» Olaszország

» Olaszország » Vatikán


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Vatikáni Múzeum ad otthont a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményének, számos reneszánsz mesterműnek, ókori egyiptomi és római műkincseknek. A palotában több száz szoba, galéria és kápolna van, köztük a Sixtus-kápolna.


Az 1506-ban alapított Vatikáni Múzeumokat évente 7 millió látogató keresi fel. Főbejáratuk a Viale del Vaticanón található.

A múzeumegyüttes a világ egyik legjelentősebb műgyűjteménye: 200 ezer műalkotásból 20 ezer látható.

Museo Gregoriano Egizio (Gregorián-egyiptomi Múzeum)

A múzeumot 1839-ben XVI. Gergely pápa alapította. Gyűjteményének leghíresebb darabjai az egyiptomi leletek, papirusz-dokumentumok, múmiák, valamint a híres "Halotti könyv" és a "Grassi-gyűjtemény".

Museo Gregoriano Etrusco (Gregorián-etruszk Múzeum)

Az 1837-ben XVI. Gergely pápa által alapított múzeumban déletruszk leleteket, úgymint vázákat és bronzfigurákat tekinthetünk meg. Ezenkívül a kiállítás részét képezik még az ókori dél-itália görög és hellenisztikus korából származó vázái, valamint római kori leletek (Antiquarium romanum, Collezione di vasi)

Musei di Antichitá Classiche részei

1. Museo Pio-Clementino

A világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza, görög, és római remekekkel. A múzeumot XIV. Kelemen pápa alapította és a Vatikán fontos görög és római műalkotásainak szeretett volna helyet biztosítani. VI. Pius pápa kibővítette a múzeumot. A múzeum híres része a "Scala Bramante", egy négyszög alakú torony részeként. A lépcső kialakítására II. Gyula pápa adott megbízást 1512-ben, hogy VIII. Ince pápa palotáját összekösse a várossal. A múzeumban ma a görög és római ókor jelentős szobrait tekinthetjük meg.

2. Museo Chiaramonti

Az 1807-ből származó múzeumban szobrokat és különösen római mellszobrokat találunk, nevét VII. Chiaramonti Pius pápáról kapta. A gyűjtemény részét körülbelül ezer szobor képezi, ezek között több római császár portréját, istenségek szobrait, szakrofágok töredékeit.

3. Braccio Nuovo

1822-ben csatolták új épületként a "Bracci Nuovo"-t, ahol római szobrokat és görög eredetik római másolatait állították ki.

4. Museo Gregoriano Profano

A gyűjtemény eredeti ókori görög szobrokat, görög eredetik római kori másolatait és a i.sz. 1 - 3 század római szobrászat műveit.

Museo Pio Cristiano

(con i Lapidari Cristiano ed Ebraico):

Keresztény leletek, szobrok és szarkofágok.

Pinacoteca

Képtár Raffaello, Leonardo, Caravaggio, Bernini műveivel. A képtár épülete 1931-ből származik és XI. Piusz pápa megbízásából készült azzal a céllal, hogy a képgyűjteményt újrarendezzék. A műalkotások a középkortól az 1800-as évekig terjedő korszakot foglalják magukba. A festményeket 18 teremben időrendi sorrendben tekinthetjük meg, köztük Michelangelo, Raffaello és Fra Angelico képeit.

Ceramica (IX - XVIII. sz.)

Mosaici minuti

Collezione Arte Religiosa Moderna (Modern vallásos művészeti gyűjtemény)

Museo Missionario-Etnologico

Museo Sacro (Könyvtár)

Museo Storico Vaticano

(Palazzo Apostolico Lateranense)

Az 1973-ban alapított múzeumban több évszázad pápai hintóit és egyéb közlekedési eszközeit tekinthetjük meg. Kocsikon, hintókon kívül itt található a Vatikán első mozdonyának az 1929-es modellje is.

A Vatikáni Múzeumok leghíresebb látnivalói

Pápai Palota:

Pápai lakosztály

Rafaello - freskók

Nemrég megújultak a Raffaello freskók, új részletek kerültek elő a restaurált freskókon, a szennyeződéstől megtisztított falfestmények visszanyerték eredeti színüket.

Sixtus-kápolna

A Sixtus-kápolna a Szent Péter-bazilikával szembe állva a bazilikától jobbra található. A terem a pápák magánkápolnája, itt tartják a konklávékat, a bíborosok pápaválasztó tanácskozásait.

A kápolna egyszerű, szegényes, ferences rendi épület. A kápolna 40,9 méter hosszú, 13,4 méter széles, ezek a méretek megegyeznek az Ószövetségben leírt Salamon templom méreteivel. A mennyezet magassága 20,7 méter. Az építkezés 1473- tól 1481-ig tartott. A kápolna freskóit Botticelli, Ghirlandaio, Pinturicchio, Perugino, Rosselli, Signorelli és Michelangelo festette. Michelangelo II. Gyula pápa megbízására megfestette a mennyezetfreskót (1508 és 1512 között).
Michelangelo Buonarroti a kápolna mennyezetének a megfestésével 1512. október 31-én készült el. Addig senki sem láthatta: a művész vásznakkal takarta el négy éven át tartó munkáját. A ma az egész világon ismert ember teremtését, a Paradicsomból való kiűzetés jelenetét és a Biblia többi epizódját ábrázoló freskókat elsőként II. Gyula pápa és tizenhét bíboros láthatta.

A freskó a világ egyik legismertebb alkotása és a 540 nm területével legnagyobb egybefüggő freskója. Egyedülálló tablója az Ószövetség szereplőinek és eseményeinek.

Laokoón szoborcsoport

1506-ban találta meg a Laokoón-szoborcsoportot egy Felice de Fredis nevű paraszt Rómában, az Esquilinus dombon lévő szőlőjében, Nero római császár palotájának romjainál; a Laokoón trójai papot és két fiát a kígyó halálos szorításában ábrázoló márvány szoborcsoportot a Vatikáni Múzeumban őrzik.

Látogatói információk

A Vatikáni Múzeumot évente több mint 7 millióan keresik fel, ezért készüljünk fel, hogy a múzeumba való bejutáshoz is hosszú sor kell végig állni, sokszor a tűző nap alatt a pápai állam falainak mentén. Előfordul, hogy a múzeum mozgólépcsői leállnak és a látogatóknak gyalog kellett felkapaszkodniuk a múzeum bejáratához vezető, sprirálszerűen tekeredő lépcsőn, amely a harmincas évek elején készült.

Family-Tour

MP3 Audioguide és egy játékos, rajzos térkép segítségével a gyerekek maguk is felfedezhetik a gyűjteményeket. A gyerekeket angyalok, egyiptomi lakosok, Merkúr isten, a Sixtus-kápolnában pedig maga Michealangelo vezeti. A gyerekeknek az izgalmas kincsvadászaton rejtvényeket is meg kell oldaniuk. A "Family Tour"-vezetést 5 és 12 év közötti gyerekeknek ajánlják.

Az Audioguide és térkép olasz, angol és spanyol nyelven kapható. Ára 5 euró, ami tartalmazza a térképet és az Audioguide bérleti díját.

Babákkal is érkezhetünk a Vatikáni Múzeumba: a mellékhelyiségekben pelenkázó-asztalok találhatók!

Belépőjegyek (2022):

Vatikáni múzeumok, és a Sixtus-kápolna (egy jeggyel mind látogatható): 17 Euró. 25 éven aluli diákok részére 8 Euró. 6 éven aluliak számára ingyenes. Minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes.

Audioguide 8 nyelven bérelhető: olasz, angol, francia, német, spanyol, japán, koreai és kínai. Bérleti díj: 7 euró.

Nyitvatartási idő:

A Rómába látogató turistáknak tudniuk kell, hogy a Vatikáni Múzeumok vasárnaponként zárva tartanak.

Vatikáni múzeumok és Sixtus-kápolna: hétfő-szombat: 09:00-18:00 (pénztárzárás: 16:00). Vasárnaponként zárva, kivétel minden hónap utolsó vasárnapja: 09:00-14:00-ig van nyitva, belépés 12:30-ig. Zárva: egyházi ünnepeken.

A Vatikáni Múzeumok 2024. január 1-től 08.00 órától 19.00 óráig meghosszabbítják nyitvatartási idejüket.

A múzeumok jelenlegi nyitvatartási ideje 09.00 és 18.00 óra között van, az utolsó belépés 16.00 órakor, 2024-től azonban a látogatók 08.00 és 19.00 óra között, az utolsó belépés 17.00 órakor lesz.

A főszezonban, márciustól péntekenként és szombatonként 20.00 óráig meghosszabbítják a nyitva tartást, az utolsó belépés 18.00 órakor lesz. 

Biblioteca Apostolica Vaticana

A 15. század közepén alapított Vatikáni Könyvtár a világ egyik legjelentősebb kutatókönyvtára 180 ezer kézirattal, 16 millió könyvvel és 150 ezer nyomtatvánnyal, rajzzal, metszettel.

Vatikáni kert

A Vatikáni Múzeum látogatói az úgynevezett Négyszögletű kertben is megpihenhetnek. A turistákat huszonnyolc fős környezetvédő buszok viszik körbe a park sétányain és nevezetességein, öt nyelvű, olasz, angol, német, francia és spanyol vezetéssel.

A Négyszögletű kertet (Giardino quadrato) III. Pál pápa (1534-1549) építtette a Vatikán Múzeum mellé azzal a céllal, hogy illusztris vendégei itt pihenhessenek meg. Ugyanarról a pápáról van szó, aki Michelangelót megbízta az Utolsó ítélet megfestésével a Sixtus-kápolnában. A vatikáni kerteket azonban még 1279-ben III. Miklós pápa kezdte kialakítani, amikor székhelyét a Lateráni Szent János bazilikából a Szent Péterbe helyezte át.

A 44 hektáros pápai állam közel felét foglalják el a kertek a világ minden részéből származó növényekkel. A kertben van egy kisebb erdő, régészeti emlékek, szobrok, gyümölcsös és veteményeskert is, amelyek terményei a pápa asztalára kerülnek. A közel egy hektárnyi "olasz kertet" Jacopo Meneghino ferrarai építész tervezte, formára vágott bokrok és virágokkal beültetett geometriai formák váltakoznak. Itt található a vatikáni kormányzóság épülete, a pápai vasútvonal állomása és egy helikopter leszállóhely is.

A Szent Péter tér melletti XII. Pius térről harminc percenként indul a csoportos látogatás reggel nyolc órától tizennégy óráig. Az utolsó busz délután egy órakor indul. A látogatás felnőtteknek 12 euróba, gyerekeknek 8 euróba kerül, hatéves korig ingyenes.

Érdemes felkeresni a Vatikáni Múzeumok honlapját. 

A honlapon 13 ezer oldalnyi információ található öt nyelven, több mint 3000 műalkotás nagyfelbontású fotója tölthető le, és 57 virtuális túrát lehet tenni a gyűjteményeken kívül akár a vatikáni kertekben vagy a castelgandolfói pápai nyaralóban.

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html címen több ezer műalkotásról található információ a vatikáni múzeumokban kiállított 20 ezerből, de egy éven belül a teljes kiállítási anyag katalógusát elérhetővé akarják tenni online.

A portál megkönnyíti az online jegyvásárlást és előjegyzést is, amivel elkerülhetjük a Vatikán a múzeumok előtt kígyózó hosszú sorokat.Tartomány:Vatikán
Település:Roma
Cím:Róma, Vatikán
GPS: 41° 54′ 14.85076″, 12° 27′ 18.28469″
Honlap: http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/it.html

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward