» Olaszország

» Olaszország » Lombardia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Luganói-tó Észak-Olaszországban található. Nevét Lugano város nevéről kapta. Mediterrán klímája miatt kedvelt kiránduló- és nyaralóhely.


Tengerszint feletti magassága 271 m, területe 48,7 km2 (18 km2 Olaszországhoz, 30,7 km2 Svájchoz tartozik).

A Luganói-tó a Maggiore-tó és a Comói-tó között helyezkedik el, és mindenképpen alternatívát jelent mindazok számára, akik mediterrán bájt szeretnének élvezni alpesi háttérrel szemben.

A tó egy része Olaszországba nyúlik át és itt található a játékkaszinójáról híres olasz beékelődés is, Campione d'Italia, ami egy kissé bonyolult határvonalat eredményez. Bár svájci terület veszi körül, az Európai Unió része, de az EU Vámkódexe szerint nem tartozik az EU vámterületéhez. Egy Olaszország és Svájc között kötött egyezmény értelmében Campione, bár az 1860-as évek óta Olaszországhoz tartozik, a vám szempontjából svájci területnek tekintendő. Érdekes tény a városkáról, hogy eredeti neve Campione volt, Benito Mussolini miniszterelnök tette hozzá a d’Italia utótagot 1933-ban, hogy ezzel is megerősítse az exlávé hűségét olasz hazájával szemben. Szintén ebben az időben épült a terület bejáratánál lévő boltív.

2020. január 1-ig bár a városka és a lakói olaszok voltak, a gyakorlatban svájciként élhettek. A városkában svájci frankkal fizettek a boltokban, ahol a termékekre a 7,7 százalékos svájci áfát vetették ki. Svájci rendszámú autókat használtak és a svájci közműveket.

Az olasz kormány kérésére az Európai Unió 2020. január 1-jén elrendelte Campione Olaszországhoz való visszacsatolását, ezért azóta ebben az olasz városban is Olaszország hivatalos fizetőeszközével, euróval kell fizetni, így a 22 százalékos olasz áfát is.

Ismert kilátóhegyek a tó partján a Monte Bré (925 m), a Monte San Salvatore (912 m) és a Monte Generoso (1701 m). A déli nyúlványok között fekszik Monte San Giorgio (1097 m), ami 2003 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján.

Balcone D'Italia

Érdemes felkeresni a város feletti Balcone d'Italia kilátópontot. 

Balcone d'Italia (Olaszország erkélye) a neve, és Olaszország egyik legszebb kilátópontjának tartják.

Ez a látványos kilátó a Monte Sighignola tetején található a Luganói Előhegységben, közvetlenül a Svájc és Olaszország határán. Viszonylag szerény magassága - 1320 méter - ellenére páratlan kilátást nyújt.

A csúcson található természetes panorámaterasz - innen ered az "Olaszország erkélye" elnevezés - olasz területen áll, és panorámás kilátást nyújt a Luganói-tóra, Lugano városára és a környező alpesi tájra. Tiszta időben akár néhány legendás 4000 méteres csúcsra, például a Monte Rosa és a Matterhorn csúcsára is el lehet látni.

1913-ban épült meg az út, amely egészen a teraszig vezet, a helybe szerelmes magánszemélyek adományainak köszönhetően. Az 5,5 km hosszú aszfaltos útszakaszt különösen a kerékpárosok és a motorosok kedvelik. Az utat 1914-ben, közvetlenül az első világháború előtt adták át.

A határ mindkét oldaláról több túraútvonal is felvezet a csúcsra.

Az olaszországi erkély a Ceresio-tó és a Comói-tó felől is megközelíthető; mindkét esetben a Comótól mintegy 20 kilométerre északra fekvő Lanzo D'Intelvi nevű kis falun kell áthaladni, amely igazi mesebeli hely, különösen, ha hótakaró borítja.

Aki autóval érkezik az egy órányira lévő Milánóból, annak a Laghi autópályán kell Como felé haladnia, és a Como Nordnál kell lehajtania Menaggio - Valle d'Intelvi felé. A panorámás kilátó mindössze 20 percre van a Comói-tótól.

A tetején ingyenes a parkolás, és van egy pad, ahová leülve gyönyörködhetünk a kilátásban.

Az Olaszország és Svájc közötti határvonalat két különböző teraszon helyezték el; az egyiken a svájci zászló, a másikon a Tricolore (olasz zászló) áll.

Még több program a Lugánói-tó svájci oldalán.Tartomány:Lombardia
Cím:Lago di Lugano
GPS: 45° 58′ 51.90204″, 9° 5′ 9.38328″
Honlap: http://www.lugano.ch

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward