» Piggyland

» Piggyland » Magyarország » Magyarország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Afrika nyugati részében élő bojtosfülű malacokat Magyarországon az a Budapesti Állatkertben, a Veszprémi Állatkertben és a Szegedi Vadasparkban láthatóak. A mókás kinézetű disznók állatkertekben viszonylag ritkán fordulnak elő, nevüket a fülük hegyén hosszú szőrökből álló, ecsetszerű hegyes pamacsról kapták, így ecsetfülűeknek is nevezik őket


Bojtosfülű, más néven ecsetfülű disznók (Potamochoerus porcus) Afrikában őshonos patások.

Szegedre az európai fajmegmentő program (EEP) keretében kerültek. Noé, Lara és Lola, a kan és a két koca nagy kedvenc volt a híres Jersey-i Állatkertben, ahonnan érkeztek. Az állatok szállítása nem volt egyszerű feladat, mivel az angol állatkert egy francia partokhoz közeli szigeten található.

Veszprémbe Franciaországból egy fajmegmentő program keretében egy malacpár érkezett az Afrika-ház mellett újonnan kialakított kifutóba, ahol a természetes élőhelyükhöz - sűrű erdők, bozótosok - hasonló életteret alakítottak ki számukra. A feltűnően vörös szőréről, fehér bojtban végződő, lógó füléről és a farok legvégén lévő pamacsról könnyen felismerhető állatpár gyökereket, gumókat, gyümölcsöket eszik, de a rovarokat és kisebb gerinceseket is elfogyasztja.

Az egy-másfél méter hosszú, akár egymázsásra is megnövő ecsetfülű disznó változatos élőhelyeken, szavannákon, esőerdőkben és mocsaras területeken egyaránt előfordul. Többnyire kisebb, három-tizenegy fős kondákban él, de feljegyezték már ennél jóval nagyobb egyedszámú csapatokat is. Az erőteljes kan által vezetett család sokszor agresszíven és hatékonyan fel tud lépni még a leopárdokkal szemben is, amely a legfőbb ragadozója.

A rozsdavörös szőrű állatok bátorsága lőfegyverrel szemben azonban mit sem ér, a Kongó-medencében a kis termetű bóbitás antilopok mellett az ecsetfülű disznó került legtöbbször terítékre. A nevét a fülön növő fehér szőrpamacsról kapó bojtosfülű disznó nem számít veszélyeztetett fajnak, a vadászat miatt azonban aggodalomra ad okot létszámuk folyamatos csökkenése. Az állatkertekben, a fajmegmentési programnak köszönhetően a faj helyzete megfelelőnek számít - ennek köszönhető, hogy immár több magyar is megcsodálhatják a látogatók növényekkel, kisebb állatokkal és dögökkel táplálkozó fajt.Tartomány:Magyarország

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward