» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Alpe d’Huez a Tour de France talán leglegendásabb hegye: a 13,9 km-es úton 21 hajtűkanyar vezet fel átlagosan 8,2%-os emelkedőn 1803 méter magasba.


Tour de France

A szintkülönbség a legdurvább szakaszon akár a 14%-ot is elérheti. Elsőként, 1952-ben Fausto Coppi hódította meg a csúcsot, a 100. évfordulón pedig az AG2R-es Christophe Riblon. A hajtűkanyarokban az összes győztes neve olvasható, miután minden alkalommal az elsőként felérő versenyző "kap egy kanyart", ahová kitáblázzák a nevét. A leggyorsabb mászás Marco Pantani nevéhez fűződik az 1997-es Tour de France-on.

Az Alpe d’Huez-re mindig több százezer ember látogat ki, fantasztikus, semmivel össze nem hasonlítható hangulatot teremtve.

Négy évszakos bobpálya

Pic Blanc

A hegycsúcsra Alpe d'Huezból megy egy nagykabinos felvonó. A 3.330 m magas csúcson egy kilátó található. Felvonó vezet fel a 3330 méteres panoráma-megállóra, amely a Guide Michelin-től három csillagot kapott. A leghíresebb hegyek mindig látszanak: a Muzelle, a Mont Blanc, a Mont Ventoux és a Belledonne, azonban napos időkben egész Franciaország egy ötödére nyílik kilátás.

Középállomáson piknikhelyek fa hintaágyakkal, asztalokkal és padokkal.

A hegyre kerékpárt is szállít a felvonó, a legbátrabbak a hegyállomásról a jeges-havas pályán is megpróbálnak lejutni a völgybe.

Lac Besson

Gyönyörű alpesi hegyi tó Alpe d'Huez közelében, 2073 m magasban. A tó mellett egy parkoló is van, így a rövidebb túrát kedvelők is kényelmesen körbe sétálhatják a tavat.

Alpe d’Huez télen

Az Alpe d’Huez nem csak a kerékpárosok körében ismert: egyik sípályája, a 16 kilométer hosszú Sarenne, Európa leghosszabb fekete pályája. Ahhoz, hogy egész télen havasan tartsák 72 hóágyú fújja folyamatosan az út lentebbi részét; a teteje elég magasan van ahhoz, hogy természetes hó borítsa. A gépek a vizet a L’Herpie-ből merítik, amely Európa legmagasabban fekvő mesterséges tava.

Még több Alpe d’Huez télen: ittTartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Cím:L'Alpe-d'Huez
GPS: 45° 5′ 33.4464″, 6° 4′ 6.0528″
Honlap: https://www.alpedhuez.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward