnyugati részén, egy zöld magas völgyben fekszik Valldemossa település. Az ottani karthauzi kolostorban Frédéric Chopin zeneszerző 1838 telén szerelmi vakációt töltött Georges Sand íróval. Ez a látogatás, amelyet az "Egy tél Mallorcán" című könyvben örökítettek meg, tette híressé ezt az álomszép helyet. A két kolostorcellát, ahol a szerelmesek éltek, meg lehet látogatni. Érdemes megnézni a gyönyörű kolostori gyógyszertárat is, ahol számos 17. és 18. századi gyógyszertári edény található, valamint a nyugodt kolostorkertet.

Deià: Művészfalu és Promitreff

Deià falu a Tramuntana-hegység peremén fekszik, mintha egy dombon lenne Valldemossa és Port de Sóller között. Olyan művészek telepedtek le itt, mint Pablo Picasso, Robert Graves, Peter Ustinov és Ava Gardner. A hely még ma is vonzza a nemzetközi hírességeket, például Pierce Brosnant, Leonardo DiCapriót és Andrew Lloyd-Webbert.

Deià a visszafogottságról szól, mégis Mallorca egyik legnépszerűbb látnivalója: a régi házakban diszkréten elegáns butikok, galériák és elegáns éttermek sorakoznak. 

Tipp: A faluból három kilométeres szerpentinút vezet le a Cala de Deià fürdőöbölbe. A sziklákkal szegélyezett kis kavicsos strand népszerű a helyiek körében.

Coves del Drac: A sárkánybarlangok

A Coves de Drac, azaz a "sárkánybarlangok" rendkívüli kirándulási célpontot jelentenek. Ezek egy 1,7 kilométer hosszú barlangrendszert alkotnak a Mallorca keleti partján fekvő Porto Cristo közelében. A legenda szerint a templomos lovagok egy kincset rejtettek el bennük, amelyet egy sárkány őrzött - innen a név. A négy hatalmas fő kamrát cseppkő- és sztalagmitképződmények jellemzik, amelyek egy földalatti tóban tükröződnek.

Még csónakázni is lehet a Lago Martel tavon, Európa legnagyobb barlangi taván.

Lluc kolostor: A Fekete Madonnához

A Tramuntana-hegység közepén rejtőzik Mallorca spirituális központja. Az Escorca melletti Lluc kolostora 500 méterrel a tengerszint felett fekszik, és számtalan zarándoklat célpontja. A zarándokok ott tisztelik a Fekete Madonnát, a kolostortemplom legfontosabb ereklyéjét. A legenda szerint a szobrot egykor a pásztorfiú, Lluc találta meg egy patak partján. Nemcsak a kolostor kápolnájában található La Morenata Fekete Szűz faszobra, hanem az egész kolostoregyüttes és különösen a közeli botanikus kert is érdemes megnézni.

Tipp: A kolostorban egyszerű szobákban lehet éjszakázni. Különösen a túrázók használják ki ezt a lehetőséget, mivel a kolostortól látványos ösvények vezetnek a környező tölgy- és fenyőerdőkbe a Tramuntana-hegységben.

Tren de Sóller: Egy szép vonat

A Tren de Sóllerrel utazni olyan, mintha visszalépne az időben Mallorca múltjába. Eredetileg ugyanis az 1912-ben épült favonat narancsot és citromot szállított a Sóller-völgyből a fővárosba. A történelmi vonatot már nem gőzzel, hanem elektromossággal hajtják. A nosztalgikus hangulatot azonban megőrizték a faburkolatokkal és sárgaréz fogantyúkkal. A pálya nyomtávja 914 milliméter, ami Európában ritkán fordul elő.

Palma központjában, a Plaza España téren kezdődik. A Sóllerbe vezető út alig egy órát vesz igénybe, és keskeny utakon, citrom- és narancsültetvényeken keresztül vezet. A tréfásan "Vörös Villámnak" is nevezett vonat 27,6 kilométeres útja során 13 alagúton és az 52 méter hosszú Cinc Ponts viadukton halad át.

Tipp a fotózás kedvelőinek: a Mirador Pujol d'en Banya kilátópontnál rövid megállót tartunk.

Sóller: Vásárváros

Sóller kisvárosa az Orange-völgy szívében fekszik. A citrusfélék kereskedelme tette Sóllert virágzóvá a 19. században. A központi Plaza de la Constitución téren számos bár és étterem található. A történelmi villamos, amely a várost Port de Sóller kikötőjével köti össze, szintén a csodálatos téren halad át. Érdemes megnézni a Sant Bartomeu-templomot, a Baleár Természettudományi Múzeumot és a botanikus kertet, ahol olyan növények nőnek, amelyek csak Mallorcán teremnek. A művészetek szerelmeseinek érdemes ellátogatniuk a Can Prunera Múzeumba, ahol Warhol, Kandinsky és Picasso festményei láthatók.

Tipp: Minden szombaton 9-től 14 óráig tart a heti piac, ahol friss halat, gyümölcsöt és zöldséget, virágokat és kézműves termékeket kínálnak.

Cala Agulla: Álomszerű fürdőöböl

Nem kell mindig a híres Playa de Palma: Mallorca jó 180 strandot kínál. A sziget keleti részén található, több mint 500 méter hosszú Cala Agulla egy természetvédelmi terület szélén, dűnék, hegyek és erdők álomszerű hátterében fekszik. A fehér homokkal és a körülötte elterülő, alig beépített tájjal rendelkező védett fürdőöböl ideális a kikapcsolódásra vágyók számára. A helyszínen pedálos csónakok, vízisílécek és szörfdeszkák bérelhetők.

Tipp: Ha csak a csendet és a nyugalmat szeretné élvezni, akkor a sziget déli részén, Ses Salines közelében található Platja d'es Carbóba érdemes ellátogatnia. A strand nem túl zsúfolt, és a dűnékről csodálatos kilátás nyílik Na Moltona kis szigetére.

El Arenal: Buli vég nélkül

A Mallorca déli részén fekvő üdülőhely hírhedt a sziget leghíresebb parti mérföldjéről: a Ballermann és a Ham Streetről. Az olyan klubok, mint a Bierkönig, főleg német nyelvű partizókat vonzanak. Egy kerékpárút vezet Palmából El Arenalba körülbelül egy óra alatt, azok számára, akik szeretnének belekóstolni a Ballermann hangulatába egy egynapos kiránduláson. El Arenal kiterjedt strandja mindazonáltal gondozott és gyönyörű.

A brit turisták eközben Magalufban tombolnak. Az ottani parti mérföldön, a The Strip-en az érintett létesítmények egymás mellett sorakoznak. Azok, akik más hangulatú klubokat és bárokat keresnek, Palma La Lonja negyedében, a trendi Santa Catalinában vagy a Paseo Marítimón találnak ilyeneket.

Es Trenc: Sima álomstrand

Finom, fehér homok és türkizkék víz: Es Trenc nemcsak Mallorca egyik leghíresebb strandja, hanem az egyik legcsaládbarátabb is. A 2,5 kilométer hosszú természetes strand sekélyen fut a tengerbe, így a kisebb gyerekek is jól szórakozhatnak. Ha szeretsz búvárkodni, akkor is itt a helyed - a víz általában csodálatosan tiszta.

Western Park Calvià: Akció a vízben

A Calviában található Western Parkban a vízben tombolni szerető kis cowboyok jól szórakozhatnak. Nem olyan zsúfolt, mint az Arenalban található, gyakran zsúfolt aquapark. A vadnyugati téma azonban az egész komplexumon végigvonul, ami aláhúzza ennek a csúszdákkal és különböző medencékkel rendelkező élményfürdőnek a varázsát.

Mallorca Planetáriuma: Űrhajó-érzés

A Costitx falu közelében található Observatorio Astronómico de Mallorca minden pénteken és szombaton űrutazásra invitálja a látogatókat. A 14 méter magas kupola alatt, amely kívülről úgy néz ki, mint egy UFO, egy virtuális égbolt szikrázik. A nézők kényelmes fotelekben ülnek, miközben 6000 csillagot nagy teljesítményű számítógépek sugároznak a körkörös képernyőre. Izgalmas: a képeket valós időben küldik a közeli és távoli távcsövekről.

Alfàbia kertjei

Alfàbia kertjei még nyáron is kellemesen hűvösek: az árnyas árkádok között csodálatos sétát tehet. A Palma és Sóller között fekvő, a 13. században kialakított csodálatos kertek a mór kertművészet remekművei. Spanyolország legszebb történelmi kertjei közé tartoznak.

s'Albufereta Természetvédelmi Terület

A Pollença melletti s'Albufereta természetvédelmi területen számos vízimadarat lehet megfigyelni.

Kócsagok, nádirigók, kócsagok, bíborkeselyűk: mintegy 200 madárfaj lakja a s'Albufereta természetvédelmi területet. A vizes élőhely, ahol ritka vándormadarakat is megfigyelhetünk, megér egy kirándulást. Túra- és kerékpárutak vezetnek a Pollença-öböl szigorúan védett területén keresztül. Fontos: ne feledkezzünk meg a szúnyogirtó spray-ről!

Sa Calobra felé vezető MA-2141-es hágó

Az autóbérlés rajongói élvezhetik a meredek szerpentineket, a szűk kanyarokat és a lélegzetelállító kilátást a mallorcai Sa Calobra felé vezető MA-2141-es hágón. A Baleár-sziget északnyugati részén található Tramuntanaim hegységen kanyarog. Felülről kilátás nyílik a zord sziklákra, mély szurdokokra és a Földközi-tengerre. Bár maga a hágóút egy csúcspont, megéri egy hosszabb tartózkodást az út végén. Sa Calobra kisvárosban van egy gyönyörű fürdőöböl és a Torrent de Pareis, amely egy torkolati szurdokon keresztül folyik át.Cím:Palma de Mallorca
GPS: 39° 34′ 10.5618″, 2° 39′ 0.57708″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward