» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Értékeld Te is:

Murau és Kreischberg környéke nemcsak télen nyújt felejthetetlen élményt. Tavasztól őszig sok élményben lehet részük az ide látogatóknak.

Murau a legnépszerűbb osztrák síterület a magyarok körében, sikerét annek köszönheti, hogy még a 90-es évek elején, amikor magyarok még többnyire a Tátrába jártak síelni, a muraui turisztikai szereplők rárepültek az akkori magyar sipiacra. Az ötlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy Murau mára gyakorlatilag magyar üdülőfalu lett, a hotel tulajdonosok többsége magyar.

FELVONÓ

Kreischbergbahnen
völgyállomás: St. Georgen ob Murau
hegyállomás: Kreischberg 1715 m

TÚRA

Murau és Kreischberg környékén több családi túrautat is találunk.

Kreischberg. Kreischberg felvonójával 1.715 m magasra jutunk fel. Itt dinópark, Yabaa Dabaa Doo (Frédi-Béni) ország várja a gyerekeket (részletek). A jó alpesi levegőn, a csodálatos mezőkön piknikezhetünk is. Ehhez egy kész piknik hátizsákot rendelhetünk a muraui Tourismusverband-nál. Előzetes megrendelés a piknik hátizsákra: Turismusverband Murau-Kreischberg (Jelentkezés előző nap 15 óráig). Egy teli piknik hátizsák ára két felnőtt és egy gyermek részére: 15 euró.

Kreischbergen a Rieglerhütténél horgászásra is van lehetőségük a gyerekeknek szerdától vasárnapig. Az itt található Rieglerhütte tavában a saját kézzel kifogott pisztrángjainkat fogyaszthatjuk el. Míg a hütte gazdája megsüti pisztrángunkat egy szép kirándulást tehetünk a 2.200 méteren lévő Rosenkranz hegycsúcsra. A hütte júniusban és október közepéig megközelíthető autóval is.

Frauenalpe, Murau felett déli oldalon magasodó hegy. A Frauenalpe-n, a Murauer Hütténél egy alpesi kert (ALPINUM FRAUENALPE) mutatja be az alpesi növények gazdagságát. Megközelítése: Murauból vezet egy 9 km hosszú hegyi szerpentinút a Frauenalpe-ra, a nagy parkolóhoz (1.500 m, Murauer Hütte). Innen indul a másfél órás kirándulás a 2.004 m magasan lévő csúcsra. (részletek)

Stolzalpe, Muraut északról határoló hegy. Egy, a városból induló kirándulóútvonalon érhető el a kb. 1.200 méteren fekvő Käferhube panzió, ahol jól megérdemelt pihenőt tehetünk a kb. 45 perces hegyi séta után. Innen 10 percre található a Stolzalpe szanatóriuma, melynek múzeuma betekintést kínál az egészségügy múltjába és jelenébe. A múzeum a kórház közvetlen közelében található Stolzalpe egyik legrégibb épületében. Az orvostudomány múltjából és jelenéből mutatnak itt be mindenféle érdekességet. Emellett a vendégeknek lehetősége nyílik orvosi műszerek kipróbálására is! Látogatás és idegenvezetés előjelentkezéssel. Belépő: önkéntes adomány!

Erdei tanösvény Murauban. Vezető kapható a muraui információs irodában.

Detektívtanösvény St. Georgen ob Muraun keresztül. A gyerekek a helyi turista irodában kapnak egy detektívigazolványt. A túra során minden állomásnál találunk egy színes házacskát, amelyben egy pecsétet rejtettek el. A pecséteken van egy betű, ha a gyerekek helyesen pecsételik be a betűket a detektívkönyvbe, akkor megkapják a megfejtést. Ha a detektívigazolványt a helyes megfejtéssel leadják a muraui turista irodában, "szolgálataikért" jutalmat kapnak!

Günster vízesés. Stájerország legmagasabb vízesése, 65 méteres magas. (részletek)

KERÉKPÁR

Nemcsak gyalog, kerékpáron is érdemes fölfedezni a Mura-völgyét. A kerékpározás szerelmesei 350 km hosszú kerékpár útvonalon tekerhetnek a környéken.

Legyen szó akár a kényelmes "sétabiciklizésről" a Mura mentén, egy erőteljes kaptatóról vagy egy gyors legurulásról, a környéken lévő útvonalak a legtöbb nehézségi szintet lefedik.

A Murradweg, a murai kerékpárút (425 km) egyik legszebb szakasza éppen ebben a térségben található. A Murradweg hossza a murau-i régióban: 45 km.

A szakasz Predlitzben kezdödik, és a Mur partján vezet végig Stadl an der Mur-ig. Stadlban a fahídon (Mursteg), amit a Mur-medence kapujának nevezenk, a Mur túlpartjára kerülünk és folytatjuk utunkat egészen Murauig.

Murau városa az ideális pihenő szakasz. A központi városnak középkori jellege maradásra ösztönöz. Rengeteg kirándulóhely csalogatja az idelátogatót, mint pl. a helyi sörfőzde, a városi múzeum, várvezetések stb. A keleti városhatárban vezet a kerékpárútvonal a főút mentén egészen Triebendorfig, és tovább az autóúton Frojachig. Frojach után jobbra tartva Teufenbachba majd Scheiflingba érünk. A Muron átkelve Unzmarktnak és Judenburgnak vehetjük az irányt.

A Murtalbahn-ra bárhol felszállhatunk, és visszatérhetünk kiindulóállomásunkra: Saint Georgen ob Murauba. (részletek)

Mindehhez a régió remek biciklis szolgáltatásokat biztosít: kölcsönzők, szervízek, kerékpáros térképek, és persze a mur-medencei biciklis vasút is a kerékpározás szerelmeseinek kényelmét szolgálja.

VÁROSNÉZÉS

MURAU

A fa fővárosa, Murau, egyben a stájer faút (Holzstrasse) centruma. A stájer Holzstraße (faút) összeköti a régió történelmi és modern faalkotásait. Ennek jeléül a falvakban óriási faszerszámok magaslanak az égbe. Minden egyes alkotás egy bizonyos faépítészetre utal. Különböző vezetések keretében a "stájer faút" megelevenedik a látogatók számára: "Holzstadtspaziergang" (favárosséta) Muraun keresztül. Murau hagyományőrző sörfőzdéje, középkori vára, murparti sétánya és ápolt óvárosa megér egy városnézést. Látnivalók:

Schloss Murau (részletek)

Burg Grünfels. A korábban I. Ulrich von Liechtenstein tulajdonában álló várat 1269-ben Ottokar von Böhmen leromboltatta, majd II. Otto von Liechtenstein a XIV. században újjáépíttette. Még ma is látható a vártemető, a lakóházak romjai.

Braumuseum/Sörfőzde múzeum. Murauer Bier. A sörfőzde több mint 500 éves. Belépő 3 euró/felnőtt, gyerekeknek ingyenes. Minden látogató kap egy utalvány, amelyet beválthat a régió egy vendéglőjében egy üveg sörre vagy üditőre.

ST.RUPRECHT

Famúzeum (részletek)

KALAND

Mura-völgyi vasút (részletek)

Golf: A 18 lyukas golfpálya, Kreischberg és Murau között fekszik. Ismerkedés a golffal 10 éves kortól 5 euró/fő

Rafting Stadl/Murban. 12 éves kortól. 34 euró/felnőtt, 30 euró/gyerek.

FÜRDÉS

Landschaftssee. A Laßnitzban található Landschaftssee fürdőzési lehetőségeket, játékszereket, egy hegyoldali csúszdát kínál. Teraszos étterem a tó mellett.

Stadl/Mur híres szabadidős központjáról: fürdőtó, fajátszótér, tenniszpálya, strandröplabdapálya, gördeszkapálya remek aktív kikapcsolódást kínál.

Strand Murauban, St. Georgen ob Murauban, vízicsúszda

KIRÁNDULÁS MURAUBÓL

Nyári bobpálya Grebenzen (részletek)

A Grebenzeni Naturpark. A látogatókat csodákkal teli vízi világ várja Stájerország és Karintia határában a 2396 m magas Zirbitzkogel és az 1870 méteren fekvő Grebenzen között. A természetvédelmi park titkok és rejtett csodák kincstára. Ezen vízben gazdag természetvédelmi park legszebb kirándulóhelyei közé tartozik az idillikus lápvidék, mely ritka növényfajtáknak nyújt védelmet, várromok, melyek elmúlt idők néma tanúi és egy földalatti karsztforrásrendszer, mely az utolsó jégkorszak hagyatéka. A gyerekbarát kirándulóhely a kicsi látogatóknak is sok érdekességet nyújt.

Rejtvényes Meseerdő Zeutschachban (részletek)

Bobozás a Turracher Höhén. Almzeit élményvilág: alpesi kalandpálya izgalmas játékállomásokkal.(részletek)

St. Lambrechti apátság. A kolostor több mint 900 éves történelmébe az apátság gazdag múzeuma vezeti be a látogatókat. A múzeum különlegességei közé tartozik P. Blasius Hanf madárgyűjteménye.

Meseerdő (Märchenwald St.Georgen ob Judenburg) (részletek)

Krakau. Tó Krakaudorf-ban: fürdés, horgászás, fitnesz ösvény. Etrachsee tó: horgászás, csónakázás. Schattensee tó: fürdés, horgászás és vízikoronglövés -vízi tükörképre lövés. Günster vízesés: Stájerország legmagasabb (65 m) vízesése. Lámakarám: ízelítő valamint egynapos túrák.

Burg Mauterndorf (részletek)

Murtal Card üdülési kártya: (részletek)

 

©Steiermark Tourismus / Leo Himsl, Harry Schiffer

Tartomány:Steiermark
Település:Murau
Cím:8850 Murau
GPS: 47° 6′ 38.08958″, 14° 1′ 22.62061″
Honlap: http://www.murau-kreischberg.at

Régióválasztó