» Olaszország

» Olaszország » Umbria » Umbria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az umbriai kisváros képe élénken él a magyar kultúrában; Szerb Antal Utas és Holdvilág c. regényének megjelenése óta az Itáliába látogató magyarok, ha tehetik, elmennek Gubbióba, és megpróbálják rekonstruálni az ott történteket.


Gubbio művészi városa kétségtelenül Umbria egyik legkedveltebb úticélja, különösen a központi Piazza della Signoria, más néven Piazza Grande lélegzetelállító szépségéért: ez az erkély, ahonnan a kilátás a környező dombokra nyílik, és amelyet a Palazzo dei Consoli magas homlokzata ural. Az épületben található Polgári Múzeumban a város ősi gyökereiről tanúskodó egyéb tárgyak mellett a híres Eugubine táblákat is őrzik, amelyek az ősi umbriai nyelv egyetlen írásos emlékei. 

A városba jóval Szerb Antal hősei előtt egy alkalommal több száz magyar is ellátogatott, amikor 1433 kora őszén Zsigmond német-római császár és magyar király átvonult Umbrián.

Zsigmond 1431 novemberétől 1433 októberéig Itáliában tartózkodott. Utazását Romfahrtnak nevezik, ami azt jelenti, hogy a császár apjához IV. Károly németrómai császárhoz hasonlóan nemcsak a császári címet szerezte meg, hanem azt is elérte, hogy megkoronázása Rómában, a pápa által történjen.

Erre hosszas diplomáciai egyeztetések után, 1433. május 31-én került sor. Ez után Zsigmond elhagyta Rómát, és visszaindult a birodalom irányába. Ennek az útnak volt az egyik állomása Gubbio.

Ottaviano Nelli

Neves gubbiói festő. Nelli 1375 körül született Gubbióban. Munkássága Umbriához köthető. 1400-ban már Perugiában dolgozott. Szülővárosában, a Santa Maria Nuova templomban megfestette a Madonna del Belvederét.1417 és 1420 között Urbinóban tevékenykedett, két évvel később már Assisiben találjuk. 1424-ben Folignóban megfestette a Trinci család kápolnáját. 1424 és 1433 között újból Urbinóban dolgozott, elkészítve a Santa Croce templom freskóit. (Ez a munkája egy tűzvész folyamán sajnos elpusztult.) Bizonyos, hogy Nelli 1433 tavaszán visszatért Gubbióba. Amikor 1433 kora őszén Zsigmond német-római császár és magyar király Gubbióba látogatott Nellire bízták a bevonulás koreográfiáját.

A források szerint Nelli a bevonulás napjára (augusztus 30.) a császár, IV. Jenő pápa, Guidantonio de Montefeltro és a város címereit, valamint egyéb címereket is megfestett, szám szerint 24-et. Selymet (tafota) is beszereztek, minden bizonnyal annak a 17 lándzsának a díszítéséhez is felhasználtak belőle, amelyeket erre az alkalomra vettek. Egy baldachint is előkészítettek, ehhez rudat, pisai kötelet és durvább minőségű papírt vásároltak. A szerkezetet hordozó személyek vadonatúj kesztyűt viseltek, amelyből 49 párat rendeltek, de kaptak kalapokat is.

A császárnak és kíséretének az ellátása nem kis terhet rótt a városra. Zsigmondot és a főurakat a Palazzo del Popolóban látták vendégül, míg a többieknek a szálláshelyükre szállították az élelmet. Az előkelőségek 6 ürüt, 4 borjút, 1 bárányt, különböző fajta húsokat, 84 csirkét, 8 libát és 2 libra fenyőmagos süteményt fogyasztottak el. Sajnos a menüt nem ismerjük, de az alapanyagokat látva biztosak lehetünk, hogy az umbriai konyha remekeit készítették el a szakácsok. Más kérdés, hogy a malacfejből, bélből, pacalból, malacfarokból, disznólábból készült helyi specialitáshoz, a roba cotta alla eugubinához mit szólhattak a vendégek.

Ottaviano Nelli Gubbióban található művei:

  • Madonna del Belvedere (1403), Santa Maria Nuova templom
  • Mária élete (1408 - 1413), freskó ciklus, San Francesco templom
  • Szent Ágoston élete, freskó ciklus, 1430-40, Sant'Agostino templom
  • Utolsó ítélet, freskó, Sant'Agostino templom
  • Madonna, freskó, Santa Maria della Piaggiola templom

A világ legnagyobb karácsonyfája

A világ legnagyobb karácsonyfájának az olaszországi Gubbio fáját tekintik, bár ez nem igazi fa, hanem csak egy több száz izzóból álló 800 méter magas installáció a Monte Ingino hegy oldalában.

A fa "gyökerei" Gubbio falainak közelében húzódnak, míg csillaga a város védőszentjének, S. Ubaldónak a bazilikájáig ér a hegy tetején.

A gubbiói karácsonyfát 1981 óta minden évben önkéntesek építik fel. Az 1300 négyzetméternyi területen elterülő fának 700 zöld lámpa rajzolja ki a körvonalát.

A 750 méter hosszú és 450 méter széles gubbiói "karácsonyfa" 1991-ben került be a Guinness Rekordok Könyvébe.

A fa december 7-én - a Szeplőtelen Fogantatás ünnepének előestéjén - történő meggyújtása fontos része a helyi téli ünnepségeknek, és általában legalább egy neves vendég jelenlétében történik.

Gubbio második védjegyévé vált karácsonyi eseménye a San Martino negyedben zajlik, ahol egy életnagyságú jászol szinte ellepi a sikátorokat. Körülbelül 120 szobor adja vissza a hagyományos születési történetet a helyiek segítségével, akik közreműködnek abban, hogy emlékezetessé tegyék az eseményt.

Festa dei Ceri 

A Festa dei Ceri az egyik legrégebbi olasz fesztivál. Gubbióban 1160 óta minden május 15-én Szent Ubaldo halálára emlékeznek. Tartomány:Umbria
Település:Gubbio
GPS: 43° 21′ 4.74948″, 12° 34′ 31.13976″
Honlap: http://www.gubbionatale.it/Home.aspx

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward