» Ausztria

» Ausztria » Burgenland

Willersdorf szurdok - Aranyat mosó rablók rejtekhelye


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Willersdorfi-szurdok nagyon népszerű a túrázók körében. A Willersdorfi-szurdok - erdőkkel védve - öt kilométeren át húzódik, lenyűgözően változatos növényvilággal rendelkezik.


Ha a "szurdok" szó hallatán meredek sziklafalakra és zúgó hegyi patakokra gondol, a Willersdorfi szurdok meglepetést fog okozni. A sűrűn erdős lejtők között fekvő Willersbach festői árterületen csordogál. A patak szűk völgye természeti tanösvényeivel a csöndre és nyugalomra vágyók kedvelt kiránduló helye.

A Willersbach Alsó-Ausztria, Burgenland és Stájerország határvidékén található. A Dreiländerstein közelében, amely a három szövetségi állam találkozási pontját jelzi, kezdődik az úgynevezett szurdok. Jó öt kilométer hosszan húzódik az Oberschützen településen található Willersdorf településig. Körülbelül félúton egy rövid mellékvölgy ágazik el Aschau felé. A falu lakói saját nevet választottak a Willersdorf-szurdoknak: Aschauer Au.

Az egész szurdok gyalogosan is könnyen bejárható. A Willersbachot többször keresztezik. Az idilli fahidakon az ember szívesen tart egy rövid szünetet, hogy élvezze a pillanatot, és megcsodálja a patakot a benőtt medrében. A zöld tónusok szimfóniája tárul a szemlélő elé. Az árterületen található növények sokfélesége egyedülálló a régióban.

A Willersdorfi szurdok különleges biológiai és geológiai-földrajzi jellegzetesség. A burgenlandi előhegységként a Wechselmasszívum, a Közép-Alpok része. Ez magyarázza azt is, hogy itt, Ausztria távol-keleti részén, a Pannon-síkság szélén miért találhatók a növény- és állatvilág alpesi képviselői. A szurdok felett az erdő talaját sűrűn benővi egy kis bozótos, amely különösen az édesszájúakat és a bogyókat gyűjtőket vonzza. Minden év nyár elején bőségesen érik itt az áfonya.

A Willersdorfer Schlucht területén az állatvilágot néhány figyelemre méltó faj is képviseli. Itt fészkel például újra és újra a félénk fekete gólya, és olyan lepkék is otthonosan mozognak itt, mint a fekete Apolló, az Aurora lepke és a nagy Schiller lepke. Az érdeklődő természetbarátok számára a túraútvonal mentén kis faasztalok állnak rendelkezésre, amelyeken a szurdok rendkívüli állat- és növényvilágáról lehet tájékozódni.

Valamikor régen a Willersbach fontos kereskedelmi útvonal volt északról délre és egy sokat használt malom-patak. Az elmúlt évszázadokban akár hét malom is zöröghetett itt. Ma már csak néhány látható közülük, mint például az 1820 körül épült Patrizlmühle (Patríciusmalom).

A szurdok fölött magasan egy sajátos domb emelkedik: egyfajta kúp, amely közelebbről megvizsgálva téglák maradványait mutatja. Itt állt egykor Johann von Güns vára, amelyet a 13. században építettek és hamarosan el is romboltak. Johann von Güns, az úgynevezett "Schloss-Hansl", állítólag rablóvezér volt, és - a legenda szerint - a Willersbachban mosta ki az ellopott aranyat.

Az egész szurdok gyalogosan is könnyen átjárható.Tartomány:Burgenland
Cím:Willersdorfer Schlucht
GPS: 47° 24′ 20.90736″, 16° 10′ 21.91944″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward