» Görögország

» Görögország » Dél-Égei-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Kikládok 15 legszebb szigete.


Az Égei-tengerben fekvő Kiklád-szigetcsoporton ötezer évvel ezelőtt új fejezet indult Európa történelmében. Az itt kialakult kultúrával az egész európai térséget meghatározó korszak kezdődött: a bronzkor.

Míkonosz. Gyönyörű falvak, fantasztikus homokos strandok és a Görögországra jellemző nyugalom teszik Mykonost az Égei-szigetek egyik legnépszerűbb üdülőszigetté. A sziget nevezetessége a 16. századból származó régi Kato Mili szélmalmok, ám a gyönyörű város Chora önmagában vonzerő. A keskeny utcák és a hangulatos terek labirintusa, fehér és türkizkék szimfóniája jellemzi a szigetet.

Görögország, Város, Kikötő, Tenger, Óceán, Tengerpart

Naxos (c) pixabay

Naxos. Kilométernyi homokos strandok, kitűnő helyek a szörfözéshez, festői városok. Mykonos-szal és Santorini-nal ellentétben a nyüzsgés itt nem olyan nagy. Pontosan ez teszi a görög szigetet annyira bájossá. A Naxos valódi paradicsom az individualisták és a természet szerelmeseinek.

Táj, Ajánlat, Napfény, Tengeri Kilátás, Lát, Ég, Felhők

Szantorini (c) pixabay

Szantorini.  A Kükládok déli részén fekvő sziget fehérre meszelt házairól ismert, fényes kék kupolás tetővel, kis teraszokkal és medencékkel. Oía és Firá kráterfalui a nagy vulkáni kráter szélén fészkelnek, amely úgy emelkedik ki, mint egy szikla az Égei-tengerből. De ennek a szépségnek is van ára: a szantorini-i éjszakai árak az egyik legdrágább az egész Görögországban.

Párosz. A Kükládok központjában Párosz szigete óvatosan emelkedik fel a tengerből. Kis sziklás öblök és homokos strandok jellemzik a sziget tájait. Párosz kisebb és kevésbé ismert, mint a szomszédos Naxos-sziget, de ugyanolyan gyönyörű. Parikia, a Párosz nyugati partján fekvő csodálatos főváros tiszta kükladikus építészettel rendelkezik. Érdemes megnézni a Naoussa szigetvárosát is - ez az Égei-szigetek egyik legszebb halászkikötője.

Amorgos. A szélfodros sziget tökéletes hely bárki számára, aki békét és magányt keres. Amorgos különbözik a Kiklád-szigetek többi részétől - robusztus és sziklás, magas hegyekkel és mély szurdokokkal. Öszvérútvonalak emlékezet óta összekötik a falvakat. Ma a régi öszvérutakat vörös és fehér túraútvonalak jelzik. Valószínűleg a legszebb és leghosszabb túraútvonal a Palia Strata - egy régi út, amely Chora fővárosából Aegiali-ba vezet. Ne hagyja ki a bizánci szikla kolostort, Panagia Chozoviotissa-t sem.

Tinos. Az északi Kikládok szigete gyönyörű utcáinak és magas színvonalú szállásának köszönhetően az utóbbi években népszerű nyaralási célpont lett a turisták számára. A görög ortodox hívők számára azonban Tinos egy szent sziget: Mária megjelenésének helyén a gyönyörű Panagia Evangelistria templom áll - Görögország egyik legfontosabb szentélye. Pároson kívül Tinos a Kikládok második legnagyobb márványszigete. Az egész falut márványból készítik, és sok szobrász betekintést nyújt stúdióiba.

Milosz. Miloszt a színek szigetének is nevezik, színes halászfaluinak és a tenger mélykék játékának köszönhetően. Milos világhírűvé vált a " Milo Vénus " felfedezésével, amelyet Görögországban helyesen "Milos Aphrodite" néven ismernek el, és amely ma a Párizs Louvre-ban csodálható meg. A márványszobor másolata a miloszi régészeti múzeumban található.

Androsz. Androsz az egyik legtermékenyebb Kiklád-sziget, buja növényzettel és csodálatos virággal, amely tavasszal mutatja a legszebb oldalát. 

Szírosz: Festői öblök, vad természet, ősi helyek és elegáns tengerparti városok - annyi felfedezésre váró élmény van a Syros-ban, hogy szívesebben mindenki maradna egész nyáron. Ha kompokkal érkezik a főváros Ermoupoli kikötőjébe, akkor szinte azt hiheti az ember, hogy Olaszországban van. A tipikus fehérre meszelt házak helyett a pasztell színű klasszicista villák és elegáns kupolás épületek tömörülnek. Bárki, aki Syrosba érkezik, szánjon rá időt és fedezze fel a nyüzsgő kikötővárost, csodálatos épületeivel, gyalog, mielőtt továbbmenne a szigetre vagy a strandokra.

Sifnos: Sifnos egykor az egyik leggazdagabb sziget volt Görögországban, arany- és ezüstlelőhelyeinek köszönhetően. A bányák kimerültek, de a gazdagság továbbra is nyilvánvaló a sziget festői kükladikus falvain. Az Artemon gyönyörűen ápolt utcáin szép villák, rusztikus kocsmák és számos fazekasműhely áll. Noha a főszezonban gyorsan zsúfolt lesz, de szezonon kívül szinte elhagyatott. Azok, akik tovább tartózkodnak, felfedezhetik a sziget természetét a túraútvonalakon, amelyek közül néhány festői a sziklák mentén halad, kilátást nyújtva a nyílt tengerre.

Délosz: 1990 óta az UNESCO világörökség része. Délosz a Kikládok szigetcsoport által alkotott kör közepén helyezkedik el Mükonosztól 2,5 kilométerre nyugatra. Szent helyként tartották számon, a görög mitológia szerint ez volt Apolló, a Napisten szülőhelye. Kultikus helyként és az égei-tengeri rabszolga-kereskedelem központjaként Délosz 700 éven keresztül, a Kr.e. 8. és a Kr.e. 1. század között élte virágkorát. Hanyatlása az után kezdődött, hogy VI. Mithridatész pontoszi király Kr.e. 88-ban lerohanta a szigetet és lemészárolta 20 ezer lakosát. Délosz a Kr.u. 5. században néptelenedett végleg el.

Kea: Csak egy kőhajításnyira Athéntól található ez a varázslatos sziget. Számos athéninak van háza Kea-ban.

Folegrandos

Anafi: A tiszta természet, az izgalmas régészeti lelőhelyek és a fantasztikus strandok miatt a varázslatos Kikládok szigete érdekes célpont egy kiránduláshoz

Sikinos: Azok, akik itt nyaralnak, érintetlen természetet és magányos öblöket találnak. Kiemelendő a Mavri Spilia, a Kikládok egyik legszebb barlangja.

Koufonisia-sziget. Koufonisia a híres Kükládok szigetcsoportjába tartozik. Ez egyike a legkevésbé lakott szigeteknek Görögországban, ahol a sziget felső részén egyáltalán nincs település, alsó részében pedig csak kicsi a népessége, amely kis fehérre meszelt házakban telepedett le a partmenti halászfalvakban. Míg a szigetnek számos olyan strandja van, amelyeket a külvilág nem szennyezett, a Pori strand messze a legjobb strand a szigeten. A Pori, csupán néhány kilométerre Chora halászfalujától, egy félreeső, rejtett tengerpart, amely kristálytiszta kék vízzel és nagyon puha homokkal büszkélkedhet.

Tartomány:Dél-Égei-szigetek
Cím:Santorini
GPS: 36° 24′ 25.60032″, 25° 27′ 23.98914″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward