» Belgium

» Belgium » Kelet-Flandria » Flandria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A felvonulás csúcspontja egy túlméretezett fából készült ló.


A belgiumi Kelet-Flandriában található Dendermonde önmagában is hangulatos kisváros, 2022 májusában azonban rendkívüli állapot uralkodott: tizenkét év óta először volt a "Ros Beiaard" felvonulás színhelye.

A felvonulás csúcspontja egy túlméretezett fából készült ló, amelyet hagyományosan négy testvér "lovagol" végig a városon. A rendőrség szerint több mint 80 000 ember - körülbelül kétszer annyi ember, mint ahányan Dendermonde-ban élnek - nem hagyta ki a látványosságot a változékony időjárás ellenére sem.

Magán a lovon kívül mintegy 2000 művész játszotta el a lovat és Dendermonde történetét övező legendát, beleértve a mechanikus sárkányokat, tűznyelőket, számtalan más lovat és a libás menetet.

Az, hogy a felvonulásra egyáltalán sor kerülhet ebben a formában, már-már csodával határos: néha abszurdnak tűnő kritériumok vannak arra vonatkozóan, hogy mely testvérek ülhetnek fel a paripára. Például a négynek egymás után kell születnie - lány megszakítás nélkül -, és hét és 21 év közöttinek kell lennie. Nemcsak Dendermonde-ban kellett születniük, hanem folyamatosan a 40 000 lakosú városban kellett élniük - akárcsak szüleiknek.

Ezeket a kritériumokat a Beiaard lóról szóló legenda tartalmazza, amely főként a környéken ismert: Haimon, Dendermonde grófja vitába keveredik Nagy Károlygal. Haimon négy fia harcol apjukért - a hatalmaskodó Beiaard támogatásával. Nagy Károly békét ajánl - a lóért cserébe. A fiúk egyetértenek, a lovat megfojtják.

A felvonulás célja, hogy körülbelül tízévente újra életre keltse a paripát. Legutóbb 2010-ben került rá sor; a koronavírus miatt az eredetileg 2020-ra tervezett felvonulást el kellett halasztani.

A lovat három tizenkét - láthatóan elég erős - emberből álló csapat viszi át a városon. De még a testvérek, Maarten (18), Wout (13), Stan és Lander (mindketten tizenegy évesek) számára is minden más, mint kényelmes a lovaglás a paripán. A fából készült ló pontosan két méter széles - mindannyiuknak rá kell ülniük, és ehhez rengeteget kellett gyakorolniuk.

Dendermonde a város színeiben, piros és fehér színben pompázott. Garázsokat alakítottak át "Ros Beiaard" partiszobákká, az erkélyeken családok gyűltek össze, hogy szurkoljanak a falónak és a művészeknek, és egy trombitás még egy tetőablakból is gondoskodott a jó hangulatról.Tartomány:Kelet-Flandria
Cím:Dendermonde
GPS: 51° 1′ 43.0329″, 4° 6′ 37.6879″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward