» Belgium

» Belgium » Namur » Vallónia


Értékeld Te is:

A Meuse folyó partján, egy szűk szorosban fekvő 13 ezres Dinant Belgium alighanem legfestőibb fekvésű városa.


Ha a víz felől nézzük Dinant, a város panorámája valószínűleg egy filmforgatásra emlékeztet - a város olyan elbűvölően simul a sziklafalakhoz.

A Notre Dame de Dinant templom büszkén magasodik a város fölé. A templomot gótikus stílusban építették újjá a régi alapokon, miután a szomszédos szikláról lezuhanó sziklák 1227-ben részben elpusztították a korábbi román stílusú templomot.

A történelmi fellegvár magasan egy sziklán trónol. Várat először a 11. században építettek a Maas völgyének ellenőrzésére. A lüttichi herceg-püspökség 1530-ban átépítette és kibővítette; a franciák 1703-ban lerombolták. Jelenlegi kinézete, a sziklába vájt lépcsőkkel (408 lépcsőfok), az 1821-es újjáépítésnek köszönhető. Az erődben a város I. világháborúban elszenvedett történéről emlékeznek meg, ahová kabinos felvonó viszi fel az érdeklődőket.

Az első világháború elején, 1914. augusztus 15-én a dinanti csatában francia és német csapatok harcoltak a városért, a sebesültek között volt Charles de Gaulle hadnagy is. Augusztus 23-án a német hadsereg 674 lakost végzett ki - ez volt a németek által 1914-ben elkövetett legnagyobb mészárlás.

Dinant a Maas folyó legszebb szakaszán való elhelyezkedésének köszönhetően sok vízi sportot kedvelőt vonz, akik hajókirándulásokat tesznek a folyón.

A barlangok szerelmeseinek érdemes ellátogatniuk a "La Merveilleuse" cseppkőbarlangba. Belgium egyik legszebb barlangjaként tartják számon fehér cseppkőalakzatai és vízesései miatt.

A városban született Adolphe Sax 1814-ben. Ezermester apja maga is készített fa- és rézfúvósokat és rövidel fia születése után felköltözött Brüsszelbe. Adolphe hamarosan kitűnt zenei tehetségével és leleményes fúvóshangszerépítő fantáziájával. Tökéletesítette a pánsípot, a klarinétot, a fagottot és önállóan is kidolgozott egy egész rézfúvós családot, amelyben a szaxofonon kívül voltak tubák, trombiták is, de az idő rostáján végül csak a nevét viselő, hajlott végű és nyakú szaxofon maradt fenn. A szaxofon mindjárt kezdetben élénk figyelmet keltett újfajta, az emberi hanghoz közelálló kissé nazális hangjával. Először a dzesszzenekarok kedvelték meg, később fokozatosan tért hódított a szinfónikus zenében, s az elmúlt évtizedekben egyre több szerző iktatja be főleg kamaraművekbe a szaxofont. A feltaláló sikerei csúcspontján Párizsba költözött, és ott is halt meg szegényen, szinte elfeledve. Egy kis múzeum emlékezik meg  Adolphe Sax-ról és saxophonról.

A Leffe sörmárka Dinantból származik, és egy múzeumban ismerhető meg története.

Megközelítés

Dinant vasútállomása a folyó bal partján található. Óránként közlekedik vonat Brüsszelbe, körülbelül 90 perc alatt.



Tartomány:Namur
Cím:Dinant
GPS: 50° 15′ 32.96736″, 4° 54′ 47.02464″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward