» Belgium

» Belgium » Brüsszel

Brüsszeli virágszőnyeg

2022. augusztus 11.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2022. augusztus 11-15. A világörökség részévé húsz éve választott brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg világhíresség, és hírneve részben ritkáságában rejlik. Csupán kétévente készítik el ugyanis - mindig augusztus második hétvégéjén -, és csak három-négy napig látható.


A világ egyik legszebb terének tartott, középkori céhszékházak sorával szegélyezett Grand Place kockaköveire először 1971-ben terítettek virágszőnyeget, és 1986 óta minden második évben megrendezik ezt a látványosságot.

Hagyományosan a begóniát használják fel erre: ez a belga virágkertészet egyik fő büszkesége, amelyből évente mintegy 60 millió szálat nevelnek az országban.

Elsőként arab díszítőmotívumokat utánoztak a szőnyegen, második alkalommal, 1976-ban parkok és díszkertek volt a téma, 1979-ben a brüsszeli középkorra emlékeztek. 1980-ban az ország fennállásának 150. évfordulóját formázták meg nemzeti jelképekkel, 1986-ban testületi címerek volt a téma. Attól az évtől rendezik kétévente az eseményt, a témák 1988-tól két évvel ezelőttig rendre kínai szőnyegek, Mozart, Brüsszel mint EU-főváros (a belga EU-elnökség évében), a felszabadulás 50. évfordulója, francia kert, illetve török szőnyegmotívumok voltak.

A virágszőnyeg a gótikus alapstílusú, gazdag díszítésű városháza emeleti erkélyéről élvezhető leginkább, ahová belépő ellenében lehet fellátogatni.

Ha a látogatónak szerencséje van, olyan ablakokból nézheti a szőnyeget, ahonnan egykoron grófok, polgármesterek, csipkeverők, serfőzők és más céhhez tartozók gyűléséről tekintettek ki. A Király Házából (Maison du Roi) belépti díjért csodálhatja meg a turista a szőnyeget, de egyszersmind gyönyörű kilátást talál a pazar céhépületekre is.

A belváros kisebb terein további nyolc, összesen mintegy 500 ezer virágból álló nagyméretű összeállítás látható. A virágszőnyegek motívumait inspiráló szőttesek és kerámiatárgyak a városháza kiállítótermében tekinthetőek meg.


A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.

A virágszőnyeget száz, Mexikóból, Spanyolországból, Olaszországból és Japánból érkezett önkéntes készítette, akik az alkotáshoz a hőségnek jobban ellenálló virágokat választottak, és többségüket cserepekben helyezték el, hogy megkönnyítsék életben maradásukat, majd később elültessék őket.

Az installációnak 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet kell kibírnia. Karel Goethals, a rendezvény szóvivője a helyi sajtónak elmondta, hogy noha a körülmények egyáltalán nem ideálisak a virágok számára, megtettek minden óvintézkedést, hogy megkíméljék őket.

A tervezőknek számos begóniát belga dáliákra kellett cserélniük, mert azoknak kevesebb vízre van szükségük.

A hagyomány szerint a virágszőnyeget közel 400 ezer darab virágnak kell alkotnia, hogy beterítse a mintegy 2000 négyzetméter területű Grand Place-t. A kárpit megalkotásához begóniát használnak, amelyből évente mintegy 60 millió szálat termesztenek Belgiumban.

A brüsszeli főtér kockaköveire először 1971-ben terítettek virágszőnyeget, és 1986 óta minden második évben, augusztus közepén megrendezik ezt a látványosságot. Tavaly az esemény a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Idén a virágszőnyeget arabeszk motívumok alapján alkották, ugyanúgy mint a legelsőt, 1971-ben.

A szőnyeget tervező mexikói művész, Roo Aguilar Aguado szerint az erős napsütés a legjobbat hozta ki az alkotás színeiből, installációját a "múló művészet olimpiájának" nevezte. A virágszőnyeg vasárnap estig látható Brüsszel főterén.Tartomány:Brüsszel
Település:Brüsszel
Cím:Grand Place
GPS: 50° 50′ 48.17166″, 4° 21′ 9.05083″
Időpont:2022. augusztus 11.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward