» Görögország

» Görögország » Közép-Makedónia » Makedónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ókori görög vallás szerint az Olümposzon 12 ókori isten lakott.


Az Olümposz-hegység több mint 200 millió éve formálódik, csúcsait már az őskorban is csodálták. A változatos természeti szépsége, magas csúcsai, az alacsonyan szálló és a hegyet körbeölelő felhők az ókorban emelték igazán mitikussá az Olümpos csúcsait.

Az ókori görög vallás szerint a 12 ókori isten lakhelyéül szolgált. Az ókorban több város és templom is megtalálható volt a környéken, melyet több régészeti ásatás is igazolt.

Az Olümposz-hegy, az ország legmagasabb hegye régóta mitikus hely, ahol az ókori Görögország istenei laktak. Litochoro, az Istenek Városaként ismert, körülbelül 100 km-re van Thesszalonikitől, Görögország második városától.

Litochoróból, azaz az Istenek városából indulnak a turisták a fenséges csúcsok meghódítására. 1938-ban nyilvánították nemzeti parkká, és az UNESCO 1981-ben vette védelem alá. A 14 km hosszú Enipea kanyonon keresztül a legteljesebb látvány tárul elénk az istenek lakhelyéről. A kanyonon keresztül látható legtisztábban az M betűhöz hasonlító legmagasabb csúcsok. Bal oldala a Mytikas (Pantheon) 2918 m, míg a jobb oldali Stefani (Zeusz trónja) 2909 m. Igazán érdekes látnivaló a kanyonban Zeus kádja, ami egyszerűen megközelíthető Litochoroból kb. fél óra sétával. Zeusz kádja egy természetes sziklába vájt medence, ami kristálytiszta hegyi vízzel van feltöltve. Az út Zeusz fürdőkádjához Litochoro főteréről indul, csak követni kell folyamatosan az Enipea Canyon táblát. A völgyhöz érve egy kényelmesen kialakított úton haladhatunk felfelé. Eközben lábunk alatt egy csatornaszerű építményben folyik az Olümposz édes vize.

850 méter magasságban az Agios Dionysios (Korábbi neve Agia Triada) kolostor található, melyet közúton autóval tudunk megközelíteni. A 16. század környékén a remeteként élő Agios Dionysios alapította a kolostort. A kolostor gazdag könyvtárral rendelkezett és az itt készült ikonok is messze földön híresek voltak. Az azóta eltelt időszakban több háború is pusztítást végzett és az ikonok és kéziratok nagy része is elveszett. A megmaradt kéziratok és ikonok, ingyenesen megtekinthetők. Hölgyek csak hosszú szoknyában léphetnek a kolostorba.

2003-ban Zeusz-templom maradványaira bukkantak véletlenül folyószabályozást végző munkások a görögországi Olümposz-hegy lábánál. A Vafirasz folyó medrének szélesítése közben találták meg a hellenisztikus kor kezdetéről (Kr.e.. IV. - III. század) származó romokat a dióni szentély közelében. A maradványokon sokatmondó feliratokat is találtak: "Zeusznak, a legnagyobbnak". Ez azt jelenti, hogy a görög főistent, aki a mitológia szerint tizenkettedmagával élt az Olümposzon, ekkor már az "egyetlen égi istennek" tekintették és ez átmenet volt az egyistenhit felé.

Először találtak a "Zeusznak, a legnagyobbnak" szentelt templomot. Az alapokon kívül kiástak 14, sassal, Zeusz jelképével díszített domborműves márványtömböt, valamint egy fej nélküli, trónon ülő, emberméretűnél alig nagyobb Zeusz-márványszobrot. Különösen figyelemre méltó, hogy a felirat Jézus Krisztus születése előtti időszakból származik.Tartomány:Közép-Makedónia
Cím:Litochoro
GPS: 40° 6′ 4.00356″, 22° 30′ 2.4876″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward