» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az első világháború alatt a Cinque Torri-nál haladt a második olasz frontvonal. A Cinque Torri szabadtéri Múzeumának területe közvetlenül a 5Torri libegő hegyállomása mellett kezdődik és gyerekek által is könnyen járható utakon át vezet.


A Cinque Torri egy egymás mellett elhelyezkedő hatalmas sziklás hegycsoport, mely - ahogy az a nevéből is kiderül - tornyokból álló sornak tűnik. Ezek a hegytornyok egy tágas erkélyről emelkednek ki, ahonnan a Dolomitok egyik legszebb 360°-os szögű kilátásában lehet gyönyörködni: elől, egyik oldalról, a Croda da Lago és Averau hegység a másik oldalról az Első Világháború frontvonala a Sasso di Stria, a Lagazuoi és a Tofane hegységekkel. Távolabb Cortina d'Ampezzo, a Cristallo, a Sorapiss, az Antelao és a Civetta hegyek láthatók.

Az első világháború alatt a Cinque Torri-nál haladt a második olasz frontvonal, bonyolult rendszerű lövészárkokkal valamint tüzelőállásokkal és futóárkokkal, melyekből a kivételes helyzetének köszönhetően a tisztek kitűnő megfigyelés alatt tudták tartani a front Tofanétól a Sasso di Stria-ig terjedő teljes szakaszát. Castellettóval együtt ugyanis, egy kezdeti olasz stratégiai terv szerint, a Cinque Torri-nak kellett volna a fenti támaszpontot képeznie az alatta lévő Val Costeana ellenőrzése céljából. A hely kivételes földrajzi jellemzőinek köszönhetően a Cinque Torri-nál volt a Tüzérségi Parancsnokság főhadiszállása: a sziklás hegytömegek köré állítottak fel különböző a Sass de Stría, Piccolo Lagazuoi és a Castelletto osztrák állásai felé beirányzott ágyúkat. Pontosan a Cinque Torri tarackjai találták el és tették véglegesen harcképtelenné a Passo Valparola-nál lévő Tre Sassi Erődöt. III. Vittorio Emanuele Király többször is meglátogatta a háború ezen frontját és az itt harcoló olasz katonákat.

A Cinque Torri Szabadtéri Múzeumának területe közvetlenül a 5Torri libegő hegyállomása mellett kezdődik és gyerekek által is könnyen járható utakon át vezet. A pár perc alatt vagy akár fél nap alatt bejárható útvonalak a tornyok között kanyarogva és szebbnél szebb kilátást nyújtva a turistának, történelmi dokumentumok és rajzok segítségével hitelesen újjáépített védőárkokhoz és az olasz parancsnokság barakkjához vezetnek. Végül pedig aki a tornyok függőleges falain, a híres sziklapályán felmászik, kivételes látványban lehet része. A Cinque Torri előtt enyhén lejtő zöld tisztások terülnek el, ahol meg lehet pihenni és ahol a gyerekek kedvükre játszhatnak. A terület menedékházainak tágas és napos teraszain kellemesen elfogyasztható az aznapi ebéd.

A terület több pontján vannak múzeumi kiállítások, ahol fegyverek és a katonák mindennapos tárgyai láthatók. Említésre méltó többek között egy 75 mm-es ágyúval és tüzérekkel felállított tüzérségi állás. Az összes útvonal mentén táblák találhatók, melyek történelmi információkkal látják el a turistát olasz, német és angol nyelven. Ezentúl rendelkezésre áll egy három nyelvű hangkalauz is. A szabadtéri múzeumba a belépés ingyenes. A három fő megtekintési útvonal:

A hadiállások ösvénye. Az útvonal az eredeti futóárkok és lövészárkok mentén kanyarog, mely az újjáépített tüzérségi álláshoz, a front felé forduló megfigyelőkhöz valamint a tüzérségi parancsnokság barakkjához vezet. Az útvonalat könnyen járható és egyedülálló kilátással rendelkező utakon 30 perc alatt meg lehet tenni.

A Tornyok megtekintése. Ez az útvonal az előző folytatása és a Tornyok mögött kanyarodva az alsó lövészárokhoz vezet ahonnan Cortinára nyílik kilátás. Innen lehet elérni a Cinque Torri Menedékházat, mely annak idején a Reggio Dandár parancsnokságának székhelye volt és ahol III. Vittorio Emanuele a frontra látogatásakor tartózkodott, és végül a légelhárító tüzérségi állást, mely a libegő hegyállomása előtt található. Időtartam: 2 óra.

A Tó ösvénye. Ez a leghosszabb útvonal, melynek első szakasza egybeesik a hadiállások ösvényével, majd a lenti lövészárokhoz vezet és a védőárkok elérésével, melyek a völgyet a Tofana di Rozes-ig szelték át, az erdőnél köt ki. Fenyőfák és vörösfenyők között haladva érünk el a Bai de Dones tóig, ahol a 149 mm-es ágyú állások találhatók, majd a libegő völgyállomásához érve fejeződik be az útvonal.

5Torri autóval vagy a négyüléses 5Torri libegővel kényelmesen megközelíthető. Nagy parkoló.
Ingyenesen látogatható, mely májustól októberig ajánlott.

FELVONÓK

Cinque Torri Sesselift (libegő)
Völgyállomás: Bái de Dónes hegyitó, kellemes túrázó hely.
Hegyállomás: Cinque Torri Szabadtéri Múzeuma.
Üzemidő: június-szeptember

Fedare Passo Giau Sesselift (libegő)
Hegyállomás: túraterület
Üzemidő: június-szeptemberTartomány:Veneto
Cím:Cinque Torri
GPS: 46° 30′ 33.20712″, 12° 3′ 6.45444″
Honlap: http://www.5torri.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward