» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Montepulciano megőrizte eredeti középkori báját. A város környéke az egyik leghíresebb borvidék Olaszországban.


A hagyomány szerint Montepulciano városát az etruszk Porsenna király alapította. A település gyökerei valóban az etruszk időkig nyúlnak vissza. Írott forrásban először Mons Policianus néven említik a 8. században. A középkorban felváltva volt Siena és Firenze szövetségese, a reneszánsz vezető városai pedig nemcsak arculatában, de Montepulciano kulturális életében is mély nyomot hagytak. Egyre több művész, építész, valamint nemesi család költözött ide, akik a többi toszkán településhez képest jóval tovább gyakoroltak hatást a városra.

Montepulciano fallal erődített városa körüli mezőkön ibolya illatú, narancsvörös bor, a Vino Nobile di Montepulciano terem. A vidék már a 8. században híres volt kiváló borairól, a 17. században még egy versben is megemlítik, hogy az itteni "minden borok királya".

Az óváros egyik legfontosabb pontja a főtér, a Piazza Grande, amely egész Toszkánában az egyik legszebb. Körülötte 15. századi épületek magasodnak, a Városháza, az óratorony, a dóm, valamint kávézók és egy borszaküzlet. A teret a Porta al Pratotól, a város egyik legrégebbi kapujától indulva felfelé, a hosszú és kanyargós Corson keresztül érhetjük el.

A főtér déli oldalán áll Montepulciano katedrálisa, mely egy korábbi plébániatemplom helyén épült 1592-1630 között, de homlokzata máig befejezetlen. A katedrálisban feküdt V. Márton pápa titkárának, Bartolomeo Aragazzinak a korai reneszánsz stílusában készült sírja, amit később darabokra szedtek, töredékei még ma is itt találhatók.

Piazza Granden található gótikus stílusú Városháza (Palazzo Communale) tornyába is felmehetünk, ahonnan a lélegzetelállító panoráma nyílik a városra és tájra. A torony a 15. századból származik, melyet a firenzei Palazzo della Signorina mintájára építettek.

Egy magas ciprusokkal szegélyezett, hosszú sugárút végén áll a Madonna di San Biagio templom, mely 1518 és 1545 között épült. A templom alapja görög kereszt alakú, vagyis négy ága azonos hosszúságú. A gyönyörűen arányos épület sárgás színű mészkőből épült, az egyik legszebb példája Montepulcianoban a reneszánsz építészetnek. Belső tere gazdagon díszített, a templomban egy kis múzeum is működik.

Montepulcioano még a filmeseket is megihlette. A városban forgatták 2009-ben a Twilight széria Újhold c. részét.

Montepulciano gyerekekkel

Gyerekekkel egy kellemes sétát tehetünk, hiszen a város két végében található parkban játszótér is van. A város a főutca jobb és baloldalán terül el, amely egyenletesen emelkedik a Porta al Pratótól a Piazza Grandén át az erődig. Az egyik játszóteret az erőd előtti téren (via G. Bruno), a másikat pedig utunk elején, a Giardino di Poggiofanti parkban (érdemes itt parkolni) találjuk. Innen indul a Porta al Pratótól a fent említett főutca.

Montepulcianóban több kellemes étterem, trattoria is található, ha szerencsénk van ablak mellett, vagy teraszon ülhetünk, ahonnan az igazi, képeslapokra illő toszkán tájban gyönyörködhetünk.

Bravio delle Botti

A város leghíresebb rendezvénye az augusztus utolsó vasárnapján rendezett Bravio delle Botti, amelyben a város 8 kerületéből érkezett csapatnak egy 80 kilogrammos hordót kell eltolnia az 1650 méteres távon.

Vino Nobile di Montepulciano

A borrégióban 1300 hektárnyi területen termesztik a Vino Nobile di Montepulciano, 389 hektáron a Rosso di Montepulciano alapját adó szőlőket. Előbbi 1966. óta eredetvédelemmel (denominazione di origine controllata, DOC) is büszkélkedhet. 1980-ban egy prémium kategóriát, a garantált eredetvédelmet (denominazione di origine controllata garantita, DOCG) is bevezettek, Olaszországban elsőként.

Az eredetvédelem részeként a borok számozott palackokban kerülnek forgalomba és a fogyasztók a bortermelők konzorciumának weboldalán ellenőrizhetik, hogy az adott sorszám valóban helyi bort takar-e.

Az előírások szerint az itteni boroknak legalább 70 százalékban sangiovese fajtából kell készülniük, ezt lehet a Toszkánában engedélyezett fajtákkal házasítani.

A régió további híres borai a Rosso di Montepulciano, amely szintén szigorú szabályok szerint készül, ám frissen kerül forgalomba, valamint a vin santo desszertbor.

Karácsony Montepulcianóban

A gyönyörű középkori város az adventi napokban mesebeli díszletekkel igazi karácsonyi képeslappá változik. A faházak újratervezik a történelmi központ arculatát és lehetőséget teremtenek a helyi kézműves termékek és helyi finomságok vásárlására.

Montepulciano varázsa a Mikulás Kastélyában folytatódik, amely egy különleges hely, tele meglepetésekkel és látnivalókkal felnőttek és gyerekek számára egyaránt.

A Mikulásvár falától néhány méterre, az ikonikus Piazza Grande által keretezett karácsonyi vásár a szomszédos utcákon is kanyarog.Tartomány:Toscana
Település:Montepulciano
Cím:53045 Montepulciano
GPS: 43° 5′ 52.6474″, 11° 47′ 6.86461″
Honlap: http://www.comune.montepulciano.si.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward