» Franciaország

» Franciaország » Occitanie


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A dél-franciaországi Bugarach-ban tömegek várták 2012-ben a világvégét.


A falu fölött magasodó, azonos nevű, titokzatos sziklahegy régóta vonzza a természetjárókat, akik orchideákat gyűjtenek lejtőin. Az ország egyik legszegényebb és legritkábban lakó vidékén emelkedő misztikus magaslat másfajta, ritkább vándorokat is magához csal. A helybéliek az "ezoterikusok" gyűjtőnéven említik őket: azokról van szó, akik hisznek a világvége eljövetelében, sőt dátumát be is jelölték naptárukban: 2012. december 21-ike lesz a végzetes nap.

A dél-franciaországi Aude megyében lévő falu polgármestere az interneten fedezte fel, hogy az apokalipszis bekövetkeztének egyes megszállottjai szerint Bugarach-ban meg lehet úszni a pusztulást, és ezért már most sokan készülnek arra, hogy jövőre a francia településre költözzenek. Ami akár jó hír is lehetne, ha nem lennének túl sokan a menekülők.

"Egyes amerikai portálokon már jegyeket árulnak a költözéshez - mondta Pierre Delord polgármester a The New York Timesnak. - Kétszázan lakunk itt, nem szeretnénk, ha egyszer csak két-három ezer fantaszta tűnne fel a környéken..."

A világvégére szakosodott egyes francia és nemzetközi webhelyek szerint a Bugarach-hegy szent magaslat, amely megóv a végtől, ám mások szerint az egész sziklát el fogja ragadni a földönkívüliek egy csoportja, amely jelenleg a hegy alatt él a mélyben. 2012. december 21. a maja kalendárium 5125 éves ciklusának feltételezett utolsó napja, a jóslat szerint ezzel vége is lesz a világnak.

Bugarach lakói nem szeretnék, ha a falu a megszállottak és a bogarasok menedékévé válna, ebben a polgármester is egyetért velük. A településen már 2000 körül sok "ezoterikus" telepedett le, többek között azért is, mert a vidék csendes és az ingatlanárak alacsonyak. Delord szerint ezek az emberek "mesékre alapozzák üzleteiket, fogadókat építenek, és közös terápiákat alkalmaznak".

Az apokalipszis hívők egyikét Jeannak hívják, csak a keresztnevét adja meg. Az értelmes tekintetű férfi télen is
vászonnadrágot visel, egyfajta neohippinek tűnik. A Bugarach melletti erdőben jurtát állított fel, és mint hirdeti, "a szív civilizációjának felépítését" tekinti céljának. "Az apokalipszis, amelyben mi hiszünk, egy bizonyos világ végét és egy másik, szellemi világ kezdetét jelenti" - magyarázta a férfi az amerikai lapnak.

Jean szerint 2012 egy szenvedési ciklus végét jelenti, és Bugarach "a Föld fő csakráinak egyike, olyan hely, amely be fogja fogadni a jövő energiáit". Mások is akadnak, akik úgy gondolják, hogy Bugarach nem pusztán egy furcsa falu egy hegy lábainál. Paul Ponssot, akinek Párizsban egzotikus irodalmat forgalmazó könyvesboltja van, kifejtette: "Közismert, hogy a földönkívüliek sok ezer éve léteznek. Ők alkothatják azt az erőt, amely átsegít bennünket a 2012-es éven..."

Bugarach-ról a leggyakorlatiasabb látogatók is elismerik, hogy különleges, csendes hely, amelynek mégis vibráló légköre van.

A vidék gazdag középkori emlékekben, szekták és rendek építkeztek errefelé, köztük a katárok (katharok), akikhez figyelemre méltó kastélyok kapcsolódnak a környéken. Nem messze található Rennes-le-Chateau, amely állítólag rejtett kincseket őriz, és olyan írók képzeletét lendítette mozgásba, mint Dan Brown, a Da Vinci kód szerzője.

A Bugarach-hegyet sokan tekintették szent helynek. A geológusok szerint kialakulása után nem sokkal felrobbant, és valósággal fejtetőre állt, úgy zuhant vissza. Olyan alkotókat is megihletett, mint Jules Verne, az Utazás a Föld középpontjába című regény francia szerzője, vagy Steven Spielberg, a Harmadik típusú találkozások című amerikai film rendezője.

Az interneten történetek keringenek arról, hogy amikor Francois Mitterrand volt francia elnök helikopteren látogatott el a magaslatra, a csúcs körül űrhajóra emlékeztető felhő formázódott. Az a hit is él, hogy a feltételezett mágneses hullámok hatásától tartva repülővel sohasem merészkednek a hegy fölé.

A falu egyes lakói időnként különös hegymászókat pillantanak meg, akik keresztet formáznak karjukkal, és Szűz Mária képét viszik magukkal a csúcsra. Ismo Nykanen finn újságíró, aki néhány éve telepedett le családjával a faluban, azt mesélte, hogy egy alkalommal több embercsoportot fedezett fel, tagjaik közül egyesek fehérbe öltöztek, mások meztelenek voltak, labdát vittek, és egy szálon aranygyűrűt himbáltak. Nyáron több hónapon át táboroznak a csúcs körül a legkülönbözőbb emberek. Az újságíró tizenéves lánya egy teherautót is látott, rajta felirat vírított: "Kollektív öngyilkosság: Bugarach 2012."

A polgármestert aggasztja a jelenség, szeretné korlátozni a faluba tartó misztika-turizmust - annál is inkább, mivel Franciaországban legalább harminc csoport készül a világvégére. "Ha netán úgy történnének a dolgok, mint Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjében, bizony a hadseregtől kellene segítséget kérni" - vetette fel.Tartomány:Occitanie
Cím:Bugarach
GPS: 42° 52′ 32.5182″, 2° 21′ 2.5254″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward