» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A villában lakott Mussolini 1922 és 1943 között, azaz uralma nagy részében. Az épület ma már múzeum, ahol a látogatók testközelből szemlélhetik meg, hogyan élt a fasiszta Olaszország teljhatalmú ura.


A Róma városközpontjában fekvő Villa Torlonia parkját már az 1970-es évek vége óta közparkként használhatják a rómaiak. Mussolini 1922 és 1943 között, azaz uralma nagy részében lakott az ott található épületben.

A villa ma már múzeum, ahol a látogatók testközelből szemlélhetik meg, hogyan élt a fasiszta Olaszország teljhatalmú ura. A római Via Nomentanába elzarándokoló turisták fotók segítségével ismerhetik meg Mussolinit.

Amint Mussolini rádöbbent, hogy a háború irányítása kicsúszhat a kezei közül, az idő pedig ellene dolgozik, a Duce azon kezdte törni a fejét, hogy miként tudná saját és családja testi épségét megvédeni a korábban általa az olasz-abesszín háborúban már-már tökélyre "fejlesztett" bombázásoktól.

Az első válasz adta magát, mivel a villa kertjében létezett egy pince, ahol a szövetségesek bombázásai elől tudott volna elmenekülni. A pincét ugyan vasajtó védte, s ágyakat tettek be, a kényszer szülte megoldást gyorsan elvetették, mivel egy hirtelen jött bombatámadás esetén a családnak ki kellett volna jönnie a villából majd védtelenül átrohannia a gyepen. Ez adta az új ötletet, hogy új óvóhelyet kell építeni a villában, így az épület alagsorát bunkerré alakították.

Mussolini attól tartott, hogy a szövetségesek gázbombát vetnek be ellene, ahogyan azt korábban ő is tette az afrikai hadjárat során. Ennek érdekében hermetikusan záródó ajtókat szereltetett az új óvóhelyre, s egy sugármentesítő termet alakíttatott ki, amely a kémiai anyagoknak a bőrről való eltávolítására szolgált.

A Duce ezzel sem volt elégedett, ezért még egy bunkert építtetett, ezúttal több méter mélyen a földben, a villa alatt. A munka azonban lassan haladt, Mussolini naplójában arról a félelméről írt, hogy a szövetségesek szorítása miatt nem tudják idejében befejezni a bunker építését. Mussolininak igaza lett: a bunker nem készült el 1943-ra, mikor a Ducét Rómában a király július 24-i parancsára letartóztatták.

A római holokausztmúzeum az egykori Mussolini-villa közelében épül

Újraindul a holokauszt áldozatai emlékének szentelt múzeum építése Benito Mussolini fasiszta diktátor egykori rezidenciája közelében - erősítette meg Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter közösségi oldalán 2023 márciusában.

A kulturális tárca vezetője sikernek nevezte, hogy a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány újraindítja a több mint huszonöt éve tervezett múzeum építési munkáit. A múzeum Luca Zevi építész tervei alapján valósul meg.

A kormány tízmillió euróval (3,8 milliárd forint) támogatja a projektet. A római zsidó közösséget vezető Ruth Dureghello köszönetét fejezte ki a kormánynak.

A holokausztmúzeum terve 1997 óta szerepel napirenden. Walter Veltroni akkori római polgármester 2005-ben kezdeményezte, hogy a főváros a Torlonia hercegi család egykori villája területén építse fel a múzeumot. Az első közbeszerzési pályázatot 2013-ban hirdették meg, a munkák azonban nem indultak el, végül 2021-ben jelképesen elhelyezték az épület első kövét, de folytatás nem volt.

A Torlonia család birtokolta villa és az azt övező birtok 1925 és 1943 között Benito Mussolini fasiszta diktátor és családja rezidenciája volt. A terület 1978 óta közparkként működik.

A Torlonia-villa területén 1940-től Benito Mussolini több bunkert építtetett, amelyek 2016-tól látogathatók.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma, Via Nomentana
GPS: 41° 54′ 49.34783″, 12° 30′ 43.22434″
Honlap: http://www.museivillatorlonia.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward