» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria

Schlosspark Laxenburg - Franzensburg: Itt romantikázott Sisi és Ferenc József


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A romantikus kastélypark a 18. századi kertépítészet kiváló példája. A parkban található Franzensburg várban töltötte Sisi a mézesheteit. Rudolf trónörökös is itt született 1858. augusztus 21-én.


A 280 hektáros park a régi kastéllyal, a Kék Udvarral, a kastélytóval, a romantikus Franzenburg várral, valamint a sok különleges, díszes épülettel a 18. és 19. századi történelmi kertépítőművészet egyik legjelentősebb alkotása. Az impozáns kertrendszer szeretetet, játékosságot sugároz. A Kék Udvar mellett különböző szórakoztató célokat szolgáló épületek sora található itt: udvari templomok, misztikus barlangok, középkorra emlékeztető tornatér. A parkban sétálva szigeteket, vízeséseket, barlangokat és hidakat is láthatunk.

Franzensburg - Schloss Laxenburg

Franzensburg - Schloss Laxenburg (c) Österreich Werbung/ Cross Media Redaktion

Laxenburg, a császári család kedvelt nyári rezidenciája már 1333, II. Albert herceg óta a Habsburgok tulajdona volt. A kastély és a birtok fénykora Mária Terézia uralkodása idején kezdődik, megépítteti a Kék-udvart (Blauer Hof). Az új kastélyt nemcsak a császárnő, hanem fia, II. József és később I. Ferenc császár is szívesen látogatta.

Mária Terézia barokk kertjeit fokozatosan angol tájképi parkká alakították át. I. Ferenc császár alakíttatta ki a tavat és ő építtette a Franzensburg romantikus, a hősi lovagkort idéző várát a tóparton. A társasági élet központjaként színházi előadások, versenyek és szórakozás színtere, amely Ferenc császárnak köszönhetően 280 hektárra bővül - ekkor már a bécsi nemesség színe-java itt mulatja az időt. Ezen a hatalmas területen alakul ki impozáns kertrendszere Lodovico Burnacini munkáját dicsérve.

Franzensburg, Schlosspark Laxenburg

Franzensburg, Schlosspark Laxenburg (c) Österreich Werbung/Antoine Bonin

Ebben a miliőben töltötte Erzsébet királynő "Sisi" mézesheteit. Rudolf trónörökös is itt született 1858. augusztus 21-én.

A park óriási területen fekszik, térkép nélkül nehéz eligazodni a rengeteg látnivaló között. A legnépszerűbb hely a hatalmas tó és partján a romantikus lovagvár, a FRANZENSBURG, mely 1799 és 1835 között épült. II. Ferenc császár egy középkori lovagvár utánzatát építtette a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre. Termeit csak vezetéssel tekinthetjük meg, ezeket ma is Ausztria kincsesházaként emlegetik. Külön belépő van a kastély dísztermeinek és külön jegy a torony és a bástyák látogatására.

A 24 terem közül a legszebb a fényűző Habsburg-terem, melynek hálóboltozatos mennyezetét stukkódíszek borítják, és 33 Habsburg uralkodó szobrai díszíti. Figyelemre méltó még a fakazettás mennyezetű Erster Empfangssaal és a Lothringersaal, melyben Mária Terézia és az őt követő császárok története elevenedik meg. A magyar koronázási terem díszes kazettás famennyezete Egerből származik.

A Park másik jellegzetes épülete a nyolcszögletű, nyitott kerti pavilon, a Grünes Lusthaus (Zöld Pavilon), mely még a szokásosnál is gazdagabban van díszítve.

A parkban található a régió legnagyobb természetközeli játszótere. A parkot akár babakocsival is bejárhatjuk.

Nyáron panorámavonat, csónakkölcsönzés, komp a Franzensburg várhoz, pónik várják a kirándulókat.Tartomány:Niederösterreich
Település:Laxenburg
Cím:2361 Laxenburg, Schlossplatz 1
GPS: 48° 4′ 5.92896″, 16° 21′ 29.56831″
Honlap: http://www.schlosslaxenburg.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward