» Olaszország

» Olaszország » Vatikán » Vatikán


A bazilikát Donato Bramante olasz építész és festő tervezte, de a felépült templomot soha nem láthatta, művét halála után a reneszánsz egy másik óriása, Michelangelo fejezte be.

Bramantét a pápa 1504-ben bízta meg a vatikáni paloták átépítésével, aki elsőként a Belvedere udvarát tervezte meg.

Az új Szent Péter bazilikát is tervezni kezdte, a régi templom lebontása miatt a rómaiak romboló mesternek csúfolták. Bramante kilencosztatú, középső kupolával fedett, kisebb téregységekre tagolt templomot álmodott meg, de az új székesegyház haláláig alig öltött formát. Később többen áttervezték, majd 1547-ben Michelangelo lényegében az ő terveihez tért vissza, bár át is alakította őket. A kisebb téregységeket egymásba olvasztotta, ennek köszönhetően jött létre a tisztán áttekinthető, monumentális belső tér, és az épület nem nyolcszögletű, hanem kerek kupolát kapott. 

A talajtól 136,5 méterre magasodó kupolát nagyon masszívan építették meg. A XVI. századi építők a modernkori vasbetonhoz hasonlatos anyagot alkalmaztak, és különböző magasságban vasláncok segítségével erősítették a kupola stabilitását.

A bazilika állatai

Ha jól körbenézünk, felfedezhetjük, hogy hányféle állatot "rejtenek" a Szent Péter bazilika szegletei. Szarvasok, galambok, kígyók, lovak, bárányok, sasok és halak népesítik be a világ legnagyobb keresztény bazilikáját. Az egyetlen egy macska a bazilika szent kapuján látható, amelyet a 25 évenként ismétlődő jubileumi évben nyitnak meg a zarándokok előtt. A bronzkapun látható Angyali üdvözlet jelenetén leselkedik a macska.

A sekrestye ajtaján egy márvány denevért fedezhetünk fel. Gyíkok pedig úgy kerültek a bazilikába, hogy amikor Gian Lorenzo Bernini a főoltár oszlopait kiöntötte, két gyík beleesett a forró bronzba, amely a mai napig őrzi az állatok formáját.

Tartomány:Vatikán
Település:Vatikán
Cím:Vatikán
GPS: 41° 54′ 33.52248″, 12° 27′ 31.79304″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó