» Görögország

» Görögország » Peloponnészosz » Peloponnészosz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A múlt egyik legfontosabb görög polisza és Athén riválisa, Spárta az Eurota folyó partján fekszik, és ma mintegy 18 000 lakosa van. Csendes város, gondozott kertekkel és fákkal szegélyezett sugárutakkal. Régészeti ásatások hozták felszínre a hellenisztikus város falait, egy római színház maradványait, Artemisz szentélyét és egy kis templomot a i.sz. 9. századból.


Modern Spárta

A mai Spárta már rég nem az a szigorú, kemény és puritán város, amit történelemtanulmányainkból ismerünk.

A modern Spárta az ókori Spárta központjától kissé délebbre fekszik, a Tajgetosz-hegy keleti oldalánál. Városterve bajor mérnökök neoklasszicista tervein alapul. A 19. századi stílusnak köszönhetően széles, fákkal szegélyezett utak és tágas terek jellemzik, az építészeti összhatásra pedig a főtéren álló impozáns Városháza teszi fel a koronát.

Lakónia gazdasági és kulturális központjaként, valamint a bizánci Mystras közelsége miatt Spárta igen kedvelt célpont az utazók körében, mégsem turistákkal zsúfolt, így ha egy kellemes városi napra vágyunk, bátran ejtsük útba. Ha jut rá idő, az olivamúzeumba mindenképp érdemes betérni, az ókori történelem rajongóinak pedig muszáj egy kis sétát tenniük Leonidasz király impozáns szobrához is a futballstadionnnál.

A helyi konyha specialitásai közül ajánlott benevezni egy syglinára (aromás fűszernövényekkel füstölt sertéshús), desszertként pedig egy mandulás-leveles tésztás rafióliára.Tartomány:Peloponnészosz
Cím:Sparta
GPS: 37° 4′ 30.26712″, 22° 25′ 51.70152″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward