» Ausztria

» Ausztria » Wien

Museum für Angewandte Kunst / Iparművészeti Múzeum


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A múzeum gyűjteményének középpontjában a formatervezés áll. A középkortól napjainkig mutat be bútorokat, üvegtárgyakat és porcelánt, ezüstöt és textilneműt.


Gyűjteményével a MAK világszerte a legkiemelkedőbb iparművészeti múzeumok közé tartozik. A kiállítótermekben a gyűjtemény legjelentősebb darabjai láthatók kultúrtörténeti korok szerint csoportosítva a romantikától napjainkig: pl. az egyik legértékesebb keleti szőnyeg gyűjtemény, finom egyházi textíliák, európai és ázsiai porcelánok és üvegtárgyak több évszázadból, a bécsi műhely és a szecesszió kiemelkedő darabjai, közte Gustav Klimt Stoclet-frízhez készült műhelyrajzai, nyolc évszázad bútorai -a középkori összecsukható széktől a biedermeier kanapékon és Thonet-foteleken át egészen a jelenkori designer darabokig - valamint a kortárs művészet és építészet jelentős alkotásai.

Üldögélésre csábítanak a kiállított tonettszékek, amelyekhez hasonlókat ma is használnak a bécsi kávéházakban, mint ahogyan a különböző korok kárpitozott foteljeiban is szívesen foglalnánk helyet. Meglepőek a biedermeier pamlagok rózsaszínű, zöld, sárga vagy piros színei, mert egyszerű, tiszta formái miatt a biedermeier a design bölcsőjének számít.

Az 1903-ben Josef Hoffmann és Koloman Moser által alapított bécsi műhelyből a legkiválóbb minőségű és szokatlan formatervezésű üveg-, porcelán- és ezüsttárgyak valamint textíliák származnak. Nemcsak a szecesszió kedvelőit ejti ámulatba az az ezüst étkészlet, amelyet Hoffmann készített, vagy egy fekete-fehér váza.

Coop Himmelb(l)au, Frank O. Gehry, Lebbeus Woods, Zaha Hadid és mások építészeti modelljei betekintést engednek a kortárs építészet látványos világába. Szintén legendás az az 1926-os frankfurti konyha, amelyet Margarete Schütte-Lihotzky községi lakások számára tervezett.

A jelenkor művészetét Donald Judd, James Turrell, Gorden Matta-Clark és mások alkotásai, valamint Franz West 12 heverője reprezentálja.

Fiatalos, merész emléktárgyak vásárolhatók a MAK Design Shop-ban, az Österreicher im MAK pedig finom falatokkal várja a vendégeket.

Belépő:
7,90 euró/felnőtt. 19 éven aluli látogatóknak a belépés ingyenes. Keddenként 18.00-22.00-ig ingyenes a belépés.

Megközelítés: U3 / 2-es villamosvonal / Stubentor és U3, U4 / Landstraße.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Wien 1, Stubenring 5
GPS: 48° 12′ 27.34812″, 16° 22′ 53.77188″
Honlap: http://www.mak.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward