» Belgium

» Belgium » Brüsszel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Brüsszel és Leuven között 700 éves viszály egy fáról szól. Az ősi vitát az UNESCO a régió örökségének részeként ismeri el.


Az UNESCO által elismert 700 éves baráti viszály.

Ezen a napon Brüsszel és Leuven polgárai is megünneplik a Meyboomot, a két város rivalizálásából született középkori hagyományt. A hagyomány keretében felvonulást tartanak, és elültetik a Meyboom fát, hagyományosan egy bükkfát, Brüsszelben a Rue des Sables és a Rue du Marais sarkán, Leuvenben pedig a Grote Markt téren.

A májusfaállítás hagyománya 1308-ban kezdődött. A fát a kezdetektől fogva augusztus 9-én, Szent Lőrinc napja alkalmából ültetik el, mivel a Szent Lőrinc-társak végzik el.

Ezen a napon a város ültetési osztályának segítségével a Szent Lőrinc-társak kiválasztanak egy fát a soni erdőből. A hagyomány szerint legalább 600 kilogramm súlyúnak, 12-13 méter magasnak és lombosnak kell lennie.

A fát ezután kivágják, és a Bűűmdroegers (fahordozók) szállítják Schaerbeek, Saint-Josse-ten-Noode és Brüsszel városán keresztül. A felvonulást menetzenekar és Poepedroegers (óriásbábosok) kísérik.

Délután 1 órakor tisztelegnek az elhunyt bajtársak előtt, majd a fát délután 5 óra előtt kell elültetni, különben a város elveszíti a májusfaállítás jogát, és a hagyomány átkerül Leuvenbe. Fontos megjegyezni, hogy a fát valójában nem ültetik el, hanem csak a földbe dugják, és másnap eltávolítják.

Leuvenben ezzel szemben a májusfát a Grote Markton ültetik el, és általában szeptemberig fennmarad.

2008 óta az UNESCO a "Felvonulási óriások és sárkányok Belgiumban és Franciaországban" című két országra kiterjedő jegyzék részeként az emberiség szellemi és szóbeli örökségének mesterműveként ismeri el a Mayboomot.

Egyes források szerint a hagyomány 1213-ban egy Brüsszel külvárosában tartott esküvőn történt hatalmas kocsmai verekedésből ered, amelyben néhány leuveni férfi is részt vett. Úgy tűnt, hogy a leuveni férfiak kerültek fölénybe, de aztán megjelentek a Szent Lőrinc-társak, és segítettek polgártársaikon.

A történet szerint az akkori brabanti herceg, II. János adta meg a jogot a társaknak a faültetésre, ám ezt csak 1308-ban kezdték meg. A fát azóta minden évben elültették, még a 20. század eleji háborús években is. A legenda szerint azonban, ha a brüsszeli polgárok nem ültetik el a fát délután 5 óra előtt, elveszítik a Leuvenhez fűződő jogokat.

1974-ben újságírónak álcázott leuveni férfiak egy csoportja kiderítette, hogy melyik fát jelölték ki Meyboomnak, és augusztus 8-án éjjel kivágták. Állítólag a tuskóra ezt írták: "Brüsszeli férfiak itt állt a fátok, a leuveni férfiak elmentek vele".

A Meyboomot 1974. augusztus 9-én 17:00 óra előtt ültették el a leuveni Nagypiacon. A brüsszeli lakosok azonban nem sokat törődtek a formalitással, és egy másik fát választottak, azt 17 óra előtt ültették el, és folytatták a hagyományt. Most mindkét város igényt tart a valódi Meyboom ültetésének jogára, és Leuven számára az idei lesz a 49. a sorban.Tartomány:Brüsszel
Település:Brüsszel
GPS: 50° 50′ 47.60628″, 4° 21′ 6.1092″
Időpont:2023. augusztus 9.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward