» Belgium

» Belgium » Kelet-Flandria » Flandria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gent a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt. A 13. századig Gent a legnagyobb város volt Európában Párizs után. Gent ma a vegetáriánusok fővárosa.


Belgium északnyugati részén található Gent kikötőváros közvetlenül a Leie és a Schelde összefolyásánál fekszik.

Különösen érdemes megnézni középkori óvárosát, a 12. századi Gravensteen várat és a Graslei, a Leie kikötő céhes házainak sorát. Gent Belgium egyik legnépszerűbb egyetemi városa.

Világörökség

A „Beguinage” és a harangtorony (Belfried), valamint a szövetcsarnok az UNESCO világörökség részei.

Szent Bávó székesegyház (Sint-Baafskathedraal)

Emberi csontokból készült falakra bukkantak régészek a genti Szent Bávó székesegyház (Sint-Baafskathedraal) alatt.

A falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek. A falak fölötti szinten teljes emberi csontvázakra bukkantak a régészek. Kiderült, hogy a területet temetőként használták még az után is, hogy a falakat felhúzták.

A régészek a genti székegyház új látogatóközpontjának építése előtti feltáráson bukkantak rá a ritka leletre. Máshol, például a párizsi katakombákban találtak már ilyen falakat, de Belgiumban először bukkantak a kutatók.

A csontok korát a régészek a 15. század második felére datálták, úgy vélik, hogy a falakat a 17. és a 18. században építették.

A régészeknek még arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy miért építették ezeket a falakat. A szakemberek szerint valószínűleg akkor húzhatták fel őket, amikor a temető egy részét megtisztították, azaz a sírokból kiemelték a csontokat, hogy új sírhelyeket létesítsenek.

Egy templom udvarának megtisztításakor a csontvázakat nem lehet csak úgy kidobni. Feltételezve, hogy a hívők a test feltámadásában hittek, akkor a csont nagyon fontos volt. Ezért épültek egykoron csontházak a városi temetők falainál.

A genti oltára a Szent Bávó székesegyházban (c) lukasweb.be-Art in Flanders

A templomban található a Van Eyck fivérek egyik remekműve, A bárány imádása, amelynek resturálása a közelmúltban nagy port kavart. 1432-ben alkották meg, az idők során azonban többször átfestették az oltárképet. Hat évig tartó, két és fél millió dolláros, csúcstechnológiás helyreállítások után most már eredeti formájában látható. Úgy, ahogy azt a van Eyck testvérek elképzelték, és nem úgy, ahogy évszázadokon keresztül ismertük. Amikor az 1550-ben más művészek által felvitt festékrétegeket letisztították, kiderült, hogy az eredeti képen a Krisztust jelképező áldozati báránynak meglepően emberszerű arca van.

A genti oltár szépsége Hitlert sem hagyta hidegen, meg akarta szerezni, ezért személyes parancsára speciálisan képzett csapatokat küldött Gentbe, hogy fosszák ki a katedrálist. Az oltárt a háború után Ausztriában, az Altaussee-i sóbányában találták meg.

Az oltár a Szent Bávó-katedrálisban, egy újonnan kialakított, 2021 tavaszán megnyílt látogatóközpontban látható, ahol a kiterjesztett valóság eszközeivel mesélik el a mű vallásos és művészettörténeti jelentőségét.

Gravensteen vár

A Gent közepén található Gravensteen Európa egyik legnagyobb vízi kastélya.

12. századi vár legfelső szintjéről gyönyörű kilátás nyílik Gent városára. Elzász Fülöp 1180-ban építtette, hogy demonstrálja hatalmát. 

A várfalakon belül az utazók számtalan középkori kínzóeszközt láthatnak.

Cuberdon

A Cuberdon egy kelet-flandriai édesség, amelyet "Neuzeke", "Tsoepke" vagy "Gentse Neus" néven is ismernek. Nevét az orrhoz való hasonlóságának köszönheti. Ha Gentben elhalad egy ilyen édes finomságokat kínáló kocsi mellett, mindenképpen vegyen egyet. A legjobb, ha a "Neuzeke"-t rögtön megeszi, különben a külseje gyorsan túl kemény lesz.

Egy történet szerint a feltalálása csak véletlen műve volt: állítólag egy gyógyszerész szirup formájában próbálta hosszabb ideig eltarthatóvá tenni a gyógyszerét. Amikor észrevette, hogy a héj kemény marad, de a mag folyékony, megszületett a cuberdon.Tartomány:Kelet-Flandria
Cím:Gent
GPS: 51° 3′ 13.78296″, 3° 43′ 30.04356″
Honlap: https://visit.gent.be/en

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward