» Magyarország

» Magyarország » Budapest

Egykori Britannia szálloda története


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Egy budapesti barangolás fénypontja lehet a tradicionális, gyönyörű freskókkal, ólomüveg ablakokkal díszített Radisson Blu Béke szálloda Zsolnay cukrászdájában a város legfinomabb süteményeinek megkóstolása. Az egykori Britannia szálloda cukrászdájában felújítva látható Haranghy Jenő iparművésznek híres, 1937-ben készült kettényitható üvegkupolája.


A szálloda 1913-ban Britannia néven nyitotta meg kapuit, amely kora legmodernebb szállodájának számított. A szállodát a kor legmagasabb színvonalán indították el: a vendégeket nem csupán hideg-meleg folyó víz fogadta, de a központi gőz- és vízfűtést és a központi porszívót is kiépítették. A Hungária és a Royal után itt létesült harmadikként önálló szállodai mosoda. A szobák ajtajai fölé szobahívó fényjelzést szereltek, ezzel jelezhették kívánságaikat a vendégek. A díványokon perzsaszőnyeg, a hallban bronz csillár, az udvarban üvegfedés várta a betérőt. Az étteremben hatalmas tükrök verték vissza a velencei csillárok fényét. 

Az 1930-as években a szálloda felújítása során minden szobába telefon került, s ennek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a vidéki vendégek száma. Móra Ferenc is gyakran tartózkodott ugyanis a Britanniában, melyet "második otthonaként" emlegetett. Az ő szobájában portréját bemutató üvegfestményen kívül az égetett faburkolatba tizenkét eredeti Móra-illusztrációt építettek be az író aláírásával.

Amikor a szálloda a körút felőli üzlethelyiségeket is megszerezte, kávéházat is nyitottak - ennek falait a kávé és a tea témájában született festmények díszítették. Ezek az alkotások, akárcsak a szálloda többi vendéglátóhelyének - a söröző, a Nótás terem, a Móra szoba, valamint a Vadász terem üvegfestményei és illusztrációi – díszítései mind Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei voltak, amiért tréfásan Haranghy Múzeumnak is nevezték a Britanniát. Haranghy Jenő tervezte meg az 1937-ben megnyitott kupolaterem nagyméretű, fémvázas üvegtetejét is, amely a felénél kettényitható volt - így nyáron megnyithatták a tetőt a vendégek felett. A terem faliképeit is Haranghy készítette el. A kupola közepén a négy őselem (Aqua, Terra, Aer, Ignis, azaz Víz, Föld, Levegő, Tűz) ábrázolása látható. Az üveg táncparkettet alulról is megvilágították, amivel az alatta levő garázs világítását is megoldották

A művészi megoldásokat Haranghy szállította, az építész Rácz Márton volt - ő tervezte végig a szálloda sorozatos bővítéseit. A konyhafőnökök is a legkiválóbbak közül kerültek ki: ez volt az első szálloda Budapesten, ahol diétás ételeket is lehetett kapni. Ennek a fénykornak a második világháború vetett véget. A szálloda hadikórházzá alakult, bombatalálatot kapott. 

A háború után a Vörös hadsereg vette birtokba a szállodát, így egészen új élet kezdődött. Még Vorosilov marsall is többször megfordult itt akkoriban. Miután 33 hónap után elhagyták el az épületet, az épületben újra szálloda nyílhatott, ekkor már a beszédes Béke néven, amelyet a hatvanas években részben fel is újítottak.

A régi hírnév vonzotta a vendégeket, így újra sok hírességet fogadott a ház, és egymást érték a rendezvények is. A Kupola műsoros estjein népszerű magyar művészek kezdhették meg pályafutásukat. Hofi Géza, Korda György, Máté Péter, Klapka György, Medveczky Ilona, Honthy Hanna és Feleki Kamill lépett fel itt. Az Orfeum Pest legszínvonalasabb éjszakai mulatójává vált, a híres budapesti kabaré világát idézte fel.

A szálloda csak kisebb felújításokat kapott a második világháború után, így állapota lassan egyre rosszabb lett. Az 1980-as években történt felújítás során a régi épület 80 százalékát elbontották.

A földszinten működő Kávéház 1985-ben nyílt, a szálloda átépítése után. Nevét a világszerte ismert Zsolnay porcelánról kapta. Eredetileg az első emeleti díszteremben működött, majd a földszintre, a bejárat közelébe költözött. A tradíciónak megfelelően a kávét, a teát és süteményeket évtizedek óta a szálloda számára tervezett, egyedi gyártású motívumokkal díszített Zsolnay csészékben és desszert tányérokon szolgálták fel.

A Radisson Blu Béke szálloda nemrég a modern kor igényeinek megfelelő átalakításon esett át. Több hónapos munkálatok befejezése után 2018. április 20-án nyitotta meg felújított közösségi tereit. A megújult, fa padlóburkolatú szobákat ergonomikus bútorokkal rendezték be, a multi-technológiás igényeket digitális újságok és magazinok, továbbá a LED tévé és fürdőszobai médiahangszórók elégítik ki.

A felújítás során bejáratot nyitottak a Nagykörútról a Zsolnay Kávéházba. Az egyedi készítésű „mindenmentes” sütiket a kávéház számára külön készített Zsolnay-tányérokon kóstolhatják meg a vendégek.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Teréz krt 34.
GPS: 47° 30′ 29.7711″, 19° 3′ 34.043″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward