» Ausztria

» Ausztria » Tirol » Kelet-Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Kelet-Tirol Ausztria napsütésben leggazdagabb régiója. A több mint évi 2000 óra napsütés Lienzet a napfény városává teszi. Lienz közvetlen környezetében csodálatos túrautak vannak.


Kelet-Tirol elsősorban a kirándulók és hegymászók eldorádójaként vált ismerté. Lienz Kelet-Tirol tartományi fővárosa.

Lienz Kelet-Tirol kulturális, gazdasági és társadalmi központja. A város a Lienzi Dolomitok lábánál, az Isel és a Drau folyók találkozásánál fekszik, és 11 900 lakosa van.

A város, amely Kelet-Tirol közigazgatási fővárosa, sok látogatót vonz meleg éghajlata és mediterrán hangulata miatt, amelynek köszönhetően a nyári hónapokban pálmafák nőnek a város főterén. A látnivalók közé tartozik a több mint 750 éves Schloss Bruck kastély - egykor nemesi lakhely, ma múzeum és művészeti galéria -, amely a városra néz, és magas falak veszik körül.

A vasútállomástól mindössze egy rövid sétára északra található a pompás óváros a Liebburg, Antoniuskirchl és Fransziskanerkloster lenyűgöző épületeivel, valamint a kávézók, üzletek, butikok és kézműves üzletek választékával. Az év során egész évben rendezvényeket tartanak itt, többek között a hagyományos karácsonyi vásárt novemberben és decemberben, valamint a nyáron évente megrendezett Olala utcaszínházi fesztivált.

A város két népszerű síterepe, Hochstein és Zettersfeld könnyen megközelíthető felvonóval.

A város körül számos kisebb település, falu található, ezek Lienz agglomerációjába tartoznak (Thurn, Gaimberg, Debant, Tristach, Amlach és Leisach).

FELVONÓK

Lienzer Bergbahnen

Panoramaseilbahn, 4er-Sesselbahn Zettersfeld (négyüléses libegő)

Völgyállomás.: Zettersfeld-Talstation, Gaimberg, Zettersfeldstraße 38.

Középállomás: Faschingalm és hütték. Fachingalm autóval is megközelíthető az ingyenes Faschingalmstraßen.

Hegyállomás: Bergstation Steinermandl (2.235 m). Hegyállomástól túrautak indulnak:

  • túra a Neualpseehez (2.438 m, kb. 1 óra)
  • Schleinitz (2.905 m)
  • Östliche Sattelkopf (2.651 m)

Doppelsesselbahnen Hochstein: Erlebnisberg Hochstein (játszótér, állatsimogató, erdei kötélpálya, bobpálya)

Völgyállomás: Lienz, Schloss Bruck közelében (Schlossbegbahn Hochstein)

Középállomás: Mittelstation am Taxermoos, 1.017 m

  • Itt Moosalm területén kalandjátszótér, állatsimogató
  • bobpálya
  • erdei kötélpálya: Waldseilpark Hochstein

Innen libegővel folytatjuk utunkat, amely csak július elejétől üzemel.

Hegyállomás: Bergstation der Doppelsesselbahn Sektion II, Sternalm 2.023 m

FÜRDÉS

Dolomitenbad Lienz. Melegített vizű strandfürdő, 50 méteres sportmedence, nagy családi medence és gyermek élménymedence. 60 méteres vízicsúszda. Fedett medence is. Nyitva egész évben 9-20 óráig. 6 éves kor alatt ingyenes. (Lienz, Recher Drauweg 1b)

Strandbad Tristachersee. Kelet-Tirol egyetlen fürdésre alkalmas tava, festői környezetben a Lienzi-Dolomitok lábánál, Lienztől 4 km-re található. Vize nyáron elérheti a 24 fokot is. A tó körül kellemes negyedórás sétaút vezet. Bérelhető nyugágyak és napozóernyők, kávézó, étterem, játszótér. 6 éves kor alatt ingyenes. A tó közelében található Bergstatt kötélparkban a legkülönbözőbb feladatok várnak a vendégekre akár 20 méteres magasságban is

Strandbad Dölsach. Idillikus környezetben fekvő strandfürdő, melegített vízzel, három medencével. Teraszos elrendezésű napozópark, nagy játszótér. Étterem.

ViThal Erlebnisschwimmbad Assling. Az élménystrandfürdő rengeteg sport és játéklehetőséggel közvetlenül a kerékpárút mellett található. Nagy kalandjátszótér. A kávézó, napfényes terasszal, játszótérrel.

Waldschwimmbad Leisach játszótérrel

Waldschwimmbad Nikolsdorf

GALITZENKLAMM SZURDOK

Lienztől néhány kilométerre találjuk a Galitzenbach szurdokát. Jól kiépített úton, fahidakon át vezet az út a szurdokban, amelynek során a hatalmas sziklák között vízesésekben gyönyörködhetünk.

Az út során táblák informálnak a szurdok történetéről és élővilágáról. A kőgolyómalom azt demonstrálja, hogyan lesz a víz erejével egy kőből kerek golyó. Babakocsival a szurdok nem járható.

Újdonságok 2021-ben: A "Galitzenklamm via ferrata"-on lépcsőket szereltek fel, és az útvonalakat átalakították. Az "Adrenalin" Klettersteignél egy új, 15 m hosszú függőhíd épült, és a Goggsteig-en keresztül már nem szükséges leereszkedni.

Nyitva: május vége-október eleje, 10-17 óráig (július 1-től augusztus 31-ig 9-18 óráig).

Belépő 2020-ban: 5 euró/felnőtt, 4 euró/gyerek, 16-20 euró/családi jegy (család nagyságától függ).

A szurdok mellett a nagyobb gyerekeknek sziklamászás (12 éves kor fölött).

VADASPARK ASSLING

A vadasparkban 100 alpesi állatot figyelhetünk meg, láthatunk mormotát, kőszáli kecskét, mosómedvét, bölényt, vadmacskát és hiúzt is. Állatsimogató is van, a kilátótoronyból pedig a dolomitok szépségét csodálhatjuk meg. A vadaspark mellett kezdődik az erdei tanösvény.

A vadaspark területén egy nagy modellvasút kiállítás is megtekinthető. A játszóteret az étterem mellett találjuk.

BOB

Nyári szánkópálya - Assling. A pálya közvetlenül a vadaspark mellett található. Az összesen 560 m (lefelé 360 m) hosszú, 10 kanyarral ellátott pályán max. 40km/h sebességgel száguldhatunk, és a Lienzi Dolomitok csodálatos panorámája csak fokozza az élvezetet.

Erlebnisberg Hochstein: A libegő középállomásától indul.

SCHLOSS BRUCK

Lienz városa fölött trónol a 13. századból származó vár, amit a görzi grófok építtettek. A kastély a maga őrtornyával és fogazott tetőpárkányával még ma is valódi lovagvár látszatát kelti.

Az építmény legrégebbi része az öregtorony, a kapu bejárata és a palota. A későbbi építmények - a bástya a kapuval, a kerektorony, a rondella - a XVI. századból valók.

A vár művészettörténeti ékszere a régi várkápolna a román stílusú magjával, a román és gótikus freskókkal, valamint a híres Görzi oltárral.

A várban múzeum ill. az Albin Egger-Lienz Galéria tekinthető meg benne.

A parkolóból egy ösvény vezet 5 perc alatt a kastélyparkon át a kastélyba. A kastélypark arról ismert, hogy 15 különböző denevérfaj él itt. Öt állomásos tematikus ösvény mesél róluk.

Belépő: 7,50 euró/felnőtt, 2,50 euró/gyerek, 15 euró/család

AGUNTUM

Aguntum i.e. 50-ben jelentékeny római város volt a mai Lienz közelében. Aguntum Tirol egyetlen római kori városa, a régészeti feltárás jelenleg is tart. Leletek a múzeumban, régészeti parkban láthatók.

Kr. e. 450-ben illír népcsoportok telepedtek le Tirol hegyei között, akiket később a rómaiak réteknek neveztek. Kr. e. 15-ben a területet Drusus és Tiberius római hadvezérek foglalták el és felosztották Noricum és Raetia provinciák között. Az itt élő illírek átvették a latin köznyelvet, ebből alakult ki a még ma is beszélt rétoromán nyelv. Fénykorát Claudius császár idején élte, autonóm városi rangot kapott. Itt haladt át a Via Claudia Augusta, amely a mai délnémet területeket kötötte össze Itália északi részével.

Aguntum egy részén régészeti kutatások folynak. Az eddigi ásatások eredményeként ismertté vált a városfal, az átriumház, a kézműves negyed, a nagy termálfürdők, valamint egy Krisztus előtti temető. A kilátótoronyból átfogó pillantást vethetünk a temetőre és az egész városra.

MÚZEUM

Puppenheimat. Oberlienzben található Luise Oberhauser több mint 500 darabból álló, részben saját készítésű, egyedi babagyűjteménye, mely a tiroli emberek életét, öltözködését, munkáját, ünnepeit, mindennapjait mutatja be.

Phonomúzeum. Schloss Bruck mellett található a múzeum, amely régi fonográfokat és gramofonokat mutat be.

KALAND

Sziklamászás a Galitzenklamm-nál 12 éves kortól. Kisebb gyerekeknek: Übungsklettersteig Kreithof, Tristach

Erdei kötélpálya, Erlebnisberg Hochstein

Erdei kötélpálya, Bergstatt-Treepark, Tristacher See. 10 éves kortól. A Tristachi-tó közelében található Bergstatt kötélparkban a legkülönbözőbb feladatok várnak a vendégekre akár 20 méteres magasságban is.

Lamatrekking Oberlienzben. Választhatunk a legegyszerűbb, 2 órás ismerkedő sétától a többnapos trekkingtúráig sok különböző nehézségi fokozatú program közül.

Rafting-túrák Ainetben. 1. 6 éves kortól családi túra, 12 éves kortól sport túra. 2. Bambini túra 6 éves kortól.

Horgászás a Tristacher See-nél. Horgászjegyek a Dolomitenbad Lienzben kapható. 

ALPESI PANORÁMAUTAK

Thurn - Zettersfeld, útdíj van

Dolomitenstraße. Lavantból a Dolomitenhütte-ig (1620 m). Az útról letérhetünk a Tristach See-hez, útdíj van

Hochstein - Bannberg, útdíj van

Stronach - Zwischenbergen, útdíj van

Faschingalm-Straße, ingyenes

Pustertaler Höhenstraße (kb. 70 km, 1.200 m -1.800 m.)Tartomány:Tirol
Település:Lienz
Cím:9900 Lienz
GPS: 46° 49′ 55.91676″, 12° 44′ 57.11953″
Honlap: http://www.LienzerDolomiten.info

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward