» Görögország

» Görögország » Közép-Makedónia » Makedónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Thessaloniki (Szaloniki) Görögország második legnagyobb városa. Jó ételek és csodálatos időjárás várja itt a nyaralókat.


Thesszaloniki olyan, mint Athén menő kishúga. Görögország második legnagyobb városában tenger, az ókori történelem és a számos múzeum mellett rengeteg divatos helyet is felfedezhet.

A város, amelyet Thesszalonikéről, Kassandrosz makedón király feleségéről és Nagy Sándor féltestvéréről neveztek el, különleges görög-római hangulatot áraszt.

A város nevét Thesszaloniké (i. e. 352 vagy 345 – i. e. 295) makedón hercegnőről, II. Philipposz király lányáról, Nagy Sándor féltestvéréről kapta. 

Thesszaloniké i. e. 352 vagy 345 körül született, aznap, amikor a makedón seregek és a Thesszáliai Szövetség együttes erővel hatalmas győzelmet arattak Thesszáliában a phókaiak fölött; apja ezért adta neki a Thesszaloniké, azaz „győzelem Thesszáliában” nevet.

I. e. 315-ben a királyi család többi tagjával együtt ő is a püdnai erődben keresett menedéket a közeledő Kasszandrosz elől. Püdna eleste után Thesszaloniké Kasszandrosz fogságába esett, aki kihasználta a lehetőséget, hogy családi kötelék fűzheti az argoszi dinasztiához, és feleségül vette. Származásának megfelelően tisztelettel bánt vele, róla nevezte el Thasszaloniki városát, melyet az ősi Therma helyén alapított, és amely a görög Makedónia régió legnépesebb és legjelentősebb városává vált.

Látnivalók

római korból fennmaradtak Galerius császár palotájának romjai, a Galerius-boltozat és a Forum Romanum.

Thesszaloniki városrészeit egy városfal szeli át, és szorosan összefonódnak egymással. Gránátalmafákkal szegélyezett, kanyargós és álmos lépcsősorokon keresztül sétálhatunk a városközpontból például a Ladadika negyedbe. Az olajbogyókereskedők egykori otthona ma a város éjszakai negyedének számít. Ladadika negyedben egyébként Szaloniki zsidó negyedének utolsó fennmaradt emlékeit találjuk.

Sétáljunk keresztül a város bevásárlóutcáin, egészen Louloudadika irányába, amely egy színes és hatalmas virágpiac, kávézókkal és apró boltocskákkal tarkítva. Modiano és Kapani piacai tele vannak szebbnél-szebb gyümölcsökkel és zöldségekkel, amiknek egyszerűen nem lehet ellenállni. Mindkét piacról az a szóbeszéd járja, hogy már a 12. században is működtek.

A Panagia Chalkeon egy csodaszép templom, egyike Thesszaloniki ékköveinek. Innen nem messze találjuk a Rézművesek Csarnokát. A Paliatzidika piacon boltocskák és bódék sorakoznak végig az utcákban, sőt még az alagsorokban is, körbe a Philippou környékén. Végül irány a közeli Bit Pazar, amelynek különlegessége, hogy már 1928-ban is ugyan így nézett ki, mint most.

Az esti órákban Szaloniki népszerű vízpartja a forró délutáni órák után újra életre kel. Itt található a város nevezetessége is: a Fehér Torony, amely a 15-16. században épült, és csodálatos kilátást biztosít az egész városra, tiszta időben még az Olümposz-hegy is látható a horizonton. A Fehér Torony a 15. századi építése óta erődítményként és börtönként szolgált - ma a város történetét bemutató múzeumként működik.

A Régészeti Múzeumban Macedónia őskori, hellenisztikus és római kori történelme elevenedik meg. A tárlaton a régió legnagyobb régészeti felfedezései tekinthetők meg.

A 7. századi Aigos Dimitrios bazilikát Thessaloniki védőszentjének szentelték. Az épület évszázadokig mecsetként működött, amiben a korábbi freskókat lefestették. A festmények 1913-ban kerültek újra napvilágra. Az alkotások között még ma is találni 8. századi freskódarabokat.

Az új promenád, a város új vízparti területe a szakemberek szerint jó példa arra, hogy az általunk belakott tér intelligens újragondolásával, létre lehet hozni egy olyan területet, ami mindenkinek jó lehet.Tartomány:Közép-Makedónia
Település:Thessaloniki
GPS: 40° 39′ 4.98258″, 23° 10′ 30.16661″
Honlap: https://thessaloniki.travel/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward