» Svájc

» Svájc » Ticino » Luganói-tó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Luganói-tó (Lago di Lugano) Ticino svájci kanton déli részén és Észak-Olaszországban található.


 

Luganói-tó

 

A Luganói-tó bizonyos ágai Olaszországba nyúlnak át és itt található a játékkaszinójáról híres olasz beékelődés is, Campione d’Italia, ami egy kissé bonyolult határvonalat eredményez. Bár svájci terület veszi körül, az Európai Unió (EU) része, de az EU Vámkódexe szerint nem tartozik az EU vámterületéhez.

Egy Olaszország és Svájc között kötött egyezmény értelmében Campione a vám szempontjából svájci területnek tekintendő.

Ismert kilátóhegyek a tó partján a Monte Bré (925 m), a Monte San Salvatore (912 m) és a Monte Generoso (1701 m). A déli nyúlványok között fekszik Monte San Giorgio (1097 m), ami 2003 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján.

A Luganói-tó partján található falvakból származó építőmesterek az évszázadok során csodálatos épületeket hoztak létre Európa-szerte. A Bissonéból származó Francesco Borromini a barokk Róma arculatához járult hozzá, a Capolagóból származó Carlo Maderno a római Szent Péter-bazilika homlokzatán dolgozott, a Melidéből származó Domenico Fontana építette Nápolyban a királyi palotát, míg az Astanóból származó Domenico Trezzini Nagy Péter cár építőmestere volt. Az általuk képviselt alkotóerő nyomai megmutatkoznak Tessinben is, ahol mindössze fél órás sétával egész időutazást tehetünk Svájc legrégibb épületétől, a Luganói-tó partján elterülő Riva San Vitale több mint 1500 éves keresztelőkápolnájától a Mario Bottas által a Monte Tamaro hegyére megálmodott avantgárd stílusú Santa Maria degli Angeli kápolnáig.

A régi és a modern építészet tökéletes egymásra találását testesíti meg a kanton fővárosában, Bellinzonában Aurelio Galfetti által egyedülálló módon felújított, az UNESCO világörökség részét képező három vár is.

Az itáliai hangulatú Tessin jó hatással volt az északról érkező művészekre, így többek között Hermann Hessére is, aki „gyenge, kiégett irodalmárnak” érezte magát, mielőtt letelepült a Tessin kantonbeli Montagnolában. A Luganói-tó felett kialakított otthonában azonban kivirágzott, és itt alkotta meg azokat a műveit, amelyekért később elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. A falu leghíresebb lakójának tiszteletére a helyiek múzeumot hoztak létre. Az érdeklődők továbbá egy tematikus túra keretében megismerhetik a Hesse könyveiből és akvarelljeiből visszaköszönő legfontosabb helyszíneket is. Tessin azonban sok más íróra is inspiráló hatással volt. Közéjük tartozik Max Frisch, Bertolt Brecht, Alfred Andersch, Lisa Tetzner és Patricia Highsmith, valamint Jonas Jonasson is, aki Malcantonéban írta A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című bestsellerét.Tartomány:Ticino
Cím:Lugano
GPS: 46° 0′ 13.24008″, 8° 57′ 3.7872″
Honlap: http://www.luganoturismo.ch/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward