» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 900 könyvekkel, képregényekkel és más speciális alkotásokkal megtömött zöld dobozok ma már ikonikus elemei a párizsi látképnek.


Miután a nyomtatás feltalálása felvirágoztatta a könyvpiacot, a XVI. században jelentek meg az első árusok a Szajna-parton, akik leginkább könyvtárak képviselői voltak. Különösen az 1606-ban épült Pont Neuf volt tele velük.

A királyi miniszterek sokáig tiltották a könyvárusítást, és súlyos büntetést szabtak ki az ellenszegülőkre. A 17. század elején kaptak engedélyt a működésükre egy magas adó ellenében. Azonban ez csak rövid ideig élt, a Fronde alatt a házaló-könyvárusok majdnem kihaltak a cenzúra miatt.

A könyvárusok kora a Forradalom alatt jött el, 1789-ben bekerült a Francia Akadémia szótárába is. I. Napóleon uralkodása során nyertek igazán teret a rakpartok felújítása során, majd III. Napóleon adta meg hivatalosan is az engedélyt a működésükre. 1859-ben a Városháza törvényesen megengedte, hogy állandó helyet foglaljanak el a parton.

A „Szajna-parti árusokat” 1991-ben bevették az UNESCO Világörökség közé, számuk évről évre nő: ma már 3 km hosszan állnak!Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward