» Belgium

» Belgium » Liege » Vallónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Liège Belgium harmadik legnagyobb legnagyobb városa és egyben a franciaajkú Vallónia kiemelkedő ipari és tudományos központja.


A liège-i Lucifer

A Szent Pál-székesegyház gótikus katedrális szószéke mögött egy márvány Lucifer rejtőzik.

A Szent Pál-székesegyház Liège-ben a 10. századra nyúlik vissza, de többször átépítették, és ma már többnyire 13. és 15. századi építészetből áll. A vallásos művészeti alkotásokkal teli gótikus csoda közepén a szószék lépcsőjének fülkéjébe ágyazva áll a bukott angyal, Lucifer lenyűgöző szobra.

Az angolul "Lucifer of Liège"-ként ismert szobor valódi címe "Le génie du mal" - "A gonosz géniusza". Guillaume Geefs belga szobrászművész faragta 1848-ban, és egy megkínzott, de gyönyörű fiatalembert ábrázol. Bármennyire is idealizált a képmása, valójában egy másik Lucifert helyettesít, amelyet Guillaume öccse, Joseph faragott néhány évvel korábban. Joseph szobrát, a "L'ange du mal" (vagy "A gonosz angyala") címűt 1842-ben állították fel a székesegyházban, de az egyházi tisztviselők úgy gondolták, hogy az ábrázolása túl szép és rossz hatással van a templomi ifjúságra, ezért a nagy testvérét, Guillaume-ot megbízták, hogy készítsen egy helyettesítő szobrot, amely nem annyira zavaró.

A líceumi Lucifert könnyű lenne összetéveszteni a szószék elejét körbeölelő szentek egyikével, ahol Péter, Pál, Hubertus és Lambert lakik. De a részletek elárulják valódi kilétét - az oldalán lévő ívelt falak denevérszárnyak, a lábánál lévő alma megharapott, láncos lábujjai élesek, mint a karmok, és apró, mégis árulkodó szarvak bújnak elő a haja alól.

A Szent Pál-székesegyház a város központjában található, néhány háztömbnyire a Meuse folyótól. Ha belépsz, a szószék hátsó részén lévő két lépcső alatt találod Lucifert.

Vasútállomás

Santiago Calatrava  alkotása.

Citadella

Montagne de Bueren lépcső 374 lépcsőfokon vezet fel a régi fellegvárba. Azért építették, hogy a dombon lévő helyőrség katonái vészhelyzetben gyorsan be tudjanak jutni a városba. A mai látogatóknak nem kell sietniük - a padokon szusszanhatnak egyet, és a csúcson élvezhetik a Maasra nyíló kilátást.

La Boverie

A gyalogos híd elegánsan húzódik a Maas fölött. 2016 óta összeköti a városközpontot a La Boverie-vel, Liège művészeti múzeumával, amely a folyó közepén lévő szigeten található. Az 1905-ös világkiállítás impozáns kupolás épülete (új bővítéssel) Monet és Van Gogh műveinek is otthont ad.

Cité Miroir

Már régen nem úszott senki a fényes uszodában. Az egykori fürdő 2014 óta a Cité Miroir kulturális központnak ad otthont. A helyiségekben - amelyek nagy része eredeti állapotában maradt fenn, beleértve a csempézett padlót is - a látogatók most kiállításokat és filmesteket tekinthetnek meg, vagy a könyvesboltban böngészhetnek.Tartomány:Liege
Cím:Liège
GPS: 50° 38′ 42.49716″, 5° 34′ 24.31308″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward