» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Tivoli - Hadrianus villája / Villa Adriana


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hadrianus római császár palotakomplexuma a Rómához közeli Tivoliban Olaszország egyik leglátogatottabb régészeti látványossága. A Hadrianus-villa 1999 óta az UNESCO világörökség része.


Az i.sz. 117-138 között uralkodó Publius Aelius Hadrianus császár, aki állítólag utálta Róma káoszát, 120 körül építtette villáját.

A császári palota 120 hektár területet foglalt el, és az uralkodó kedvenc görög és egyiptomi épületeinek eredeti méretű másolataival volt tele. A görög művészetbe szerelmes római császár az Athén és Róma közötti kulturális kapcsolatok egyik úttörője volt, több évet töltött Görögországban.

Az első ásatások a 16. században kezdődtek Tivoliban (ókori nevén Tiburban), és ma is zajlanak. A régészeknek 2013-ban a palota alatti vízvezeték-hálózatot sikerült megtalálniuk, amely többek között a palota kertjeiben és csarnokaiban működő szökőkutak vízjátékát biztosította. Megtalálták azt szerteágazó alagútrendszert is, amelyen keresztül érkezett a császári villa ellátása: a kereskedők és beszállítók itt vitték be a palotába a termékeiket. Ezeken a folyosókon közlekedtek a rabszolgák is. Így a császárt és a nála vendégeskedőket nem zavarta az örökös áru- és emberforgalom látványa.

Hadrianus reggeliző szobája

Régészek felfedezték Hadrianus császár reggeliző szobáját, amelyből az is kiderül, hogy a reggeli étkezés színházi látványosság volt az udvarban.

A régészek Hadrianus római császár tivoli villájának területén végeztek kutatásokat, amely során rábukkantak arra a helyiségre, amelyben az uralkodó feleségével, Vibia Sabina-val töltötte a reggelijét. Az i. sz. 120 körül épült komplexum eredetileg azért készült, hogy a császár visszavonulhasson a római Palatinus-hegyi palotájából, de kilenc évvel megépülése után Hadrianus ide helyezte át uralkodói központját és innen kormányzott.

A kutatók egy reggeliző helyet fedeztek fel a romok között, amelyből kiderül az is, hogy az uralkodó házaspár a reggelire, mint hatalmi demonstrációra tekintett.

A kutatók feltételezése szerint a császár egy megemelt márvány trónon ült, amelyet szökőkutak vettek körül. Az udvar tagjai egy félköríves, ablakos helyiségből láthattak rá az uralkodó sziluettjére, a reggeli így egy drámai jelenetet teremtett.

Hadrianus és felesége egy trónszerű emelvényen foglalt helyet, amelyet behúzható hidak vettek körbe, hogy a császári pár jól elkülönüljön a szolgáktól. Az emelvény négy külön hálószobába vezetett, amelyek drágakövekkel díszített WC-kel büszkélkedtek.

A császár személyesen segített a komplexum megtervezésében, amely több mint 30 római és görög stílusú épületből állt. Szökőkutak, kertek, medencék és fürdők tarkították a tájat, és a birtok ugyanazokat a vízvezetékeket használta, amelyek Rómán keresztül futottak.

Császári fürdő

Hadrianus császár pazar villájának (Villa Adriana) medencéibe fehér víz (Acque Albule) érkezett, az elnevezés még az ókorból származik, a mai Terme Tivoli területén feltörő forrás hipertermikus kénes vize a nyomás csökkenésekor a felszínen gáznemű emulziót képez, ettől a fehéres szín.

A víz gyógyító hatásáról egy római történetíró is beszámolt, miszerint „a harcban megsebesült katonákat Acque Albule-ba vezették, ahonnan gyógyultan tértek vissza”. De nemcsak a közkatonák élvezték áldásos hatását, Augustus római császár a köszvényét gyógyította vele.

Látogatás

A hellenisztikus Villa Adriana területén, az olajfák és cédrusok között elszórt oszloptöredékek mellett, festői környezet nyílik a piknikezésre.

A grandiózus romkertben 3500 sok évszázados olajfa található, a legfiatalabbak is legalább 200 évesek. Az olajfákat hasznosítják is, olajtermelésre fogják őket, az elsőként, 2017 novemberben begyűjtött termésből 78 palackot töltöttek meg olívaolajjal, amelyet a múzeum könyvesboltjában adnak el a turistáknak.

Tivoli 25 km-re Rómától található.Tartomány:Lazio
Település:Tivoli
Cím:Via Tiburtina
GPS: 41° 57′ 17.66736″, 12° 45′ 46.95552″
Honlap: http://www.beniculturali.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward