» Olaszország » Piemonte

Keresztelő Szent János székesegyház-Torinói lepel


Az ereklyét a torinói Keresztelő Szent János székesegyházban őrzik.

A lepel olasz nevéről Sindone- vagy az építészről Guarini-kápolnaként ismert kápolnát a savoyai uralkodóházhoz tartozó Emanuele Filiberto (1869-1931), III. Viktor Emánuel olasz király unokatestvére építtette a 19. század végén.

A kápolna 1997 áprilisában leégett. Azóta az ereklyét a torinói dóm (Cattedrale di San Giovanni Battista) más pontján őrzik.

A torinói lepel néven híressé vált gyolcsdarab a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple: az evangéliumok tudósítása szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták, miután levették a keresztről, majd ebben is temették el. Az ereklye eredetiségét azonban eddig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

A 4,36 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálka-mintásan szőtt lenvásznon egy körülbelül 1,75 méter magas, szakállas férfi testének lenyomata látható, akit láthatóan megkínoztak: erre utalnak a fején, a kezén és a lábfején található sérülések, valamint egy szúrt seb a szív tájékán. Az mára biztossá vált, hogy nem festmény a lenyomat, az azonban továbbra is kérdéses, hogy pontosan mely korból származik és hogyan készült.

A Vatikán hivatalosan nem állítja, hogy a lepel Jézus halotti gyolcsa. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az ereklye mindenképpen Krisztus szenvedésének erőteljes szimbóluma.

A leplet utoljára 2015-ben állították ki. Azért esett a választás 2015-re, mert Torinó városa 2015-ben ünneplte a szalézi szerzetesrendet megalapító Bosco Szent János (1815-1888) születésének kétszázadik évfordulóját.

A lepel digitális fényképe és történetének tanulmányozására letölthető a Sindone 2.0 alkalmazás , akár magyar nyelven is.

Tartomány:Piemonte
Település:Torino
Cím:Torino
GPS: 45° 4′ 23.80919″, 7° 41′ 10.49561″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó