» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kellemes éghajlatú Meran közelében található várban töltötte a teleket Ferenc József császár és családja.


Környéke már a rómaiak idejében ismert volt. ""Tieriolis" néven szerepel az a hely, melyen a jelenlegi vár épült. Nagy Károly idejében a római erődítményt már Tirol néven említik. A XIII. században a vinschgaui grófok, haláluk után pedig a görzi grófok állandó székhelye volt. Az utóbbiak révén Tirol vára Tirol utolsó grófnéjára, Maultasch Margitra, mint legközelebbi rokonra szállt örökségképpen.

Miután Margit lemondott Tirolról, Tirol várát az osztrák hercegek örökölték. Miután azonban az osztrák hercegek hatalmuk súlypontját az Etsch völgyéböl az Inn völgyébe tették át (Innsbruck), a régi vár sokat veszített hajdani jelentőségéből. Sokáig elhagyottan állt, századokon keresztül, senki sem törődött vele és már-már rommá vált.

Mikor Tirol 1807-ben Bajorország birtokába került, hogy megsértsék a tiroliak nemzeti érzéseit a bajor kormány Tirol várát nyilvános árverésen eladta. Haussmann báró vette meg 2200 forintért, aki később oda ajándékozta Meran városának. 1816-ban pedig Meran, hódolata jeléül, Tirol várát I. Ferenc császárnak tovább ajándékozta.

A Habsburgok közül először V. Ferdinánd tartózkodott huzamosabb ideig őseinek székhelyén. Majd Ferenc József és családja az 1870-es években állandóan Meránban töltötte a telet. A királyi gyermekek - különösen Rudolf trónörökös -a szó szoros értelmében rajongtak Tirol váráért. Nem volt az a nap, melyen ne kirándultak volna el oda. Ferenc József ezért a várat teljesen restauráltatta. Az első és második emeleten a kicsi szobákat hatalmas termekké alakították át és fejedelmi fényűzéssel rendezték be.

Az első világháború után a vár az olasz kormány tulajdona lett.

A várban ma múzeum (Südtiroler Landesmuseum) és ragadozómadár röptetés található.

Nyitva: március-december, naponta 10.00-17.00, augusztusban 18.00-ig.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Merano
Cím:Dorf Tirol, Schlossweg 24
GPS: 46° 41′ 16.7244″, 11° 8′ 34.0908″
Honlap: http://www.schlosstirol.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward