» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

300 méterrel a város fölött emelkedik egy sziklán a mítoszokkal és legendákkal övezett hatalmas lovagvár.


1041-ben a Babenbergek a Thaya folyót jelölték ki határként és a következő évtizedekben erős várak egész sorát építették ki a cseh határon. Köztük volt Hardegg is.

Jelenleg a vár egy része romos állapotban van, a másik részét a XIX. század második felében újjáépítették. Eredeti állapotában pompázik az öregtorony, a kápolna és a hercegi kripta.

A várban három érdekes kiállítás nézhető meg. Korabeli fegyverek gyűjteménye, helytörténeti gyűjtemény és a mexikói Miksa császár életét ismertető Kaiser Maximilian von Mexiko-Museum.

Hardegg Ausztria legkisebb és az egyik legszebb városa

Hardegg alig változott az évek során. Nemcsak a Thayatal rejtett fekvése, hanem a világtörténelem is gondoskodott arról, hogy a település megőrizze régi báját. A Hardegg-híd sokáig Ausztria és egyben a nyugati világ végét jelezte. Évtizedekig elzárták a kapcsolatot az akkori határ menti Csehszlovákiával. Az akkori keleti blokk határa a Thaya közepén futott keresztül.

A vasfüggöny leomlása után fokozatosan érvényesült a határok nélküli életérzés. Ma a hidat kerékpárosok és kirándulók használják. Minden lehetőség ellenére a város mégis kicsi maradt. Itt található Ausztria legkisebb múzeuma, legkisebb galériája, legkisebb könyvtára, és itt található az ország legkisebb nemzeti parkja, a Thayatal Nemzeti Park.

Misztikus történetek és történelem

Hardegg nevezetessége, a középkori vár minden, csak nem kicsi és feltűnő. Egy legenda szerint egy várúr egyszer befalazott egy Regina nevű lányt egy sziklába, mert az nem viszonozta a szerelmét. Egy nappal később állítólag véletlenül ott esett a halálba a lovával. Azt mondják, hogy a várúr még ma is átlovagol Hardeggen a meleg holdfényes éjszakákon, és soha nem talál békét a Reginával elkövetett gonoszság miatt.

Hardegg történelmi falai izgalmas történeteket mesélhetnének egy mozgalmas múltról és nagyon különleges mesterségekről. A legkisebb városka egykor ruhakészítőknek és egy nagy gyöngyházgyárnak adott otthont.

Az 1900 körüli években Hardegg sok Bécsből érkező üdülővendég központja is volt, évente akár 30 000 vendégéjszakát is eltöltöttek itt. A nyári kikapcsolódás még ma is fontos szerepet játszik a városban.

Vadállatok a város közepén

Hardegg a Thayatal Nemzeti Park szívében fekszik. Rendkívül nagy biológiai sokféleség jellemzi. A Hardegg-híd közvetlenül a szomszédos Podyjí Národní parkba vezet. Ez egyben a Cseh Köztársaság legkisebb nemzeti parkja.

Ausztria növényfajainak mintegy fele a Thayatal Nemzeti Parkban található. Itt él például a félénk vadmacska, amelyet sokáig kihaltnak hittek.

További különlegesség, hogy Hardegg és a nemzeti park egybefonódik. A nemzeti park állatai nem állnak meg a város falainál. Így Ausztria legkisebb városát számos vadállat népesíti be. Legyen szó a Hardegg várában költő gólyáról, a város felett átrepülő ölyvekről, a Thayában hűsölést kereső fekete gólyákról, a Hardeggben kóborló rókákról, kígyókról, gyíkokról vagy vidrákról. Tartomány:Niederösterreich
Település:Hardegg
Cím:2082 Hardegg
GPS: 48° 51′ 13.89222″, 15° 51′ 37.30684″
Honlap: http://www.riegersburg-hardegg.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward