» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Szent Marcellinus és Péter katakombák


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Azeri pénzből 2016-ban újították fel a Szent Marcellinus és Péter katakombákat Rómában.


A Szent Marcellinus és Péter katakombákat díszítő őskeresztény festménynek a 300 ezer eurós (csaknem száz millió forint) helyreállítását Heydar Aliyev azerbajdzsán elnök alapítványa finanszírozta.

Az ősi Via Labicana úton, vagyis napjainkban a Via Casilina úton, az Ad Duas Lauros régészeti lelőhelyen található katakombák eredeti színekben pompázó freskóit Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke (kulturális miniszter) és Mehriban Aliyeva, a Heydar Aliyev Alapítvány elnöke, az azeri elnök felesége avatta fel.

Egy 2012-ben kötött megállapodás értelmében az alapítványtól kapott pénzből a sírkamrák, falmélyedések és sziklába vájt sírok (arkoszólium) festményeit állították vissza eredeti állapotukba.

A legkorszerűbb restaurálási módszereknek, különösen a lézertechnológiának köszönhetően, sikerült eltávolítani a freskókról a hagyományos tisztítási technikáknak ez idáig makacsul ellenálló fekete elszíneződést is.

A felújításnak hála korábban alig látható bibliai jelenetek - Jónás története, Dániel és az oroszlánok, Noé a bárkában -, valamint imádkozó férfi- és nőalakok, madarak, virágos és fantázia ábrák tűntek elő a falakon.

Fabrizio Bisconti, a katakombákért felelős régészeti főfelügyelő sajnálkozva állapította meg, hogy "egyetlen keresztény hagyományú ország sem akarta finanszírozni" ezeknek az ókeresztény földalatti temetkezési helyeknek a helyreállítását, "egy síita muzulmán ország segítsége kellett hozzá".

A vatikáni kulturális miniszter "a tolerancia és a párbeszéd katakombáinak" nevezte a felújított sírkamrákat, tekintve, hogy "egy muzulmán alapítványnak köszönhetően sikerült hasznosítani egy keresztény kincset".Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Via Casilina
GPS: 41° 51′ 46.03068″, 12° 37′ 44.17428″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward