» Görögország

» Görögország » Kréta » Kréta


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A 10 legszebb üdülőhely Krétán.


1. Heraklion

A sziget fővárosa, Heraklion Görögország negyedik legnagyobb városa, Kréta kulturális metropolisza és közlekedési csomópontja is egyben. A számos látnivaló és a történelmi óváros, valamint a Knósszosz ókori palotája miatt feltétlenül be kell terveznie legalább egy napot Heraklionra.

Kréta nemcsak a turizmusból él, hanem fontos borvidék is. Már a minósziak is termesztettek krasit (bort) a szigeten több mint 4000 évvel ezelőtt, ma a görög bor mintegy 20 százalékát itt állítják elő. Az 500 négyzetkilométernyi megművelt terület főként Kréta északi részén található. A sziget legnagyobb borvidéke a sziget fővárosától délre található. Itt elsősorban a Kotsifali, a Mandilaria és a Vilana szőlőfajtákat termesztik. Egyes pincészetek vezetett túrákat és borkóstolókat kínálnak, az egyes termőterületeket pedig különleges borutak kötik össze egymással.

2. Rethymno és Bali halászfalu

Rethymnóban a kanyargós óváros varázslatos, ahol még ma is felfedezéseket tehet. Bár a város a turizmus fellegvárának számít, a nagy szállodakomplexumok mind a városon kívül, a széles homokos tengerpart mentén húzódnak. Így nem kell attól tartania, hogy a festői óvárosban turisták tömegei lepik el.

Az óváros szűk utcáit virágok díszítik, velencei és oszmán házak bújnak meg egymás mellett, a kikötőnél pedig a régi házak kovácsoltvas erkélyeikkel és nagy redőnyeikkel teljesen olaszosnak tűnnek. Rethymno, Kréta harmadik legnagyobb városa, a sziget északi részén fekvő történelmi város központja lenyűgöző történelmi hangulatával. Az óváros tetőtengeréből néhány minaret emelkedik ki, és a hatalmas, 16. századi erőd büszkén tornyosul mindezek fölé. Egykor a velenceiek építették, ma ciszternák, mecset és kápolna található benne. 

1646-ban a törökök meghódították az erődöt. Ebből az időszakból származik az Ibrahim szultán mecset, amely tizenegy méter széles kupolájával lenyűgöző a várfalak között. 

A több mint tíz kilométer hosszú homokos városi strand az egyik leghosszabb a szigeten. A veszélyeztetett Caretta caretta tengeri teknős itt rakja le tojásait – május és augusztus között. Ez idő alatt fokozott elővigyázatosság szükséges, elvégre a napernyők, nyugágyak és egyéb strandfelszerelések életveszélyesek lehetnek a teknős utódok számára. Az önkéntesek ezért megjelölik a fészkeket.

Rethymno és Heraklion között található az egykori halászfalu, Bali. Ez a kis gyöngyszem számos kis fürdőöböllel, családi panziókkal és autentikus tavernákkal varázsolja el a látogatókat. A főszezonban azonban nagyon zsúfolt lehet itt.

A Rethymnotól mintegy 25 kilométerre délkeletre található Arkadi, Kréta nemzeti szentélye. Az épületegyüttesben mintegy ezren, többségükben nők és gyerekek találtak menedéket, amikor 1866-ban kitört a török elleni felkelés. Amikor a török csapatok áttörték a kapukat, a krétaiak felrobbantották a kolostor portárát, és számos török támadót vittek magukkal a halálba. A menekültek inkább meghalnak, mintsem fogságba esnek. A kolostortemplom így a szabadság akaratának szimbólumává vált. A kolostor múzeumában kiállítás látható a szabadságharcról. Tipp: A túl szűk ruházatot nem tartják megfelelőnek a kolostorban. A vállakat le kell takarni.

3. Chania

Chania valószínűleg a régi kikötő félkörívének köszönheti népszerűségét, amely Kréta első számú képeslapmotívuma.

Kréta második legnagyobb városa az egyik legszebb hely a szigeten. A kis kikötő körül szűk utcák labirintusa húzódik. A szép óvárosban mindenütt a velencei építészet maradványait találja, és sok felöltöztetett városi házban ma már éttermek, butikok és kézművesek üzletei találhatók. Este egészen különleges hangulat uralkodik el Chania felett. Ezután a lenyugvó nap meleg sugarai a kikötő pasztellszínű házaira esnek, kivételesen szép látványt nyújt a kikötői mólón át a velencei világítótoronyhoz vezető séta.

4. Balos-lagúna

Kissamos festői szépségű kisváros az azonos nevű öbölben, Chaniától mintegy 40 kilométerre nyugatra fekszik, és a Rodopou és Gramvousa félszigetek határolják. Mindkét félsziget szinte lakatlan, és túrázó paradicsomnak számít. A Gramvousa-félsziget tenger felőli oldalán található Balos-lagúna látványos strandjai csak gyalog vagy kirándulóhajóval érhetők el.

Ha Kréta nyugati részén egészen Kaliviani falujáig autózunk, a falu szélén túl már csak vad természetet találunk: Gramvoúsa, Kréta nyugati félszigetén nincsenek sem falvak, sem aszfaltozott utak - hanem egy kalózos hangulatú, tengerparti erődsziget és az egyik legszebb strand: a Bálos-lagúna. Széles és gyönyörű, fehér homokos strand tölti ki a félkör alakú öblöt, a víz a kék és a türkizkék sokféle árnyalatában csillog. Körülbelül egy kilométerrel arrébb büszkén emelkedik ki a vízből Iméri Gramvoúsa ma már lakatlan sziklás szigete. A velenceiek a 16. században hatalmas erődöt építettek itt, amelynek maradványai ma is látogathatók. A lagúnához és az erődszigethez a legkényelmesebben hajóval lehet eljutni. A főszezonban naponta indulnak hajókirándulások Kissamosból (Kastelli).

5. Agios Nikolaos

Agios Nikolaos különleges varázsa a Mirabello-öbölben van. Az éttermek és bárok a város közepén található kis tó, a Limnos Voulismeni körül csoportosulnak. A kikötő és a móló csak néhány lépésre van.

A Kréta északi részén található gyönyörű öböl látványától elvarázsolva a velenceiek egykor "Mirabéllo-öbölnek" keresztelték el. A neve megmaradt, és a mögötte elterülő magas hegyekkel, valamint a tengerparti Agios Nikolaos élénk kisvárosával az öböl még ma is sajátos varázsát sugározza. Agios Nikolaos, Lassíthi tartományi fővárosának utcáin éttermek, bárok, előkelő üzletek és tipikus görög tavernák színes kavalkádja várja a látogatókat. A kettő között hagyományos halpiacok és kávéházak találhatók.

Este, amikor a bárok fényei megvilágítják a kikötőt, Agios Nikolaos igazán életre kel, és a sikátorokban a jellegzetes vidéki vendégszeretet elevenedik meg.

6. Frangokastello strandja

Kréta déli része sokkal falusiasabb, mint az északi. A sziklák és a tenger között gyakran nincs elég hely a nagyobb szállodakomplexumok számára, ezért a halászfalvak semmit sem veszítettek eredeti jellegükből. Frangokastello strandja különösen népszerű a családok körében. A dűnék és az enyhén lejtős strand tökéletesek az egész család számára. A túrázók értékelik a tengerparti hegyeken át vezető számos útvonalat.

A 14. századi velencei erőd romjai, tornyaival és képeskönyvbe illő bástyáival úgy néznek ki, mint egy igazi kísértetkastély. Remek hely arra, hogy szemmel tartsuk a hajókat, ahogy egykor a velenceiek is tették, amikor a Líbiai-tengeren építették az erődöt. Az előtte lévő széles strandok legalább olyan szépek. A part enyhén lejt a sekély vízbe, és a kisgyermekek kis veszély nélkül csobbanhatnak a tengerben. 

7.  Plakias tengerparti üdülőhely

A kirándulók számára ugyanilyen gyönyörű a népszerű tengerparti üdülőhely, Plakias környéke is. A különböző elvarázsolt fürdőöblök mellett számos gyönyörű kis ösvény és túraútvonal is található. Az "all inclusive" ezen a területen is idegen szó maradt. A közlekedési kapcsolatok azonban hagynak némi kívánnivalót maguk után, és a bérautó elengedhetetlen.

8. Lendas tengerparti üdülőhely

A távoli tengerparti falu, Lendas a béke és a pihenés megtestesítője. A hátországban az Asterousia hegyi masszívum trónol, és előttünk csak a tenger van. Mi lehet szebb annál, mint egy ilyen háttér előtt a tengert nézni, és hagyni, hogy a gondolataink elkalandozzanak? Így van! Szinte semmi!

9. Paleochora halászfalu

Paleochora az egyik legszebb hely a szigeten, mivel egy félszigeten fekszik. A nyüzsgő halászvárost mindkét oldalról tenger veszi körül: nyugaton a homokos strandok, keleten a sziklás part a Lefka Ori hegység csúcsaival.

10. Matala és Agia Galin

Matala és Agia Galini a főszezonban a legélénkebb déli parti városok közé tartozik, és kellemes szállás- és tavernaválasztékot kínál. A strandok azonban még mindig messze nem túlzsúfoltak!

+ Kréta nevezetességei

Knosszoszi palota: A Heraklion közelében található Knosszoszi palota színes maradványai a minószi civilizációról tanúskodnak.

Elafonissi strand: Az Elafonissi strandon úgy fogja érezni magát, mintha a Dél-tengeren lenne. A helyi utazásszervezők elviszik Önt a Kréta délnyugati részén található távoli lagúnás tájra.

Velencei loggia: A velencei loggia Heraklion hatalmas falakkal körülvett óvárosának egyik fő látványossága.

Preveli strand: Preveli strandja festői helyen, egy pálmafákkal szegélyezett szurdok kijáratánál található, és csak gyalogosan érhető el a szárazföld felől. Plakiasból hajókirándulások indulnak a tengerpartra és a közeli szurdokba.

A Kourtaliotiko szurdok bejáratánál, ahol a Megalopotamos folyó a Líbiai-tengerbe ömlik, található Kréta egyik legszebb strandja. Preveli pálmafákkal szegélyezett álomstrandja egyesíti magában mindazt, amit a látogatók szeretnek a görög szigeten: Finom homokos tengerpart, mögötte fantasztikus vad természet, valamint ősi romok karnyújtásnyira, és mindez közvetlenül a tenger mellett. E táj fölé magasodik a Moni Preveli kolostor, egy hangulatos romos kolostor, amelyet egy rövid túra után érhetünk el. Ha busszal vagy autóval érkezik, egy kicsit gyalogolnia kell az öbölig. Nyáron a Plakiászból és Agia Galiniből kirándulóhajók kis díj ellenében közvetlenül a strandra indulnak.

Lefka Ori-hegység: Az E4 hosszútávú túraútvonal szakaszai a Lefka Ori-hegységen keresztül és a meredek part mentén vezetnek Chora Sfakion és Paleochora között.

Xerokampos: Akik a keleti parton Xerokampos felé vezető úton indulnak el, azokat kopár, kietlen táj fogadja.Tartomány:Kréta
GPS: 35° 16′ 43.70196″, 24° 56′ 3.43874″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward