» Svájc

» Svájc » Valais » Zermatt


Értékeld Te is:

A Matterhorn az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa. Különleges piramisformája és az első megmászását övező dráma miatt a Matterhorn a világ egyik legismertebb hegycsúcsa. Alakja adta az alapötletet a Toblerone csokoládé és a háromszög keresztmetszetű csomagolás megformálásához.


A Matterhorn híres csúcsa Olaszország és Svájc határán található. A 4478 m magas hegy már régóta a hegymászók bakancslistáján szerepel. Magasabb hegycsúcsok, mint a Mount Everest és a K2, magasságát tekintve talán háttérbe szorítják, de a Matterhorn a popkultúrában betöltött szerepe miatt világszerte könnyen felismerhető az emberek számára.

1908-ban a feltűnő piramis alakú csúcs arra ösztönözte Theodor Toblert és unokatestvérét, Emil Baumannt, hogy a svájci „Toblerone” csokoládénak adják jellegzetes formáját.

A hegy első megmászása

Zermatt jelképét, a 4478 méter magas Matterhornt a brit Edward Whymper és csapata hódította meg elsőként 1865-ben. Whymper hat társával korábban már hétszer próbálkozott a hegy megmászásával Olaszország felől, végül a svájci oldalon arattak sikert.

A hegyet elsőként megmászó csapat útja tragédiával végződött: lefelé jövet a csúcsra feljutott hét férfiból négyen a mélybe zuhantak, csak Whymper és a Taugwalder testvérek térhettek vissza. 

A Matterhorn Museum Zermatlantis, amely Zermattban, a csúcs alatt található, kiállításon mutatja beaa végzetes első mászást. A látogatók megtekinthetik az elszakadt kötélszakaszt, amelyet üveg mögött, egy bársonypárnán mutatnak be.

A Matterhorn az Alpok egyik legveszélyesebb csúcsa - az elmúlt 150 évben több mint 500 hegymászó vesztette itt életét. A csúcson egy fémkereszt állít emléket azoknak, akik életüket vesztették a hegyen.

Az egykori svéd zenekar, az ABBA énekesnője, Anni-Frid Synni Lyngstad (Frida) adta elő a Matterhorn svájci hegycsúcs megmászásának 150. évfordulójára készült 1865 című dalt.

Két nő ádáz harca azért, hogy az első nő legyen a csúcson

1871. július 22-én egy Lucy Walker nevű angol nő lett az első nő, aki feljutott a Matterhorn csúcsára - méghozzá úgy, hogy hosszú flanelszoknyát viselt. Amikor megtudta, hogy vetélytársa, Meta Brevoort, akinek néhány évvel korábban a rossz időjárás miatt nem sikerült megmásznia a csúcsot, szintén Zermattba tart, Walker a hegy felé vette az irányt, és elkezdte a mászást.

Brevoort sem tántorodott el, és szintén sikeresen megmászta a csúcsot. Néhány nappal Walker után ért fel a csúcsra - ő volt az első nő, aki a hegy olasz oldalán keresztül jutott fel a csúcsra.

Kirándulások

Matterhorn glacier paradise

Európa legmagasabban található hegyállomása 3.883 m magasban van, ahol egy gleccserpalotában is látogatást tehetünk.Tartomány:Valais
Település:Zermatt
Cím:Matterhorn
GPS: 45° 58′ 35.19156″, 7° 39′ 30.86424″
Honlap: https://www.matterhornparadise.ch/de

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward