» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Val d’Isère a világ egyik sí fővárosának tekinthető, több téli Olimpiának és világbajnokságnak adott otthont. Val d’Isère ugyanakkor egy autentikus hangulatú sífalu, melynek bájos utcáin sétálva igazán emlékezetes élményekben lehet részünk.


Val d'Isére egy elhagyatott alpesi falu volt, ahol a lakosok juhtenyésztésből éltek. Amikor a hegyi út elérte a kis települést 1932-ben, egy Charles Diebold nevű úriember megnyitotta a térség első síiskoláját. Innen kezdve egyenes volt az út a turizmus fellendüléséhez. Ma már 125 sípálya és 100 sílift működik Val d'Isere-ben, amely 1850 méter magasan fekszik a tengerszint felett.

A falu hírnevét két "odavalósi" síelő öregbítette: Henri Oreiller 1948-ban két olimpiai aranyérmet nyert St. Moritz-ban, Jean-Claude Killy-nek grenoble-i remeklésére pedig ki ne emlékezne. Killy 1968-ban veretlen maradt az olimpián, miután mindhárom számban győzött.

Val d'Isere - Tignes a világ egyik legszebb síterepe, az 1992-es albertville-i téli olimpia egyik helyszíne. A tervezők igyekeztek megőrizni a falu eredeti hangulatát, így a modern épületek mellett megmaradtak a robusztus fa- és kőházak az oszlopos homlokzatokkal. A legrégebbi lakóház a 17.században épült.

Tignes 2100 m magasan épült modern sícentrum a festői szépségű Chevril tó felett, innen, egészen pontosan a Val Claret városrészből indul a La Grande Motte gleccseréhez a siklóvasút. Val d'Isere nyáron több mint 200 km-rel van közelebb hozzánk, ilyenkor ugyanis a Maurienne-völgy felől az Alpok legmagasabb, autóval is járható hágóján keresztül, a 2770 m-en lévő Col de l'Iseran-on átkelve is meg lehet közelíteni, télen azonban csak az Albertville - Bourg St.Maurice útvonal járható, ami a hétvégi turnusváltások idején meglehetősen tömött. 

A síterepen két gleccser is található, amelyeken nyáron is lehet síelni, a Val d'Isere-i legmagasabb pontja 3200, a tignes-i 3456 m.

Környezetvédelem

A Flocon Vert tanúsítvánnyal rendelkező üdülőhely 2021-ben két elektromos buszt vezetett be, 2022-23 telén pedig az összes fennmaradó buszát elektromos üzemben működtette, 90%-kal csökkentve az ingyenes buszjárat üvegházhatású gázkibocsátását.

A tervek szerint 2025-ig további 15 elektromos busz bevezetését tervezi. 2023 telén 39 hókotrógépet hajtottak HVO bioüzemanyaggal, és az üdülőhely jelenleg keresi a lehetőségeket az egyszer használatos műanyag használatának csökkentésére és a városközpontban a járműforgalom korlátozására.Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Cím:Val d'Isére
GPS: 45° 26′ 59.51976″, 6° 58′ 49.59156″
Honlap: https://www.valdisere.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward