» Olaszország

» Olaszország » Sardegna » Szardínia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nem mindenki tudja, hogy Szardínia délnyugati partja mentén van egy bánya, amely a tengerre néz, és lélegzetelállító kilátást nyújt. Ez a sziklába vájt komplexum rendkívüli szépségű tájba és környezeti környezetbe ágyazódik.


Szardínia déli részén fekszik a világ egyik leglátványosabb tengeri kikötője: Porto Flavia közvetlenül egy meredek sziklába épült. A merész projekt egykor forradalmasította a nyersanyagok szállítását az olasz szigeten. Ma a hely Szardínia egyik legnépszerűbb turisztikai mágnese.

A Porto Flaviát 1924-ben nyitották meg, és technikai remekműnek számított. Az építész a lányáról nevezte el.

Porto Flavia, a mérnöki mestermű, amelyet azért építettek, hogy a Masua bányából származó ásványi anyagokat könnyedén fel lehessen rakodni a hajókra, 2021 nyarán megnyílt a nagyközönség előtt.

A mérnöki munka igazi remekművének tartott Porto Flavia egy 1922 és 1924 között épült kikötő az Iglesias területen. Azért épült, hogy megkönnyítse az észak-európai öntödékbe tartó hajókra történő ásványi anyagok berakodását.

Ma ez a sziklába vájt két alagút által alkotott komplexum megnyílt a nagyközönség előtt és a két alagút egyikén végighaladva, a Nebida-tengerre és a Pan di Zucchero halomra nyíló csodálatos kilátást élvezve látogatható. Az útvonalat vezetett túrákon keresztül követhetjük végig, ahol megismerkedhetünk e rendkívüli mű születésével, történetével és működésével.

Porto Flavia története

A 19. század óta a Szardínia déli részén található Masua bánya fontos bányászati központ. Egy olyan területen, amely mindig is strandjainak szépségéről és kristálytiszta vizéről volt ismert, most lehetőség nyílik egy nagy történelmi jelentőségű helyszín meglátogatására. Kétszáz évvel ezelőtt több mint hétszáz munkás foglalkozott azzal, hogy kézzel rakodja az ásványi anyagokat a hajók rakterébe a galanze nevű vitorlásokon, amelyek az anyagot Carloforte kikötőjébe szállították.

A 20. század elején, Cesare Vecelli mérnök projektjének köszönhetően ez a terület új arculatot kapott. Itt két bányászcsapatot bíztak meg két alagút felrobbantásával, amelyek lehetővé tették, hogy az ásványi anyagokat közvetlenül a hajók rakterébe rakodják. Az így felépített Porto Flavia komplexum lehetővé tette a szállítási és rakodási idő és költség drasztikus csökkentését. A Porto Flavia nevet is Vecelli lánya tiszteletére kapta, akit Flaviának hívtak.

A munka két, egymást átfedő alagútból állt: a felső alagútban akár 10 000 tonna anyagot is tartalmazó silók rakodását tették lehetővé; az alsó alagútban viszont egy szállítószalagból és egy mozgó karból álló, korszerű rendszert használtak a gőzhajók rakodására. Ez a szardíniai sziklafalba függesztett kikötő igazi forradalomnak számít abban az időben, és ma ez a remekmű nyitva áll a nagyközönség előtt.Tartomány:Sardegna
Cím:Iglesias
GPS: 39° 18′ 45.14472″, 8° 32′ 2.79924″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward