» Olaszország

» Olaszország » Piemonte » Torino

Museo Egizio - Egyiptomi múzeum Torinóban


Értékeld Te is:

A Museo Egizio, kairói után a világ második legnagyobb egyiptomi múzeuma, melyben hihetetlen élményben lesz részük az ókori kultúra iránt érdeklődőknek.


Dante Ferretti, Oscar-díjas tervező által készített díszletek grandiózus hangulatot varázsoltak a kiállítási térnek. A szarkofágok a számukra emelt csarnokban, a szarkofággalériában sorakoznak. A mozgólépcsővel összekötött négy emelet pedig a Nílus folyását követi a díszletek között.

A négyemeletes múzeum kiállítótere 10.000 nm. A gyűjtemény csaknem 30 ezer leletet tartalmaz, ezeknek azonban csak mintegy tizede tekinthető meg a kiállítótermekben.

A múzeum legbecsesebb kincsei között tartják számon Kha és felesége, Merit sírját. Kha III. Amenhotep fáraó építésze volt. A 18. dinasztia korából származó díszes sírját teljes felszerelésével szállították Torinóba Egyiptomból.

Rendkívüli leletnek számít az úgynevezett torinói papirusz is, amely az egyiptomi uralkodók névsorát tartalmazza.

A múzeumot 1824-ben alapították Vitaliano Donati olasz egyiptológus és az olasz királyi család, a Savoyai-ház gyűjteményeiből. Az első igazgató, Ernesto Schaiparelli újabb leleteket vásárolt és további ásatásokat vezetett Egyiptomba, így alakult ki a mintegy 30 ezer műalkotásból és használati tárgyból álló kollekció.

2011-ben a múzeum azzal ünnepelte fennállásának 180. évfordulóját, hogy internetes adatbázisba rendezte kincseit. Az adatbankba bekerült a múzeum raktáraiban őrzött csaknem 24 ezer lelet és az 1200 darabos kőtár anyaga is.

Belépő 2016-ban:
Felnőtt: 15 euró
Kedvezményes: 15-18 év 11 euró, 6-14 év 1 euróTartomány:Piemonte
Település:Torino
Cím:10123 Torino, Via Accademia delle Scienze 6
GPS: 45° 4′ 6.31348″, 7° 41′ 3.41801″
Honlap: http://www.museoegizio.it

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward