» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Tre Sassi erőd egy masszív és elragadó építészeti műemlék nagy sziklatömbökből épült vastag falakkal. Az erődben ma Első Világháborús Múzeum van.


Az erőd építését csak 1898 nyarán kezdték el. Az erőd két 80 mm-es hegyiágyúval rendelkezett, melyek dél felé néztek. Két 60 mm-es erődítményi ágyút pedig a Passo Falzarego irányába állítottak be. Egy forgó páncélozott kupola megfigyelési pontként és a harcok során pedig célzó pontként szolgált. Az ablakokon vasrácsok voltak és ezentúl erős acél ablaktáblákkal is be lehetett őket zárni. A szobákat öntöttvas kályhákkal fűtötték és petróleumlámpákkal világították meg. A vízszükséglet fedezését egyrészt a tetőről leeső esővíz begyűjtésével, másrészt pedig a Valparola Tóból való kiszivattyúzásával biztosították. Az alagsorban egy kis kripta volt három fülkesírral. Az erőd és a hozzátartozó "élelmiszer raktár" több mint 100 katonának tudott helyet adni.

1915. július 5-én megkezdődött az erőd olasz tüzérség bombázása, mely a Cinque Torri-nál sorakozott fel, 210 mm-es és annál kisebb méretű mozsárágyúkkal. Rögtön az első napon jelentős károkat szenvedtek, mivel a régi építmény falai nem tudtak a lövedékeknek megfelelően ellenállni. Mintegy 30 lövedék talált célba, melyből három teljesen beszakította a tetőt, ahogy az még ma is látható. A hadsereg nem volt képes további ellenállásra, sok halott és sebesült volt. Az erődöt rögtön el is hagyták.

Az Erőd ma egy masszív és elragadó építészeti műemlék nagy sziklatömbökből épült vastag falakkal. Az erődben található a Első Világháborús Múzeum. A front ezen szakaszáról maradt háborús emlékek, valamint a háborúba sodort hegyi népek történelmét elbeszélő fényképek és dokumentumok láthatók a kiállításon. A magyarázatok és a bérelhető hangkalauz olasz, angol és német nyelven áll rendelkezésre. Belépő: 6 euró/felnőtt és 2 euró/gyerek 6-10 év).

A Tre Sassi Erődhöz a Passo Falzarego-tól autóval két perc alatt el lehet jutni. Nagy parkoló. Az Erőd közvetlen közeléből a tágas, füves területtel körülvett Valparola tóhoz és a Valparola Menedékházhoz néhány perces sétával lehet eljutni.Tartomány:Veneto
Település:Cortina d’Ampezzo
GPS: 46° 32′ 0.726″, 11° 59′ 1.58021″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward