» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A palota adott otthont az Osztrák-Magyar Monarchia nagykövetségének.


Az 1578-ban az Aldobrandini család megbízásából épített palota a Piazza Colonnán található. Agostino Chigi, a palota névadója 1659-ben vásárolta meg. 1961 óta az olasz kormány székháza, az olasz miniszterelnök rezidenciája.

A közbeeső három évszázad során a palota otthont adott a spanyol, későbbiekben pedig az Osztrák-Magyar Monarchia nagykövetségének is. A belváros szívében található palota mindig is fontos helynek számított: 1916-ban az Olasz Királyság gyarmati ügyekkel foglalkozó hivatalának, majd az akkoriban Mussolini vezetése alatt álló Külügyminisztériumnak volt a székháza.

A Via del Corso és a Piazza Colonna sarkán levő miniszterelnöki irodából (La galleria Deti) nyíló teraszt - ahol Mussolini ellen 1925-ben támadást kíséreltek meg - Prua d'Italia-nak, Olaszország hajóorrának hívják, annak formája, egyben pedig vezető szerepe miatt.

A miniszterelnöki lakosztályt 1994-ben Berlusconi, első kormányának megalakításakor teljesen átalakítatta, Giorgio Pes designer tervei alapján. Ez a szeglet sajnos nem látogatható, de a palota más részei igen: a rendőrség díszegyenruhás őrségének jelenlétében a Díszudvaron kezdődik az idegenvezetés, majd a Felice della Greca tervei alapján épített Díszlépcsőház hosszú, elnyújtott lépcsőfokain folytatódik, ahol korábban lovakkal közlekedtek. Csodálatos termeken át vezet a látogatás útvonala, négyszáz éves gobelinekkel díszített falak mentén, és XVII. századi világtérképek, földgömbök mutatják be az akkor ismert világot.

Bevezetnek a miniszterelnöki előszobába és a miniszterek tanácsának tárgyalójába is, ahol az olasz Alkotmány másolata is megtekinthető. Gyönyörűek a második emeleti Aranyszalon falain és mennyezetén látható, XVIII. századi arany díszítések, melyeket Sigismondo Chigi herceg és Maria Flaminia Odescalchi hercegné esküvőjére készítettek.

Érdekes az épület tetején levő, aszimmetrikus kilátóterasz eredete: Donna Olimpia Aldobrandini állítólag azért építette, hogy az magasságában rivalizáljon a közvetlen mellette álló, a Ludovisi család tulajdonában álló Palazzo Montecitorio épületével (amely ma a Camera dei Deputati, azaz az Országgyűlés képviselőházának székhelye).

A Palazzo Chigi minden szombat délelőtt ingyenes belépési lehetőséggel és idegenvezetéssel várja az érdeklődőket.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma, Piazza Colonna
GPS: 41° 54′ 4.27644″, 12° 28′ 47.23619″
Honlap: http://www.palazzochigi.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward