» Olaszország

» Olaszország » Valle d'Aosta


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Chamois egy 1815 méter magasan fekvő kis falu a Valtournanche Alpokban. Itt tilos az autózás, és csak drótkötélpályával lehet feljutni, vagy egy ősi öszvérúton kell gyalogolni.


Chamois egy kis falu, amely szinte a felhők közé ér, 1815 méteres magasságban, a Valtournanche Alpokban fekszik. Alig több mint százan laknak itt, és az autók már több mint fél évszázada tilosak. Maguk a lakosok voltak azok, akik egy 1965-ös szavazáson úgy döntöttek, hogy a Matterhorn árnyékában fekvő paradicsomban nem lehet autót vezetni. Ellenezték a völgyet a csúcson lévő házakkal összekötő út építését, és az aszfaltozást, így megőrizve az ökoszisztémát.

A feljutáshoz tehát gyalogolni, pedálozni vagy felszállni a drótkötélpályára, amely meredeken fut fel a hegyre, és Buissonból eléri Corgnolaz di Chamois falucskát. Ebben a hegyvidéki faluban tilos a motorok használata: a természetet védeni kell, és minden a fenntarthatóságra irányul, beleértve a mobilitást is. Lehetőség van a Chamois-i kötélpálya előkertjéhez autózni, amelyet a Buisson-Chamois-i kötélpálya köt össze a Valtournenche völgytalppal (képünkön), amely Buissonból (Antey St. Andrè falucskája) indul. A Chamois faluban található felvonó érkezése rövid sétára van a sífelvonóktól és a falu központjától. Chamois gyalogosan is megközelíthető Buissonból az öszvérúton, körülbelül 2 óra alatt, vagy La Magdeleine-től körülbelül egy óra lassú gyaloglással.

Amikor a fehér takaró betakarja Chamois-t és a falvakat, a lesiklók és a snowboardosok a több mint 15 kilométeres lejtőkön, 1815-től 2500 méteres magasságig élvezhetik a Punta Fontana Fredda síterepen. A tapasztaltabb síelők számára Chamois-tól Cheneil-ig, Valtournenche-ig és Cerviniáig (a képen alul látható) négy sífelvonó áll rendelkezésre. A keskeny sílécek, azaz a sífutás szerelmeseinek két, egyenként kb. 2,5 km-es kör áll rendelkezésre.

Aki inkább a hóban szeretne sétálni és élvezni a környék mesebeli táját, annak csak fel kell csatolnia a hócipőjét, és elindulnia a falut körülvevő erdőbe.

A téli hónapokban egészen a Gouffre de Busserailles csodálatos helyszínéig mehetünk, amely egy varázslatos, 104 méter hosszú és 35 méter mély szurdok, amelyet a Marmore folyó ereje vájt a hegyekbe, és amely hihetetlen látványt nyújt a turistáknak. A szurdok felé vezető úton elhaladunk a San Crispino és San Crispiniano tiszteletére szentelt kápolna mellett is, amelynek freskója a San Teodulo és az ördög legendáját idézi fel.

A főszereplő az érintetlen természet, amely megragadja a Chamois-ba érkező utazó szemét. Azok, akik ezt a varázslatos helyet választják, békére és nyugalomra vágynak. A hangulat nyugodt, minden fenntartható a kő- és faházak között. A túrázás szerelmesei nyáron és télen egyaránt (hótalpakra vagy magas szárú bakancsokra lehet szükség) La Magdeleine-ból, egy másik Valdostan faluból indulhatnak 1644 méteren, és a "Grande Balconata del Cervino" mentén gyalogolva körülbelül 4 kilométert tehetnek meg Chamois-ig.

La Magdeleine-ben a Sentiero dei Mulini (malomösvény) szintén megér egy látogatást. 8 malmot foglal magában, amelyek közül néhány még mindig működik, és amelyeket ugyanaz a patak köt össze, amely táplálja őket. Ezek a régi malmok, amelyeket az őket építő helyi családokról neveztek el, a gabonafélék (árpa, zab, búza...) őrlésére szolgáltak, amelyek még mindig dúsan teremnek e bájos falu különösen napos lejtőin.

Egy másik lélegzetelállító kilátást nyújtó séta a Seingles-ösvény mentén: ez egy történelmi út, amely a régi Chamois-Buisson öszvérpályát követi, az egyetlen, amely a drótkötélpálya megépítése előtt létezett. Itt sétálhat, miközben hallgathatja a Chamois patak vízeséseinek hangját, és megcsodálhatja az Emilius hegy látványát.

Nem szabad kihagyni, még mindig Valle d'Aosta-ban, Chamois közelében: a Lod-tó (képünkön), amely vagy ülőfelvonóval (nyáron is nyitva), vagy gyalogosan, körülbelül 40 perces sétával érhető el, és a Cignana-tó, amely 2165 méteres magasságban található. Ez utóbbi egy mesterséges medence (a legnagyobb az egész völgyben), amely autóval érhető el. A tó és türkizkék vize egy könnyű sétával is megközelíthető a Bermasse-ból induló ösvényen (ez a hely a bronzkorból származó sziklavésetek felfedezéséről ismert).

Legyen szó téli napokról vagy meleg hónapokról, Chamois-ban és a környező falvakban nincs hiány kunyhókból és éttermekből, ahol megkóstolhatja a jellegzetes helyi termékeket és felfedezheti a hagyományos konyhát. A terület és az egész Aosta-völgy kulcsfontosságú ételei mellett, mint például a fondü és a gnocchi alla bava, a vajjal és sajttal, valamint gombával töltött polenta, nem hiányoznak a jól ismert pácolt húsok, köztük a sertés vállából készült Lardo di Arnad (OEM), a Saouceusses (kolbász) és a Saint Marcel sonka.

A Fontina, egy édes és zsíros sajt, amelyet kizárólag az Aosta-völgyi fajtájú tehenek tejének feldolgozásából nyernek, szintén híres és mindenütt megtalálható.

A főételek között szerepel a jellegzetes Bouilli a la saumure (sózott főtt húsétel), a Valdostana stílusú borjúszelet, a vajban sült pisztráng és a sós palacsinta.

Édesen zárul a Valle d'Aosta-i csempe és a híres Brochat, a frissen fejt tej, amelyhez vörösbort és cukrot adnak. Mindezt le lehet öblíteni a Chamois sörrel, a magashegyi mezőgazdasági sörrel, amelyet a kis Corgnolaz falucskában kizárólag helyi árpából készítenek.Tartomány:Valle d'Aosta
Cím:Chamois
GPS: 45° 50′ 17.37024″, 7° 37′ 10.89012″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward