» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána

Cortona - A Napsütötte Toszkána városa


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Cortona építészetét a középkori motívumok uralják, apró, szűk utcákkal. A város egy hegyoldalban, körülbelül 600 méter magasan helyezkedik el, lenyűgöző látványt nyújtva az alatta elterülő Val di Chiana vidékre.


A fő utca (via Nazionale) az egyetlen út a városban, amelyik nem tartalmaz emelkedőt. Ezt az utcát a helyiek Ruga Piana, illetve "sík utca" néven is emlegetik.

A Piazza del Duomóról festményre kivánkózó kilátás nyílik a völgyre.

MÚZEUM

Cortona is a 12 etruszk város szövetségéhez tartozott, az impozáns városfalak maradványai mai napig megcsodálhatók.

A Palazzo Casali épületében található a Museo dell'Accademia Etrusca, ahol etruszk, római és egyiptomi emlékek, műtárgyak, illetve középkori és reneszánsz művészeti alkotások láthatók. A múzeumot 1727-ben alapították, Onofrio Baldelli könyvtárával együtt. A leghíresebb műtárgyai közül érdemes megemlíteni egy etruszk bronzlámpát, melyet 1840-ben találtak a Cortona melletti Fratta településén.

Cortona fő művészi kincsei, Fra (Beato) Angelico (1395-1455) két táblája a Diocesan Múzeumban látható. Az alkotótól fennmaradt harmadik alkotás a San Domenico templom bejárata fölött elhelyezkedő freskó, amit 1436-os itt tartózkodása során festett. A püspöki múzeumban látható Angyali üdvözlet c. képét a korai reneszánsz egyik remekműveként tartják számon. Művészettörténeti források szerint Beato Angelico az angyali üdvözlet jelenetének tizennyolc változatát festette meg. Ebből három maradt meg: egyet Cortonában, egyet a toszkán San Giovanni Valdarnóban, valamint egyet a madridi Prado-képtárban őriznek.

Parco Archeologico di Cortona a városon kívül található régészeti park etruszk és római emlékekkel.

CORTONA GYEREKEKKEL

Cortonában több cukrászdát is találunk, érdemes a gyerekekkel megkóstolni a helyi süteményeket. A városfalon kívül található parkban pedig árnyas játszótéren frissülhetünk fel.

NAPSÜTÖTTE TOSZKÁNA

A városban és környékén játszódik a Napsütötte Toszkána c. regény és a könyv alapján forgatott film is.
A városban minden év augusztus első két hetében rendezik meg a Toszkánai Nap Fesztivált. A regény írója, Frances Mayes a fesztivál társművészti igazgatójának feladatát látja el. A fő helyszín Cortona és főleg zenei programokat szerveznek, de a jó borok és az ételek sem hiányoznak.

GASZTROFESZTIVÁL

Sagra della Bistecca

A bifsztek ünnepe: minden év augusztus 14-15-én. A híres Chianina marhából készült sültekkel.Tartomány:Toscana
Település:Cortona
GPS: 43° 16′ 26.91559″, 11° 59′ 16.35338″
Honlap: http://www.cortonaweb.net

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward