» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1911. március 3-án nyílt meg Budapesten, az Andrássy úton az ország első modern áruháza, a Párisi Nagy Áruház.


Az Andrássy út 39. szám alatti háromemeletes, neoreneszánsz épület 1878-ban épült, ezután Petánovics Elek vendéglője és a Terézvárosi Kaszinó működött itt. A házat 1909-ben vette meg Goldberger Sámuel, aki francia mintára itt akarta létrehozni az ország első modern nagyáruházát.

Goldberger, a textilgyáros család sarja 1892-ben nyitotta meg első boltját az akkor még csak kiépülőben levő Rákóczi út 38. alatt, a Kazinczy utca sarkán. Bár az üzlet inkább bazárra hasonlított, már ennek a fellengzős Párisi Nagy Áruház nevet adta. A sok kicsi sokra megy elvet követte: nála mindent lehetett kapni a gombostűtől a kalapig, a tanszertől a zokniig, ráadásul olcsón, mert nagy tételben vásárolt, és csekély haszonnal adta az árut. A vevők kifogástalan, udvarias kiszolgálásban részesültek, így a boltot egy idő után vidékről is egyre többen keresték fel.

Goldberger egyre terjeszkedett, a századfordulón már 148 alkalmazottat foglalkoztatott. A zsúfolt üzletben nem sokat törődtek a biztonsággal, így 1903-ban egy rövidzárlat miatt tűz ütött ki, amelyben 14 ember vesztette életét és odalett az árukészlet nagy része is.

A vállalkozó az áruházat az Andrássy úton keltette új életre. A Petánovics-házat 1909-től Sziklai Zsigmond tervei alapján teljesen átépítették, a gyenge alapozás miatt csupán a Lotz Károly freskóival díszített báltermet tudták megtartani. Az áruház 1911. március 3-i megnyitása kisebbfajta szenzáció volt, a Népszava például így lelkendezett Budapest első világvárosi áruházáról: "A monumentális palota úgy díszlik az Andrássy út elején a többi épület sorában, mint egy büszke dáma nyakán az ékszer".

A szecessziós stílusú, egyedülállóan ívelt homlokzatú, átriumos belterű, üvegtetejű, teraszos elrendezésű palota Európában akkor páratlan vasbeton szerkezettel és technikai berendezéssel épült, az áramszünetek esetére villanyfejlesztő gépházat létesítettek, és a legmodernebb tűzvédelmi rendszert építették ki. A vásárlókat márványoszlopok, aranyozott lépcsőfeljárat, Zsolnay-díszítőelemek, Róth Miksa üvegablakai és üvegfalú, tükrös felvonók kápráztatták el, a tetőteraszon étterem létesült, kilátással a budai hegyekre (télen korcsolyázni is lehetett ott). Az árak is ehhez méretezettek voltak, igaz a személyzet külön tanfolyamon tanulta a mosolygást és kiszolgálás művészetét.

Az első világháború után a Párisi majdnem csődbe ment, így Goldberger csökkentette az árakat, és részvénytársasággá alakította a családi vállalkozást. Az épület viszonylag épségben vészelte át Budapest ostromát, ezután államosították, de egy évtizedig csak könyvraktárnak használták. 1958-ban nyitották meg újra Divatcsarnok néven, és 1967-ben nyilvánították műemlékké. A Divatcsarnok a Centrum áruházakkal együtt ment tönkre, majd bezárták. Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Andrássy út 39.
GPS: 47° 30′ 13.70268″, 19° 3′ 41.57136″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward