Legfrissebb hírek

Görög hírek

Meglepő oka van, miért fehérek és kékek a házak Görögországban

Hogyan lehetséges, hogy Görögországban olyan sok épületet fehérre és kékre festettek?

Görögország újabb rekordszezon előtt áll - tippek a tömeg elkerülésére

Igyekeznek Görögország háromezer szigetére küldeni a turistákat.

Feltárulnak Athén titkai: páratlan élmény lett a Google kiterjesztett valósága

A projekt célja, hogy a görög fővárost élő, lélegző és változó kortárs múzeumként mutassák be.

Újra megnyitja kapuit a görögországi Nafplio Bourtzi-sziget erődje

Bourtzi, apró erődsziget Nafplio legtöbbet fényképezett pontja.

A Vatikán visszaadja az ókori világ egyik leghíresebb templomának darabjait

Az athéni Parthenón évszázadokkal ezelőtt eltulajdonított szobordarabjait szolgáltatja vissza a Vatikán.

Legszebb strandok a Chalkidiki-félszigeten

Hosszú finom homokos strandok, ezüstös olívaligetek, aranyló gabonamezők, festői szőlőültetvények, méregzöld fenyőerdők és mindehhez a kék tenger sós levegője - ez várja a nyaralókat a Chalkidiki-félszigeten.

Kréta legszebb strandjai

Kréta tengerpartjának hossza 1046 km, a sziget több világhírű stranddal büszkélkedhet.

Meteorák

A Meteorákon 24 bizánci kolostor található, amelyek egyenként 600 évnél idősebbek – a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. A kolostorok közül ma már csak ötöt használnak valójában a szerzetesek.

Legszebb strandok a Peloponészoszon

Legszebb strandok a Peloponészoszon.

Chania

Kréta második legnagyobb városa romantikus hangulatával ragad magával. Chania óvárosa az egyik legszebb a Földközi-tenger térségében.

Attalosz sztoája (Στοά του Αττάλου)

Attalosz sztoája az athéni agorán állt. A ma látható épület egy1952-1956 között épült rekonstrukció, amely az athéni demokráciát bemutató múzeumként funkcionál.

Antikíthira (Αντικύθηρα)

A sziget stratégiai szempontból fontos helyen fekszik, Kréta és a Peloponnészosz-félsziget között, egy, az ókorban sűrűn használt tengeri útvonal mentén. Nem véletlen, hogy kalózok telepedtek meg rajta.

Marathón (Μαραθώνας)

Az út Marathónba, vagy mai nevén Marathonasz-ba Attika legszebb területén vezet keresztül, kertek, szőlő- és olívaültetvények, tavak és strandok, ókori romok mellett.

Szolaki Szent Apostolok templom (Άγιοι Απόστολοι Σολάκη)

A 10. századi Szent Apostolok temploma az athéni ókori agora nyugati felén található. A Héphaisztosz templommal együtt ez az egyetlen épület az agorán, amely érintetlenül áll megépítése óta.

Ídra (Ύδρα)

Ídra az egyik legkülönlegesebb görög sziget, mert az egész terület megőrizte 17. és 18. századi állapotát; sokan a legszebb görög szigetnek tartják. Még a motorhajtotta járműveket is kitiltották, kizárólag szamarakkal lehet közlekedni.

Tirünsz (Τίρυνς)

Tirünsz ókori város Nafpliotól nem messze található. Állítólag a bárányok csiszolta építőköveit még egy pár szamár se tudná felemelni.

Nafplio (Ναύπλιο)

Nafplio az egyik legszebb település Argolisban, a Peloponnészosz keleti részén; a város volt az első görög köztársaság fővárosa, a görög szabadságharcot követően, 1821-től 1834-ig.

Apollón Epikuriosz temploma (Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα)

A tengerszint felett 1130 méter magasságban fekvő basszai Apollón-templom Görögország egyik legszebb műemléke. Az feltehetőleg félreeső fekvése miatt a többi Görögországban található ókori templomhoz képest jó állapotban maradt meg.

Epidaurosz (Επίδαυρος)

Epidaurosz arról volt nevezetes, hogy állítólag itt született Apollón fia, a gyógyító Aszklépiosz, akinek a szentélye nem messze a várostól helyezkedett el. Híres volt a színháza is, amelyet jelenleg ismét használnak.

Delphoi (Δελφοί)

A Delphoi-i jósda az ókori világ közepe, az egész történelmet befolyásoló események színhelye vagy kiindulási pontja volt. Hadvezérek, politikusok, mind az orákulumtól kértek tanácsot a legfontosabb lépéseik előtt, hatása az akkori világ legvégéig ért. 1987 óta a Világörökség része.

Hadrianus diadalíve (Πύλη του Αδριανού)

Hadrianus diadalívét i. u. 131-ben építették a Zeusz templomához vezető úton Hadrianus római császár eljövetelének tiszteletére.

Lüszikratész-emlékmű (Μνημείο Λυσικράτους)

Lüszikratész-emlékművét a khoregosz (zenei előadások szponzora) Lüszikratész emelte, egy győztes előadás után a közelben található Dionüszosz-színházban i. e. 335-ben. Az emlékmű a legelső példa egy épületen kívül emelt korinthoszi stílusú oszlopra.

Parnasszosz (Παρνασσός)

A Parnasszosz-hegység egy fontos mitológiai hely, amelynek neve idővel szinoníma lett a művészetekkel. Ma már Görögország legnagyobb síterepe üzemel itt, legmagasabb pontja 2457 méter.

Az olimposzi Zeusz temploma (Ναός του Ολυμπίου Διός)

Zeusz templomának építése az i. e. 6. században kezdődött az athéni türannoszok uralma alatt, akik a világ legnagyobb templomát akarták megteremteni. Az építése azonban csak Hadrianus római császár uralma alatt fejeződött be az i. sz. 2. században.

Héphaiszteion (Ναός Ηφαίστου)

Héphaisztosz temploma egy nagyon jó állapotban fennmaradt dór stílusú templom az agora nyugati szélén; szinte teljes egészében egykori állapotában látható ma is.

Parnitha-hegy (Πάρνηθα)

A Parnitha hegy a legmagasabb pont Attikában, 1413 m magas. Nagyrésze egy nemzeti park része, ezért tökéletes hely a természetbarátoknak és a túrázóknak.

Paxos és Antipaxos

A görög mitológia szerint Paxos és Antipaxos szigeteket Poszeidon, a tenger istene hozta létre, úgy hogy a szigonyával lecsapta Korfu szigetének déli csúcsát.

Thessaloniki

Thessaloniki (Szaloniki) Görögország második legnagyobb városa. Jó ételek és csodálatos időjárás várja itt a nyaralókat.

Poszeidón-templom (Ναός Ποσειδώνος)

Poszeidón temploma az athéni aranykor egyik legnagyobb műemléke, i. e. 444-440 épült teljes egészében fehér márványból. Még Lord Byron is megénekelte egy versében, a neve pedig mind a mai napig látszik bevésve az egyik márványoszlopba (bár az kérdéses, hogy ezt valóban ő tette-e).

5 tökéletes kirándulás Athénból

Az 5 úti cél egy pillanat alatt elérhető Athénból, tökéletesek egynapos kiránduláshoz.

TOP 10 - A legkeresettebb attrakciók

Ókori emlékek

Olümposz

Az ókori görög vallás szerint az Olümposzon 12 ókori isten lakott.

Korinthosz

Korinthosz egyike volt a gazdaságilag és katonailag legerősebb városoknak nemcsak az ókori Görögországban, de a Római és a Bizánci Birodalomban is.

Mükéné

Mükénében, Európa első jelentős városállamában Agamemnón király uralkodott.

Akropolisz

Görögország leghíresebb látványossága az i.e. előtti V. századi ókori műemlékegyüttes, benne a Parthenon templommal.

Dionüszosz színház

A 2500 éves görög Dionüszosz színházat az Akropolisz tövében található. A Dionüszosz színház jelentősége, hogy az ókori drámajátékok mesterei itt mutatkoztak be.

Szigetek

Kefalónia

Kefalónia a Jón-szigetek legnagyobb tagja. Magas hegyláncok, tágas öblök, zöld, buján tenyésző vegetáció jellemzi a szigetet. Az éves átlagos csapadékmennyiség Argosztoliban 780 mm, melynek zöme októbertől áprilisig hull le.

Korfu

Az ión szigetvilág legnyugatabbra eső és legzöldebb tagja Kerkira, amelyet a külföldiek Korfu néven ismernek. Poszeidon szerelmének szigete a legzöldebb Görögországban.

Szkopelosz

A 2007 szeptemberében itt forgatott Mamma Mia! című filmnek köszönhetően sokan látogatnak el a szigetre. Több helyi utazási iroda is szervez olyan túrákat, hajóutakat, amelyek a film helyszíneire kalauzolják el az érdeklődőket.

Karpathos

Karpathos a Dodekaniszosz-szigetcsoport második legnagyobb tagja, félúton Kréta és Rodosz között.

Szantorini

Szantorini, az egykori Théra (Thira) szigetét Platón óta sokan Atlantisszal azonosítják. Szantorini, a szétrobbant vulkán maradványa ma közkedvelt turistaparadicsom. A szigetet fekete-, vörös- és fehér homokkal borított strandok teszik különlegessé.

Pátmosz

A keresztény hagyomány szerint az Égei-tengeri görög Pátmosz-sziget egy barlangjában írta Szent János a Jelenések, más néven az Apokalipszis könyvét.

Leszbosz

A török partokhoz közel található Leszbosz szigete.

Szkopelosz

A 2007 szeptemberében itt forgatott Mamma Mia! című filmnek köszönhetően sokan látogatnak el a szigetre. Több helyi utazási iroda is szervez olyan túrákat, hajóutakat, amelyek a film helyszíneire kalauzolják el az érdeklődőket.

Zakynthosz

A szigeten található Görögország egyik legszebb strandja.

Rodosz

A legendák szerint az itteni kikötőben állt valaha a Kolosszus 30 méter magas szobra. A Hélioszt ábrázoló kolosszust az ókori világ hét csodájának egyikeként tartották számon. I. e. 227-ben egy földrengés romba döntötte Rodosz város falait és a Kolosszust is. A Kolosszust nem állították helyre, mert ez egy jóslat szerint újabb katasztrófát okozhatott volna.

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward