» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nizza, Francia Riviéra fővárosa, a fények, a színek és az ízek városa.


Az olasz határ közelében az Alpok lábánál fekvő mediterrán város enyhe éghajlatának és tengerparti fekvésének köszönhetően válhatott téli kozmopolita üdülőhellyé. 2021-ben kulturális Világörökség lett.

Nizza egyszerre áraszt mediterrán és francia nagyvárosi hangulatot, ugyanakkor autentikus bájával hódít, ahol számtalan kikapcsolódási és városnézési lehetőség várja a turistákat.

Legjobb programok Nizzában

#1 Place Masséna

#2 Óváros (Vieille Ville)

#3 Promenade des Anglais

KIHAGYHATATLAN LÁTNIVALÓK

Az óváros, vagyis a Vieux Nice szűk és nyüzsgő utcácskái, történelmi hagyatékai, barokk templomai és színes piacai.

A Promenade des Anglais sétány és 7 km hosszú strandja. Ez a sétány már világszerte Nizza jelképévé vált, amely a futók, a kerékpározók és a sétálók találkahelye. Ha kíváncsi a sétány nyugodt hangulatára, akkor kora reggel érdemes ellátogatni ide. Ha pedig inkább a nyüzsgő oldalát látná, akkor délután és este sétáljon végig rajta.

A 19. században az angol és az orosz nemesség tagjai is szívesen töltötték itt a téli szezont. A nizzai tengerpart mentén futó, 7 km hosszú sétány, a Promenade des Anglais is ezeknek az időknek az emlékét őrzi. Ahogy a minden délben eldördülő ágyúlövés is. A történet szerint egy angol lordnak köszönhető ez a szokás, akinek felesége mindig hosszú sétákra indult a parton, de mindig elfelejtett hazamenni ebédre. Ezért a lord minden délben kilövetett egy ágyúgolyót, hogy a felesége figyelmét biztosan ne kerülje el, hogy délidő van. A nizzaiak pedig hagyományként őrizték meg az ágyúszót. Ha ma valaki épp a lövés helyén, a Colline du Chateau nevű dombon jár délben, ijesztőnek találhatja a robbanásszerű hangot, de jól lehet hallani a belvárosban és tengerparton is.

A Colline du Chateau dombján egyébként régen vár állt, ma már ennek nem sok nyomát találjuk, a domb tetejéről látható panoráma miatt viszont hiba lenne kihagyni a programból a magaslatot, csodálatos panoráma nyílik a Baie des Anges-ra, az óváros háztetőire és a Déli-Alpok csúcsaira.  Annak, aki nem bírja a hosszú lépcsőzést, a városnéző kisvasút nyújt kényelmes alternatívát. 

A Cours Saleya nyitott virág- és zöldség-gyümölcs piac, ahol szinte elveszünk a színes kínálatban és a portékák finom illatában. Itt akkor is érdemes végigsétálni, ha csak nézelődünk, mert már a látványért és a hangulatért megéri!

A Quai des Etats-Unis rakpart és a kikötő nyüzsgő élete, amely az egyik olyan része Franciaországnak, ahol a legtöbb régiségkereskedő található.

Nizza főtere, a Place Masséna tér a nizzaiak találkozóhelye, mely az óváros és az új városrész között található. A térről több nagy sugárút nyílik és pár lépésre található a híres  Promenade des Anglais sétány. A Place Masséna teret övező piros házfalak, fehér ablakkeretek, árkádok... különleges hangulatot adnak a főtérnek, mely minden évben a karácsonyi vásár és a Nizzai karnevál egyik fő helyszíne. A téren található hét szobor egy izgalmas koncepció, hiszen sötétedéstől kezdve ki vannak világítva és úgy villognak, mintha beszélgetnének egymással. 

A Phoenix Park Nizzában hét hektárnyi játék és természet a világ egyik legnagyobb parkjában. Ez a világ egyik legnagyobb parkja, tele játékokkal, hatalmas trópusi üvegházzal. Van egy hatalmas tó és számos vízesés is. A parkban élő állatok: sünök, iguána, bébi cápák és ráják, iguánák, trópusi madarak. (részletek)

Bellet szőlővidéken tett látogatás, melynek első szőlőtőkéi Marseille alapításának idejéig nyúlik vissza. A 15 családi gazdaság előre egyeztetett időpontokban egyéni látogatást is biztosít, kóstolóval egybekötve.

Sétahajózás a tengeri emlősök szentélyénél, ahol a Földközi-tenger nyugati részének legtöbb emlős állata él: nyáron közel 2 000 bálna és 25 000 delfin található itt.

Confiserie Florian cukrászda. Kandírozott gyümölcs és csoki manufaktúra. (részletek)

NIZZA MÚZEUMAI

Nizzának több mint tizenöt múzeuma van. A művészetek rajongói és a sportok szerelmesei egyaránt találnak számukra érdekes kiállítást. 

Musée des Arts Asiatiques. A múzeum épületét Kenzo Tange japán építész tervezte, és Ázsia sokszínű kultúráját mutatja be: Kína, Japán, India, buddhizmus. A kiállítások ingyenesek. (részletek)

Musée Matisse. A múzeum Henri Matisse 20. századi festőművész alkotásait mutatja be. Henri Matisse több mint 35 évet töltött választott házában. Ebben a múzeumban a legszebb nizzai műveit állítják ki, köztük a villa ablakiból festett képeket. (részletek)

Marc Chagall Múzeum. „Túl szép itt, istenem, nézzék csak meg az eget”– Marc Chagall mondta ezt egy interjúban a francia Riviéráról, ahol élete utolsó éveit töltötte. Gyönyörű környezetben a Cimiez dombon, Nizza felett található a Marc Chagall Nemzeti Múzeum. A táj nyugalma tökéletesen illik a művész bibliai ihletésű műveihez, melyet a kollekció bemutat. Az orosz származású festő Marc Chagall (1887-1985), gyönyörű képekkel ajándékozta meg Franciaországot a '60-as'70-es években. 17 alkotása foglalkozik a Bibliával, mely az állandó kiállítás alapját adja. Ezek egészülnek ki több mint 400 festménnyel, tussal készített képekkel, rajzokkal. A múzeumot teljes mértékben Chagall műveinek szentelték, mely bemutatja a művész által használt színek áradatát, melyet igen eredeti módon használt. Chagall a modern festészet egyik kiemelkedő alakja. A tárlat elején található teremben 12 nagy méretű kép nyűgözi le a vendégeket, mely az Ószövetség első két könyvét, a Teremtést és a Kivonulást illusztrálja. Egy hatszögletű teremben látható 5 alkotás az Ószövetség Énekek éneke témakörében. Sőt, a látogatók egy külön teremben vetített filmnek köszönhetően betekintést nyerhetnek a festő életébe is. A Chagall múzeumot André Hermant építész tervezte, mely egy szintes épület. Az építésnél fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb természetes fény áradjon be az épületbe, ideális feltételt teremtve a képek megtekintéséhez. Hiszen a fény a művész életében is komoly szerepet játszott. A Marc Chagall Nemzeti Múzeum gyönyörű természeti környezet is, érdemes egy nagy sétát tenni az olajfákkal ültetett, hatalmas múzeumi kertben is.

Musée National du Sport

Musée des Beaux-arts de Nice. Szépművészeti Múzeum

MAMAC. Modern művészetek múzeuma

NIZZAI KARNEVÁL

Nizzába érdemes akár télen is ellátogatni, hiszen míg itthon a mínuszok dübörögnek, ott már kora tavaszi időjárásban lehet részünk. Illetve ilyenkor rendezik meg a Nizzai Karnevált, mely a Côte d'Azur fő téli eseményének számít már hosszú évek óta.

A Nizzai Karnevál több száz éves hagyományokkal rendelkezik, előzményei a középkorba nyúlnak vissza. Az idei karnevált február 11-26. között tartották meg. A velencei karnevál mintájára megrendezett Carnaval de Nice első írásos említése 1294-ből származik, de igazi hagyománnyá a 19. század végétől vált. Az írások szerint a karneváli Fenség először 1873-ban érkezett a városba, ekkor született meg a mai Nizzai Karnevál alapja. A 133. karnevál főszereplője és témája idén az energia Királya volt. 

A karnevál Nizza legjelentősebb téli programja a világ legnagyobb karneváljai közé tartozik. Több mint 2 héten át a város a karnevál ritmusában és ünnepében vibrál. Az ünnepségre jellemzőek a színes, díszes jelmezek, a hatalmas papírmasé bábuk felvonulása, a tűzijátékok. A zenét közel 1000 zenész biztosítja, akik a világ különböző tájairól érkeznek. A legizgalmasabb esemény Promenade des Anglais sétányon a virágos felvonulás, a virágok csatája (Bataille de fleurs). Ekkor húsz, több százezer virággal borított óriási kocsi vonul fel a Promenade des Anglais-n. Az első ilyen virágparádét 1876-ban tartották. A „virágok csatáját” a fesztivál alatt többször is megrendezik, amelynek a nézők is aktív résztvevői: a menetből egymásra és a közönségre is bőven szórnak a virágokból.

NIZZAI FINOMSÁGOK

Socca, petits farcis, pissaladière, salade niçoise, beignets de fleur de courgette, pan bagnat.Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Nizza
GPS: 43° 42′ 36.62208″, 7° 15′ 43.03152″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward